Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχεται παράπονα καταναλωτών, για την απόφαση ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών να εκπέμπουν, ψηφιακά.


kepkaΗ απόφαση αυτή αναγκάζει τους καταναλωτές να αγοράσουν συγκεκριμένους αποκωδικοποιητές. To ΚΕ.Π.ΚΑ αναγνωρίζει ότι οι συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχουν την ελευθερία να λαμβάνουν αποφάσεις, για την πολιτική τους. Ανακοινώνει τα ακόλουθα: “Γνωρίζουμε ότι δεν καλούμαστε να πληρώσουμε, άμεσα, για τη λειτουργία αυτών των σταθμών. Όμως, πληρώνουμε, μέσω των διαφημίσεων, των οποίων το κόστος, μετακυλίεται στους καταναλωτές.


Θεωρούμε, όμως, ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία, θα μπορούσαν να επιλέξουν να μην προχωρήσουν, στην εφαρμογή αυτής της απόφασης, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας. Δεν είναι δυνατό να καλούνται οι καταναλωτές να πληρώσουν και άλλα χρήματα, για να αγοράσουν αποκωδικοποιητές, τη στιγμή, που οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναγνωρίζουν τα οικονομικά προβλήματα των καταναλωτών.


Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει τους καταναλωτές, για την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο πρότυπο, ώστε οι καταναλωτές να κάνουν ανάλογες επιλογές, όταν αγοράζουν τηλεοράσεις.


Επισημαίνουμε, στους καταναλωτές, ότι μπορούν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους, για αυτή την εναρμονισμένη ενέργεια τηλεοπτικών σταθμών. Μπορούν να παρακολουθούν όσους σταθμούς συνεχίζουν να εκπέμπουν, με την παλιότερη τεχνολογία και δεν απαιτούν, από τους καταναλωτές, να βάλουν, ξανά, το χέρι, στην τσέπη.


Το ΚΕ.Π.ΚΑ. αγωνίζεται, εδώ και χρόνια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την κατοχύρωση των ψηφιακών δικαιωμάτων των καταναλωτών. Βασική αρχή, για την εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων, αποτελεί η συμβατότητα τεχνικών μέσων, προγραμμάτων, περιεχομένου κ.λπ. Η απόφαση αυτή των συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημέρωσε και την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών – BEUC”.


Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., στο τμήμα εξυπηρέτησης Καταναλωτών: τηλ. 2310 233.333, ώρες 09:00 – 14:30.