Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας αποδείχθηκε λάβρος εναντίον των βιντεοπαιχνιδιών και των κονσολών, αποδεικνύοντας ότι πιθανότατα δεν έχει πιάσει ποτέ στα χέρια του χειριστήριο PS3…


chavez-vergatorioΜιλώντας στο εβδομαδιαίο ραδιο-τηλεοπτικό σόου «Γειά σου πρόεδρε», ο Τσάβες κάλεσε τους βιομηχάνους της χώρας του να κατασκευάσουν «εκπαιδευτικά» παιγνίδια και κούκλες με χαρακτηριστικά των γηγενών πληθυσμών της Βενεζουέλας για να αντικαταστήσουν τα καπιταλιστικά παιγνίδια όπως η Μπάρμπι, που, όπως είπε, «δεν έχουν να κάνουν τίποτε με την κουλτούρα μας».


Χύνοντας χολή για τα ηλεκτρονικά δυτικά παιγνίδια και επεκτείνοντας την κριτική του (στο πρόσφατο παρελθόν είχε πει ότι το Nintendo προωθεί «τον εγωκεντρισμό, την ατομικότητα και τη βία»), περιέλαβε αυτή τη φορά το Playstation, την πρώτη σε πωλήσεις διεθνώς κονσόλα βιντεοπαιγνιδιών, αποκαλώντας την «δηλητήριο». Όπως είπε, «μερικά παιγνίδια σε διδάσκουν να σκοτώνεις. Κάποια φορά έβαλαν και μένα σε ένα παιγνίδι. Οι παίκτες έπρεπε να με βρουν και να με σκοτώσουν».


Ο αριστερός πρόεδρος κατηγόρησε τα games που «βομβαρδίζουν πόλεις και πετάνε βόμβες» και τα οποία, όπως ανέφερε, πωλούνται από τις καπιταλιστικές χώρες για να σπείρουν τη βία, «ώστε αργότερα να μπορούν να πουλήσουν όπλα». Πρόσθεσε ότι τα ηλεκτρονικά παιγνίδια ακόμα «προωθούν την ανάγκη για τσιγάρα, ναρκωτικά και αλκοόλ, ώστε επίσης να μπορούν να τα πουλάνε. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, ο δρόμος προς την κόλαση».


Η Βουλή της Βενεζουέλας πέρασε ένα νόμο τον περασμένο Οκτώβριο, με τον οποίο απαγορεύει τα «πολεμοχαρή» παιγνίδια και βιντεοπαιγνίδια, απειλώντας με ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε ετών.