Το μέλλον στις τηλεπικοινωνίες κτίζεται γύρω από τις ασύρματες επικοινωνίες, καθώς σταδιακά όλοι θα έχουμε μία μόνο συσκευή, κινητή, η οποία θα ικανοποιεί κάθε ανάγκη επικοινωνίας.


mobile-internetΟ διαχωρισμός σταθερής και κινητής τηλεφωνίας θα εκλείψει, αφού το 2014, οι χρήστες του mobile internet θα ανέλθουν σε 2,8 δισ. παγκοσμίως (Economy & Internet Trends, Morgan Stanley 20/10/2009, web 2.0 summit). Το κινητό τηλέφωνο θα αποτελέσει κύριο μέσο πρόσβασης στο Internet.


Στη χώρα μας, σήμερα, παρά το γεγονός ότι η διείσδυση της κινητής είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως, τα στοιχεία για το mobile broadband (ευρυζωνικό Internet μέσω του κινητού), δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Οι εταιρείες το αποδίδουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ανάπτυξη των σταθμών βάσης και δηλώνουν πρόθυμες να προχωρήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις, εφόσον τους το επιτρέψει το θεσμικό πλαίσιο.


Για το mobile broadband, και οι τρεις εταιρείες, Cosmote Vodafone και Wind, είναι φειδωλές στο να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Η εκτίμηση είναι, λοιπόν, πως σήμερα οι συνδέσεις mobile broadband (με USB από φορητούς υπολογιστές) είναι στη χώρα μας ένα νούμερο της τάξεως των 300.000 με 330.000, δηλαδή διείσδυση 3 – 3,5%. Υστερούμε σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν λύσει τα προβλήματα δικτύου. Η διείσδυση στη Μεγάλη Βρετανία είναι 8,2% και στη Γερμανία 7,2%.


Με βάση επίσης τα πιο πρόσφατα γενικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ετήσια έκθεση) στο τέλος 2008, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στο mobile broadband (όλες οι χώρες της Ε.Ε.) ήταν 2,8%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο 1,6%. Οπως επισημαίνεται, αν η κατάσταση δεν αλλάξει ώστε η αγορά να «τρέξει», οι συνδέσεις mobile Internet αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να φθάσουν το πολύ στις 500 – 550 χιλιάδες, οπότε πάλι θα είμαστε ουραγοί.


Παγκοσμίως, όλοι οι μεγάλοι πάροχοι κινητής προγραμματίζουν επενδύσεις στα δίκτυα 4ης γενιάς, που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 6 δισ. ευρώ έως το 2013.


Cosmote
Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Cosmote, η συμμετοχή του Mobile Internet και άλλων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (πλην SMS) στα έσοδα της εταιρείας το 2009 ήταν στο 8,6%, από 3,8% το 2007.


Vodafone
vodafone mobile internetΟπως επισημαίνουν στελέχη της Vodafone, το mobile Internet χρησιμοποιείται από ένα σημαντικό κομμάτι της πελατειακής βάσης της εταιρείας στην Ελλάδα και βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Τα στοιχεία, ωστόσο, που ανακοινώνονται αφορούν τον όμιλο Vodafone. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα (Vodafone Group ανακοίνωση στις 30/09/2009 εξάμηνο), τα έσοδα από τα δεδομένα αυξήθηκαν κατά 19,8% σε οργανική βάση και πλησιάζουν τα 4 δισ. λίρες Αγγλίας ετησίως.


Η διοίκηση του ομίλου της παγκόσμιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας υπογράμμισε σχετικά ότι «παρά το οικονομικό κλίμα, παρατηρείται ανοδική τάση όσον αφορά τις εταιρικές συσκευές και το Mobile broadband, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε αύξηση στη χρήση και τα έσοδα από το mobile Internet σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου περίπου 30% της πελατειακής βάσης είναι τακτικοί χρήστες σε μηνιαία βάση υπηρεσιών mobile Internet».


Wind
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Wind (τέλος Σεπτεμβρίου 2009), τα έσοδα από υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας (μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το ασύρματο Internet) ανήλθαν σε 8% των συνολικών εσόδων (συνολικά έσοδα Wind, τέλος Σεπτεμβρίου 2009, 1,138,6 δισ. ευρώ, υπολογισμένα σε ετήσια βάση), σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό του 2008 ήταν 5,9%.


Τα στοιχεία της ΕΕΤΤ
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ παρείχε για πρώτη φορά στοιχεία για το mobile Internet στο 9μηνο του 2009. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών 3ης γενιάς, που κατά το τελευταίο τρίμηνο έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων 3G (πρόσβαση στο Internet, πρόσβαση σε περιεχόμενο web – Internet, πρόσβαση σε περιεχόμενο online gaming κ.λπ.) έφθασε, το Σεπτέμβριο του 2009, τους 1.277.783 (διείσδυση στον πληθυσμό 11,35%), εκ των οποίων οι 205.520 διέθεταν κάρτα για πρόσβαση στο Internet από φορητούς υπολογιστές.


Ερευνα της Forrester Research
Το 2014, σχεδόν 4 στους 10 Ευρωπαίους θα έχουν πρόσβαση στο Internet μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Το ποσοστό διείσδυσης του mobile Internet θα αυξηθεί από 13% το 2008 σε 39%.


Οι παράγοντες, που συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, είναι η εμφάνιση συσκευών κινητής τηλεφωνίας, προσανατολισμένων στη χρήση του Internet, αλλά και τα μοντέλα τιμολόγησης με σταθερή χρέωση για δεδομένα.


Οπως τονίζεται την προσεχή δεκαετία, το mobile Internet θα επαναλάβει την επιτυχημένη ιστορία της πρόσβασης στο Internet μέσω των υπολογιστών.


Καθεστώς αδειοδότησης
Με τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και το ιδιότυπο, γραφειοκρατικό και παρωχημένο αδειοδοτικό σύστημα, που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των δικτύων, είναι δεδομένο ότι η προσφορά δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Επίσης, ισχυρό αντικίνητρο αποτελεί και το τέλος κινητής τηλεφωνίας για τους συνδρομητές κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών (data).


Η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως που φορολογεί με ειδικό καθεστώς την ασύρματη πρόσβαση των πολιτών της στο Διαδίκτυο. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η ανάπτυξη του mobile Internet συνδέεται με την ανάπτυξη των δικτύων 4ης γενιάς ή Long Term Evolution (LTE), όπως ονομάζονται, με βάση τα οποία θα γίνουν δυνατές ονομαστικές ταχύτητες μέχρι και 100 Mbps. Στη χώρα μας, οι εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας έχουν τα κεφάλαια και είναι διατεθειμένες να τα διαθέσουν για τη δημιουργία των νέων αυτών δικτύων, αρκεί να θεσπιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.


Ο chief operating officer της Vodafone, Δαμιανός Χαραλαμπίδης, δηλώνει ότι «Είναι η μοναδική περιοχή θετικής ανάπτυξης για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας» και προσθέτει: «Για να έχουμε όμως mobile Internet, χρειάζεται να επεκταθούν τα δίκτυά μας και εκεί αναδεικνύονται και πάλι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα θέματα της αδειοδότησης των σταθμών βάσεως. Κινούμαστε στο πλαίσιο που μας επιτρέπεται, ωστόσο, για να πάμε παντού και να εργαστούμε στο μάξιμουμ για αυτήν την υπηρεσία, χρειάζεται δίκτυο. Το στοιχείο, που αναφέρει ότι το 2014 τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους θα έχουν στο κινητό τους Internet αφορά και στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα λυθούν τα προβλήματα που προανέφερα.


Να σημειώσω ότι τα στοιχεία αυτά συνάγονται κυρίως από τις πωλήσεις των smart phones, που συνεχώς αυξάνονται, όπως παρατηρούμε και στη χώρα μας. Στρατηγικά, στη Vodafone το mobile Internet βρίσκεται πολύ ψηλά. Το 2010, θα κινηθούμε δυναμικά σε όλα τα επίπεδα στις υπηρεσίες και τα smart phones».