Από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Την αντίδραση του πρώην υπουργού κ. Στέφανου Μάνου προκάλεσε η αποκάλυψη από τον ΕΤ.Κ της επιστολής ανωτάτων στελεχών της Siemens με την οποία ζητούσαν την παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση της προμήθειας των ψηφιακών παροχών από τον ΟΤΕ το 1993, προκειμένου να παραπεμφθεί ο ίδιος.

Ο πρώην υπουργός μιλώντας στον City 99,5 αποκάλυψε ότι δεχόταν πιέσεις από τη Siemens και την Ιντρακόμ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, μοιράζονταν μεταξύ τους τις προμήθειες.

Απέδωσε την απόφαση να μην ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πριν από την επιλογή του στρατηγικού επενδυτή στο γεγονός ότι η κυβέρνηση -και με δεδομένη την έντονη φημολογία περί χρηματισμού- δεν είχε εμπιστοσύνη στα στελέχη του ΟΤΕ και δεν μπορούσε να δεσμεύσει τον Οργανισμό για τα επόμενα 20 χρόνια. Κάτι που, όπως υποστήριξε, έκανε το ΠΑΣΟΚ μετά την επάνοδό του στην εξουσία.

Ο κ. Μάνος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξαν στενές σχέσεις του πρωθυπουργικού γραφείου με τη γερμανική εταιρία αλλά ούτε και παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού υπέρ των δύο εταιριών. «Ο πρωθυπουργός εκείνη την εποχή το μόνο που μου ζήτησε ευλόγως ήταν να εξηγήσω γιατί αρνούμαι. Το εξήγησα και παρέμεινε η άρνησή μου», υποστήριξε.

Για τις φήμες

Οσον αφορά τις φήμες περί χρηματισμού πολιτικών τόνισε: «Φήμες κυκλοφορούν. Τώρα οι φήμες δεν είναι ικανές να σε κάνουν να κάνεις κάτι. Το θέμα είναι να έχουμε πολιτικούς που δεν τα παίρνουν. Οταν κανείς δεν τα παίρνει δεν δίδονται». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Πάντως εγώ δεν τα είχα πάρει».

Για τις αποκαλύψεις περί δωροδοκίας στελεχών του ΟΤΕ ο πρώην υπουργός επισήμανε: «Πάντοτε κυκλοφορούσε ότι υπάρχει, πώς να το πω, κάποια βρομιά. Ξέρετε, αυτές οι φήμες κυκλοφορούν.

Αυτό το οποίο για πρώτη φορά προέκυψε τώρα είναι ότι η ίδια η Siemens πλέον δήλωσε ότι λάδωνε στελέχη του ΟΤΕ. Τότε υπήρχε η φήμη μόνο – όχι μόνο για τη Siemens και για την Ιntracom».