Η Intel Corporation παρουσίασε, την οικογένεια επεξεργαστών 2010 Intel® Core, μια νέα σειρά για χρήση σε φορητούς ή επιτραπέζιους υπολογιστές.


Arrandale_mobileΗ παρουσίαση των νέων τσιπ με τις κωδικές ονομασίες Intel® Core™ i7, i5 και i3 συμπίπτει χρονικά με την έλευση της νέας πρωτοποριακής τεχνολογίας της Intel για παραγωγή στα 32 nanometer (nm).


Η Intel παρουσιάζει μια σειρά από αρκετά νέα προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότεροι από 25 επεξεργαστές, ασύρματα adapters και chipsets, όπως οι νέοι επεξεργαστές Intel Core i7, i5 και i3, τα Chipsets της σειράς Intel® 5, καθώς και οι adapters για WiFi και WiMAX κάτω από το brand Intel® Centrino® , οι οποίοι υποστηρίζουν τις νέες λειτουργίες Intel® My WiFi.


Οι νέοι επεξεργαστές 2010 Intel Core κατασκευάζονται με την τεχνολογία 32nm της Intel, στην οποία περιλαμβάνοντα και τα τρανζίστορ δεύτερης γενιάς high-k metal gate της Intel. Η συγκεκριμένη τεχνική, σε συνδυασμό και με άλλες προηγμένες λύσεις, βοηθά στην αύξηση της ταχύτητας του υπολογιστή ενώ παράλληλα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.


Η ταχύτητα συναντά την ευφυΐα
Οι νέοι αυτοί επεξεργαστές για desktops, κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές, βασίζονται στο “Nehalem”, τη βραβευμένη μικροαρχιτεκτονική της Intel, και παρέχουν έξυπνη απόδοση σε εφαρμογές αναπαραγωγής μουσικής, βίντεο, ταινιών ή φωτογραφιών, καθώς και σε απαιτητικές mainstream εφαρμογές, όπως το gaming, η επικοινωνία με τα κοινωνικά δίκτυα, και άλλες.


Οι νέοι επεξεργαστές Intel Core i7 και Core i5 διαθέτουν επίσης αποκλειστικά την τεχνολογία Intel Turbo Boost, η οποία επιτρέπει μια πιο έξυπνη λειτουργία, προσαρμόζοντας την απόδοσή τους στις απαιτήσεις της στιγμής (adaptive performance). Η τεχνολογία Intel Turbo Boost ανεβάζει αυτόματα τις επιδόσεις του επεξεργαστή, προσαρμόζοντας τες στο workload, με τρόπο που δίνει στους χρήστες ένα άμεσο boost στις επιδόσεις όταν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο. Η Intel® Hyper-Threading Technology, διαθέσιμη στους επεξεργαστές Intel Core i7, Core i5 και Core i3, επιτρέπει ένα έξυπνο multi-tasking αφήνοντας κάθε πυρήνα επεξεργασίας να τρέχει πολλά “threads,” εξασφαλίζοντας με την ταυτόχρονη επεξεργασία διαφόρων tasks, απίστευτη απόκριση κι εξαιρετικές επιδόσεις, και παράλληλα μια ενεργειακή απόδοση που είναι η κορυφαία του κλάδου.


Όλοι οι νέοι επεξεργαστές 2010 Intel Core™ , υποστηρίζονται από το Chipset Intel 5 Series, που αποτελεί την πρώτη single-chip υλοποίηση chipset από την εταιρεία, κι έχει εξελιχθεί, από συνοδό τσιπάκι που απλώς συνέδεε κάποια components, σε εργαλείο που εξασφαλίζει στην πλατφόρμα μια σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και δυνατότητες. Η οικογένεια Intel Core διαθέτει επίσης τεχνικές για την εξοικονόμησης ενέργειας, όπως εκείνη που η Intel αποκαλεί “hurry up and get idle” (τρέξε κι άραξε) ή αλλιώς “HUGI,” με βάση την οποία οι επεξεργαστές μπορούν να τελειώνουν γρήγορα τα tasks που τρέχουν, και παράλληλα να προφυλάσσουν τη μπαταρία.


Η εντελώς νέα οικογένεια επεξεργαστών 2010 Intel® Core™ είναι η πρώτη στην οποία το σύστημα γραφικών ενσωματώνεται μέσα σε επεξεργαστές μαζικής παραγωγής για PC. Χάρη στην τεχνολογία Intel® HD Graphics, οι επεξεργαστές αποδίδουν εντυπωσιακά γραφικά κι εξασφαλίζουν αναπαραγωγή σημάτων βίντεο υψηλής ανάλυσης χωρίς προβλήματα. Επίσης, είναι η πρώτη integrated λύση στο χώρο, που υποστηρίζει τα σύγχρονα φορμάτ ήχου για οικιακό κινηματογράφο, διαθέτοντας πιστοποίηση multi-channel Dolby* TrueHD και DTS* Premium Suite.


Άλλο ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν οι αγοραστές ενός τυπικού φορητού είναι η τεχνολογία Intel Switchable Graphics, η οποία επιτρέπει στους χρήστες που παίζουν παιχνίδια με πολύ υψηλές απαιτήσεις σε γραφικά να γυρίζουν αυτόματα από τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή (Intel integrated graphics) σε ξεχωριστή κάρτα, χωρίς να πρέπει να κάνουν re-boot, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια στη μπαταρία και καλύτερη απόδοση.


Embedded Επεξεργαστές
Οι νέοι embedded επεξεργαστές 2010 Intel® Core™ έχουν στόχο τις συσκευές οι οποίες, προσφέροντας λειτουργίες παρόμοιες με αυτές ενός PC, διαμορφώνουν το τοπίο ενός έξυπνου, συνδεδεμένου κόσμου: αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων, ΑΤΜ, μηχανήματα self check-out, ψηφιακές πινακίδες, ιατρικά μηχανήματα, εξοπλισμός επικοινωνιών και βιομηχανικές μηχανές.


Οι ενσωματωμένες αυτές πλατφόρμες μπορούν να βελτιστοποιήσουν το workload, να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να εξασφαλίσουν διαχείριση από απόσταση, ακόμη και να συγκεντρώσουν μετρήσεις μέσω ανάλυσης βίντεο, οι οποίες στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για πιο αποτελεσματικές διαφημιστικές καμπάνιες.


Επίσης, η Intel διευρύνει τη δυνατότητα επιλογών βάσει του συνδυασμού απόδοση /κατανάλωση μιας πλατφόρμας, προσθέτοντας κώδικα διόρθωσης σφαλμάτων για τις εφαρμογές που έχουν αυξημένες απαιτήσεις όσον αφορά το integrity των δεδομένων τους. Οι επεξεργαστές που ενσωματώνονται σε άλλες συσκευές, μαζί με τα chipsets της σειράς Intel 5, διαθέτουν μεγάλη διάρκεια ζωής επτά ετών, διάστημα που συνδυάζεται καλύτερα με το χρόνο που παραμένουν οι συσκευές αυτές σε λειτουργία στην αγορά.


Wireless Products, WiMAX and More
Τα προϊόντα ασύρματων επικοινωνιών της Intel συγκεντρώνονται, πλέον, κάτω από το brand Intel Centrino® , στοχεύοντας για πρώτη φορά στην ευρύτερη δυνατή μερίδα χρηστών. Τρεις νέοι Intel® Centrino® Wireless adapters υποστηρίζουν δύο συχνότητες, καθώς και τις προηγμένες δυνατότητες multi-stream του 802.11n για επικοινωνία WiFi, και προσφέρουν στους χρήστες μέχρι και 8 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες, σταθερό διάγραμμα κάλυψης και αξιόπιστες συνδέσεις, καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια.


Η Intel προσφέρει μια πλήρη σειρά από adapters υψηλής ποιότητας, ενώ ο WiMAX/WiFi adapter που προορίζεται να ενσωματωθεί σε άλλες συσκευές υποστηρίζει ζεύξεις WiMAX στη μπάντα των 2.3, των 2.5 και των 3.5GHz, εξασφαλίζοντας ταχύτητες μέχρι και 20Mbps on the go.
Όλοι οι adapters υποστηρίζουν την τεχνολογία Intel® My WiFi® , η οποία επιτρέπει στους χρήστες να μετατρέπουν το φορητό τους υπολογιστή σε ένα virtual hotspot στο οποίο μπορούν να συνδεθούν κατευθείαν άλλες ασύρματες συσκευές. Το Remote WiFi client management με την τεχνολογία Intel Embedded IT και Intel® Active Management Technology 6.0 βοηθά, επίσης, τις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται από απόσταση τους clients του δικτύου τους.


Επίσης, τα workstations της εισαγωγικής κατηγορίας που διατίθενται τώρα, βασισμένα είτε στον Intel Core i5 με επεξεργασία γραφικών Intel HD, είτε σε κάποιον επεξεργαστή της σειράς Intel® Xeon® 3400 συνοδευόμενο από το chipset Intel® 3450, επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτήσουν μια πλατφόρμα χτισμένη με βάση την απόδοση, την ισχύ και την αξιοπιστία που είναι απαραίτητη σε ένα επαγγελματικών προδιαγραφών workstation. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, η Intel θα προσφέρει επίσης την νέα οικογένεια επεξεργαστών 2010 Intel Core επάνω σε τεχνολογία Intel® vPro™ , έτσι ώστε να βοηθήσει τους διαχειριστές ΙΤ και τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του hardware για αυξημένο security και καλύτερη διαχείριση.