Ο θαυμαστός καινούριος κόσμος της υψηλής τεχνολογίας ανοίγει τις πύλες του στο επερχόμενο Consumer Electronics Show στις 7 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας.


ces 2010 logoΠαρά το ότι η φετινή CES θα είναι μικρότερη λόγω οικονομικής ύφεσης, 110.000 καταναλωτές έχουν εγγραφεί για να συμμετέχουν στην έκθεση, ενώ ο αριθμός των πρωτοεμφανιζόμενων εκθετών έφτασε για πρώτη φορά τους 330. Κέντρο της προσοχής θα είναι σίγουρα το Nexus One, το κινητό τηλέφωνο της Google, με τη συσκευή να παρουσιάζεται για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους δύο μόλις ημέρες πριν την έκθεση.


«Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Nexus One», ανέφερε ο Ρομπ Έντερλε, του Enderle Group. «Θα δούμε επίσης πολλά tablets, ενώ το αναμενόμενο tablet της Apple αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου». Από τα πιο αναμενόμενα tablets της έκθεσης είναι αυτό της ινδικής Notion Inc, λόγω προηγμένων χαρακτηριστικών όπως εξελιγμένα γραφικά απεικόνισης για εύκολη ανάγνωση σε εξωτερικούς χώρους και έγχρωμη οθόνη.


Σημαντική παρουσία θα έχουν επίσης οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης αλλά και τα e-books. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Forrester Research, το 2010 θα πουληθούν περίπου έξι εκατομμύρια e-readers στις ΗΠΑ, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2009. Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση θα κάνει ο QUE-e-reader της Plastic Logic, από τις αναμενόμενες συσκευές της φετινής έκθεσης, που θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη τύπου λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πύλες της CES.


Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται ακόμη στα netbooks, τους ελαφρούς φορητούς υπολογιστές που αποτέλεσαν την ευχάριστη είδηση της αγοράς υπολογιστών σε όλη τη διάρκεια της ύφεσης, δημιουργώντας μια νέα δυναμικά αναπτυσσόμενη κοινότητα καταναλωτών.


Παράλληλα, μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών, από τηλεοράσεις, αυτοκίνητα και οικιακούς θερμοστάτες, εξοπλισμένες με επεξεργαστές και δυνατότητα σύνδεσης στο Ίντερνετ θα κάνουν έντονη εμφάνιση. Οι μεγάλων διαστάσεων και όλο και πιο λεπτές τηλεοράσεις, από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, αποτελούν παραδοσιακά το σήμα κατατεθέν της CES. Φέτος, τις εντυπώσεις αναμένεται να κερδίσουν εκείνες με διαδικτυακές δυνατότητες και τεχνικά χαρακτηριστικά για προβολή σε υψηλή ανάλυση.


«Η τηλεόραση θα γίνει κάτι περισσότερο από μια τηλεοπτική συσκευή», προέβλεψε ο διευθυντής μάρκετινγκ της Dolby, Κρέγκ Έγκερς. «Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές εγκαθιστούν συσκευές που επιτρέπουν στον καταναλωτή να δει βίντεο στο YouTube και άλλα online βίντεο μέσα από την τηλεόραση του».


Εκτός από τις δυνατότητες σύνδεσης στο Ίντερνετ, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στις βελτιωμένες δυνατότητες τρισδιάστατης προβολής, ενώ έντονη είναι η φημολογία για την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού που θα εκπέμπει το σήμα του για τρεις διαστάσεις.


Ιδιαίτερη έμφαση, τέλος, έχει φέτος δοθεί στο τμήμα των videogames, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει το iLounge, ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για παρουσίαση εφαρμογών και αξεσουάρ για το iPhone, το iPod και τους υπολογιστές Macintosh της Apple.