Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Intel , Alcatel-Lucent, Cisco, Clearwire, Samsung και Sprint θα αναπτύξουν hardware και τεχνολογία για την ταχύτερη διάδοση του WiMax

Η υιοθέτηση και η διάδοση του Mobile WiMax είναι ο στόχος της συμμαχίας Open Patent Alliance (OPA), την οποία δημιούργησε πριν λίγες ημέρες η Intel από κοινού με τις Alcatel-Lucent, τη Cisco, τη Clearwire, τη Samsung και τη Sprint.

Η συμμαχία, αυτή, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την υιοθέτηση και διάδοση της συγκεκριμένης ασύρματης ευρυζωνικής τεχνολογίας θα επιτρέψει στις έξη εταιρείες να συνεργάζονται καλύτερα αναφορικά με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τον διαμοιρασμό των πατεντών οι οποίες σχετίζονται με το Mobile WiMax.

Ειδικότερα, η συμμαχία θα δώσει στις εταιρείες τη δυνατότητα να κινηθούν ταχύτερα στην ανάπτυξη hardware και έτσι να αναπτύξουν και την τεχνολογία πολύ ταχύτερα σε σχέση με ανταγωνιστικές εταιρίες που προωθούν το κατα ~85% παρεμφερές πρωτόκολλο LTE δίνοντας έτσι στο WiMax μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού βρίσκεται περίπου 2 με 3 έτη μπροστά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή η επίσπευση του WiMax να αποσκοπεί σε ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς το οποίο στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προκειμένου να γίνει μία ομογενοποίηση μεταξύ WiMax και LTE δεδομένου του ότι οι δύο τεχνολογίες μοιράζονται πάρα πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους.

Η αρχική δράση του OPA θα είναι να συγκεντρώσει όλες τις βασικές πατέντες που απαιτούνται για το Mobile WiMax (IEEE 802.16e standard) ώστε η αδειοδότηση των σχετικών τεχνολογιών να είναι εύκολη και με προβλέψιμο κόστος για τρίτες εταιρίες. Στη συνέχεια το OPA θα δράσει ως το απόλυτο resource-center αναφορικά με όλα τα τεχνολογικά ζητήματα αλλά και τα πνευματικά δικαιώματα των σχετικών τεχνολογιών.
Να σημειωθεί ότι οι έξη προαναφερόμενοι βασικοί μέτοχοι του OPA αναμένουν τη συμμετοχή στην συμμαχία άλλων έξη ως εννέα εταιρειών .