Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Αναγνωρίστηκε η σημασία των επενδύσεων για ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς

Tην ανανέωση της θητείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) για τρία ακόμη χρόνια αποφάσισε σήμερα στo Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών κ. Γεώργιος Αναστασόπουλος.

 Σύμφωνα με τον ιδρυτικό Κανονισμό του Οργανισμού, η θητεία του θα έληγε τον Μάρτιο του 2009, αλλά μετά από συστηματικές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς  ανανεώθηκε μέχρι το Μάρτιο 2012. Σημειώνεται ότι ο ENISA εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι το αρμόδιο κοινοτικό όργανο με ρόλο να ενισχύει την ασφάλεια και την ακεραιότητα των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην ΕΕ

 

Στο Συμβούλιο των Υπουργών εξετάστηκαν τρία, ακόμη, σημαντικά θέματα.

Το πρώτο αφορά στην δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Για το δεύτερο θέμα , που αφορά την πρόταση Οδηγίας για τα δικαιώματα του πολίτη στην Κοινωνία της Πληροφορίας σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας του συμβουλίου.

Ακόμη, αναγνωρίστηκε η σημασία των επενδύσεων για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (next generation networks), καθώς και η προώθηση των νέων ασύρματων τεχνολογιών στην περιφέρεια των Κρατών Μελών.