Στα συνδυαστικά πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στρέφονται όλο και περισσότερο οι Έλληνες, όπως προκύπτει από τελευταία έρευνα της Focus Bari.


internet_broadbandΣυγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν κάποιο πακέτο double play (σταθερή τηλεφωνία συν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο) και triple play (σταθερή τηλεφωνία, ευρυζωνική πρόσβαση και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης -IPTV) ανήλθε στο γ’ τρίμηνο του 2009 στο 33,9%.


Η τάση είναι σαφώς ανοδική δεδομένου ότι η ίδια έρευνα για το β’ τρίμηνο έδειξε ότι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 29,8%, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν μόλις στο 17,8%. Σύμφωνα με τη Focus Bari, η τάση θα συνεχιστεί και τα αμέσως επόμενα τρίμηνα, δεδομένου ότι, με βάση τις προθέσεις των μη κατόχων τέτοιου είδους υπηρεσιών, στους επόμενους 6 μήνες το ποσοστό θα ανέλθει στο 39%, με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 15%.


Σημειωτέον πως η έρευνα πραγματοποιείται ανά τρίμηνο μέσω προσωπικών συνεντεύξεων σε άτομα 13-70 ετών, κατοίκους των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και νομών της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης. Στην τελευταία έρευνα συμμετείχαν 5.645 άτομα.


Η αύξηση στη χρήση των συνδυαστικών τηλεπικοινωνιακών πακέτων δείχνει να οδηγείται από την ανάπτυξη εκτός Αττικής. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η Αττική παρουσίασε μία αύξηση 69%, ποσοστό αρκετά μεγάλο, αλλά σαφώς μικρότερο από +107% του νομού Θεσσαλονίκης και το +161% της ελληνικής περιφέρειας.


Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, η βελτίωση στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια δικαιολογείται από τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υπηρεσιών που υπήρξε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι προσέφεραν σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα ελκυστικά πακέτα.


Από την έρευνα της Focus Bari, προκύπτει ακόμη ότι υπάρχει μία ελαφρά αύξηση των Ελλήνων που δεν χρησιμοποιούν καθόλου σταθερό τηλέφωνο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο γ’ τρίμηνο του 2009 στο 19,6% έναντι 18,8% που ήταν στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.


Επίσης, για πρώτη φορά, το ποσοστό εκείνων που έχουν συνδυαστικό πακέτο ξεπέρασε εκείνο όσων έχουν μόνο σταθερό (33,9% έναντι 33,4%).