«Σήμα κινδύνου» εξέπεμψε η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) σχετικά με την πορεία του κλάδου, τονίζοντας ότι φορολόγησή του από το Κράτος παραμένει υψηλή.


eekt_logoΠαράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ενωσης, κ. Γ. Στεφανόπουλος, ανέφερε ότι η Ενωση βρίσκεται σε διαδικασία επαφών με την κυβέρνηση προκειμένου να λύσουν χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου. Παραδέχτηκε ότι οι εταιρείες ζουν δύσκολες στιγμές και ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει, στοιχίζοντας σε θέσεις εργασίας και δημόσια έσοδα, εφόσον δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες σε κυβερνητικό επίπεδο.


Τα προβλήματα της αγοράς κινητής, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, συνοψίζονται στην υψηλή φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής, στην απουσία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κινητών επικοινωνιών και, τέλος, στις χρονοβόρους διαδικασίες του κράτους στην εφαρμογή των νόμων.


Σε ό, τι αφορά τη φορολόγηση των κινητών, η ΕΕΚΤ αναφέρει ότι η μέση φορολόγηση του κινητού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 36% έναντι 20% που είναι ο μέσος όρος στην Ε. Ε. «Το ύψος της φορολογίας ταιριάζει σε είδη πολυτελείας», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της ICAP, κ. Β. Ρεγκούζας, και σημείωσε ότι η Πολιτεία «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν η κινητή τηλεφωνία είναι είδος που πρέπει να φορολογηθεί βαριά ή αν συνιστά στρατηγικό τομέα ανάπτυξης της οικονομίας». Η ΕΕΚΤ έχει στείλει από τις αρχές του μήνα επιστολή στον υπ. Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε η φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής να εξαιρεθούν στις περιπτώσεις χρήσης για πρόσβαση στο Internet. Σε ό, τι αφορά την απουσία θεσμικού πλαισίου, ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι από το 2006, που εφαρμόζεται ο νέος νόμος τηλεπικοινωνιών (3431/2006), δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η έκδοση του δευτερογενούς δικαίου.