Πίσω από κάθε ευρυζωνική σύνδεση, φέρεται να υπάρχει μια τηλεπικοινωνιακή διάταξη κινεζικής τεχνολογίας για την πρόσβαση του χρήστη στο Διαδίκτυο.


china_mobileΕπιπλέον, πολλές «αρτηρίες» δεδομένων του ΟΤΕ πλέον βασίζονται σε κινεζική τεχνολογία, ενώ στο μέλλον πιθανώς να βασίζονται και πολλές «αρτηρίες» των δικτύων κινητής, εφόσον καταλήξουν οι τρέχοντες διαγωνισμοί σε Wind και Vodafone.


Σήμερα δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά δύο κινεζικές επιχειρήσεις, η ZTE και η Huawei και η δεύτερη είναι αυτή που έχει αναλάβει τις μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα. Από το 2005 που ιδρύθηκε κάθε χρόνο διπλασιάζει τα έσοδά της και το 2008 πραγματοποίησε τζίρο 32 εκατ. ευρώ.


Huawei Logo 200 200.gifΣύμφωνα με τα στελέχη της, και το 2009 -χρονιά κρίσης για τους περισσότερους κατασκευαστές- «τα αποτελέσματα (της Huawei) θα είναι αρκούντως ικανοποιητικά». Η εταιρεία εκτός από τον ΟΤΕ κάνει μεγάλες δουλειές και στη Vodafone, η οποία το 2007 της ανέθεσε αποκλειστικά την ανάπτυξη του δικτύου πρόσβασης κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς, ένα έργο που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Πριν από μερικές εβδομάδες, μάλιστα, η επιχείρηση ανέλαβε και τον εκσυγχρονισμό του, έτσι ώστε το δίκτυο αυτό της Vodafone να υποστηρίζει υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων (28,8 mbps από 5,8 mbps που ήταν πριν). Τέλος, θεωρείται ότι σχεδόν το 100% των συσκευών πρόσβασης (data cards/USB sticks) σε δίκτυα δεδομένων κινητής που λειτουργούν σε φορητούς Η/Υ είναι κινεζικής τεχνολογίας (ZTE, Huawei).


zte-logoΗ εισβολή αυτή των κινεζικών εταιρειών στην ελληνική αγορά δεν έγινε χωρίς την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. «Στις περισσότερες αυτές επιχειρήσεις το κράτος είτε είναι μέτοχος είτε επιδοτεί τις εξαγωγές τους», φέρεται να λέει στέλεχος της αγοράς τηλεπικοινωνιών, υπογραμμίζοντας τις χαμηλές τιμές πώλησης τηλεπικοινωνιακού υλικού.


Στην πρώτη σημαντική δουλειά που έκανε η Huawei στον ΟΤΕ (2006) παρέχοντας τον εξοπλισμό πρόσβασης στο ευρυζωνικό δίκτυό του, άφησε εμβρόντητη την αγορά προσφέροντας τα προϊόντα στο 1/5 της τιμής που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της.


Ομως, δεν ήταν μόνον οι τιμές που έβαλαν τους Κινέζους στο παιχνίδι. Αλλωστε, έτσι όπως εξελίσσονται οι χρεώσεις του εξοπλισμού, έχει μεγαλύτερη σημασία το κόστος υποστήριξης του εξοπλισμού μετά την πώληση, παρά η ίδια η πώληση. Το γεγονός όμως ότι η τελευταία διοίκηση του ΟΤΕ ήθελε να απαλλαγεί από τους παραδοσιακούς του προμηθευτές του (Siemens, Intracom) συνέβαλε καθοριστικά. Επίσης συνέβαλε και η τεχνολογία. «Οσο και αν φαίνεται περίεργο, οι αξιολογήσεις που έγιναν στο Ψαλίδι (σ. σ. κέντρου ελέγχου τεχνολογιών του ΟΤΕ) ανέδειξαν σε πολλές περιπτώσεις καλύτερους τους Κινέζους (από τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς ανταγωνιστές τους)», εμφανίζεται να λέει στέλεχος του ΟΤΕ.


Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που επικαλείται ο Τύπος, η Huawei εφόσον συνεχίσει να αναλαμβάνει έργα, θα καταστεί Νο 2 προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα, πίσω από την Ericsson. Η εταιρεία έχει επιλεγεί ως προτιμητέος προμηθευτής από σειρά μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Vodafone Group, British Telecom κ. λπ.), ενώ αντίστοιχη επιλογή έγινε και από την Deutsche Telekom για τις θυγατρικές της ανά τον κόσμο με δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία. Αυτό σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον πιθανώς η Huawei να σπάσει το διπώλιο στον όμιλο Cosmote μεταξύ της Ericsson και της Nokia Siemens Networks. «Καθώς οι πάροχοι (τηλεπικοινωνιών) γίνονται όλο και περισσότερο “ευαίσθητοι” στην τιμή των προϊόντων, οι Κινέζοι αποκτούν διαρκώς προβάδισμα», αναφέρει παράγοντας της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.


Το δίκτυο οπτικών ινών
Η νέα μεγάλη δουλειά για την οποία θα κονταροκτυπηθούν οι κατασκευαστές εξοπλισμού είναι η προμήθεια του δικτύου πρόσβασης στο νέο δίκτυο οπτικών ινών (VDSL) που θα αναπτύξει ο ΟΤΕ. Ο οργανισμός έχει επιλέξει τρεις περιοχές πιλοτικής ανάπτυξης του δικτύου (Γλυφάδα, Τούμπα και Πάτρα) και αναμένεται μέσα στο 2010 να ξεκινήσει την ανάπτυξή του. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να προμηθευτεί άμεσα 100.000 – 200.000 «πόρτες (ports)» του δικτύου, προκειμένου να υποστηρίξουν τη λειτουργία του. Αν και πολλοί εκτιμούν ότι η Huawei έχει προβάδισμα στην ανάληψη του έργου ως υφιστάμενος προμηθευτής, εν τούτοις ο ΟΤΕ θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό.