Tην εξαγορά μεριδίου 50,2% ολοκλήρωσε η Panasonic, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών στον κόσμο.


panasonic_sanyo_logoΜε βάση τους όρους της συμφωνίας, η Panasonic -η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τηλεοράσεων πλάσματος στον κόσμο- θα καταβάλει 131 γιέν για κάθε μετοχή της Sanyo, ενώ μέσω της εξαγοράς, η Panasonic επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την εξειδίκευση της Sanyo σε πάνελ ηλιακής ενέργειας και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, ενισχύοντας τη θέση της στον τομέα περιβαλλοντικών τεχνολογιών.


Οι τρεις βασικοί μέτοχοι της Sanyo -Goldman Sachs, Daiwa Securities και Sumitomo Mitsui Banking, που ελέγχουν συνολικά περίπου το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Sanyo- είχαν συμφωνήσει να πωλήσουν τουλάχιστον 3,07 δισ. μετοχές στην Panasonic.


Παρά την επιτυχία της Sanyo στην κατασκευή μπαταριών για αυτοκίνητα, η ιαπωνική εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ειδικά στο τμήμα καταναλωτικών προϊόντων. Κατά συνέπεια προέβη στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην πώληση ζημιογόνων δραστηριοτήτων.


Παράλληλα, η Sanyo -που βασίζεται περισσότερο στην εξαγωγική δραστηριότητα από ό,τι η Panasonic- δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την ενίσχυση του γιεν, αλλά και από την αύξηση της τιμής πρώτων υλών. Στο εξάμηνο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, εμφάνισε ζημίες 30,6 δισ. γιεν, έναντι κερδών 8,7 δισ. γιεν ένα χρόνο πριν.