H Google, σε συνεργασία με τους New York Times και την Washington Post, παρουσίασε το Living Stories, που περιγράφεται ως ο νέος τρόπος παρουσίασης των ειδήσεων.


google-living-stories-2“Η ιδέα πίσω από το Living Stories είναι να δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων», εξήγησε ο Νέχα Σίνχ, προγραμματιστής της Google και ο Τζος Κοέν, επικεφαλής ανάπτυξης εφαρμογών. «Είμαστε ενθουσιασμένοι να μάθουμε από το νέο πρόγραμμα και ελπίζουμε να προσφέρουμε αυτά τα εργαλεία σε κάθε εκδότη που θέλει να τα εκμεταλλευτεί».


Το Living Stories αναλαμβάνει να ομαδοποιήσει την κάλυψη ενός συγκεκριμένου θέματος, όπως παρουσιάζεται στις ειδήσεις ενός μέσου, μέσα σε ένα url. Η κάλυψη του πολέμου στο Αφγανιστάν από τους New York Times, για παράδειγμα, παρουσιάζεται σε μία σελίδα, η οποία περιλάμβάνει links στα σχετικά άρθρα, τις απόψεις των συντακτών, φωτογραφίες, βίντεο, γραφήματα και άλλο υλικό.


Η σελίδα περιλαμβάνει μία περίληψη των σημαντικών εξελίξεων με τη μορφή χρονολογίου, προφίλ των σημαντικών προσώπων και links σε άρθρα του αρχείου, όπως η κάλυψη των πρόσφατων εκλογών στη χώρα. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο προβολής των ειδήσεων με διάφορα κριτήρια, όπως π.χ με χρονολογική σειρά.


Η παρουσίαση του Living Stories έρχεται εν μέσω επιθέσεων προς τη Google από διάφορους εκδότες στις ΗΠΑ και αλλού, ειδικά από τη News Corporation, η οποία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την εταιρεία για δημιουργία κερδών χρησιμοποιώντας περιεχόμενο άλλων, χωρίς να μοιράζεται το διαφημιστικό έσοδο.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμίντ, απάντησε στις συγκεκριμένες κατηγορίες σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι «τα απογοητευμένα στελέχη των εφημερίδων ψάχνουν κάποιον να ρίξουν το φταίξιμο για την πτωτική τους πορεία». Παράλληλα επεσήμανε ότι η Google θέλει να συνεργαστεί με τους εκδότες για να τους βοηθήσει να προσελκύσουν μεγαλύτερα κοινά χρηστών και να αυξήσουν τα έσοδα τους.


Προς το παρόν, το Living Stories εντάσσεται στη Google, ωστόσο σύντομα θα ενταχθούν στις ιστοσελίδες των New York Times και Washington Post.