Η Cisco και η EMC, μαζί με την VMware, παρουσίασαν χθες στην Αθήνα το Virtual Computing Environment, μία πρωτοποριακή συνεργασία των τριών εταιρειών του κλάδου.


Οι κ.κ. Χαραλάμπους, Brulard, Μαυράκης

Οι κ.κ. Χαραλάμπους, Brulard, Μαυράκης

Οι Cisco, EMC και VMware συνεργάζονται στενά το τελευταίο έτος για το κοινό όραμα υποδομής πληροφορικής για επιχειρήσεις – το private cloud computing. Ένα private cloud είναι μία εικονική υποδομή πληροφορικής που ελέγχεται με ασφάλεια και λειτουργεί μόνο για μία επιχείρηση. Η διαχείρισή του γίνεται είτε από την ίδια την επιχείρηση ή από κάποιον τρίτο – στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, ή εκτός εγκαταστάσεων ή σε συνδυασμό. Το private cloud computing προσφέρει έλεγχο και ασφάλεια στο σύγχρονο datacenter με την ευελιξία (απαραίτητη για την επιχειρησιακή καινοτομία) να είναι διαθέσιμη σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος.


Οι παγκόσμιες δαπάνες για υποδομή και υπηρεσίες datacenter υπερβαίνουν τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της McKinsey and Company, ενώ οι μισές από τις παραπάνω δαπάνες είναι κεφαλαιακές (προϊόντα) και οι άλλες μισές λειτουργικές (υπηρεσίες και εργατικό δυναμικό). Εξάλλου, ένα 70% ή παραπάνω των δαπανών χρησιμοποιείται για τη συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής, αφήνοντας 30% ή λιγότερο για νέες τεχνολογίες και εφαρμογές που είναι δυνατόν να επιφέρουν στις επιχειρήσεις ριζική διαφοροποίηση. Επίσης εκτιμάται ότι περίπου 85 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 20% της αγοράς, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για virtualization του datacenter και τεχνολογία private cloud μέχρι το 2015.


Το Virtual Computing Environment προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών μία γρήγορη προσέγγιση της μεταβολής του datacenter με πολύ υψηλή αποδοτικότητα που υπόσχεται σημαντική μείωση τόσο των κεφαλαιακών όσο και των λειτουργικών δαπανών.


Με την παρουσίαση του Virtual Computing Environment, η Cisco και η EMC παρουσίασαν ακόμη την Acadia, μία κοινοπραξία που δίνει έμφαση στο να επιταχύνει την ανάπτυξη υποδομής private cloud ειδικά για πελάτες μέσω ενός ολοκληρωμένου δικτύου τηλεπικοινωνιακών παρόχων και μεγάλων εταιρικών πελατών. Το μοναδικό μοντέλο της Acadia «ανάπτυξη, λειτουργία και μεταφορά θα ασχολείται με ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογία, θα προσφέρει στους πελάτες δυνατότητες επιλογής, ευελιξία και προσιτό κόστος, καθώς θέλουν να δημιουργήσουν εικονική υποδομή πληροφορικής, η οποία θα μετατραπεί σε περιβάλλον private cloud. Εκτός από τις Cisco και EMC που είναι οι κύριοι επενδυτές, οι VMware και Intel έχουν επενδύσει στις δυνατότητες της Acadia, οι οποίες θα έχουν διευρυνθεί μέχρι το 2010. Καθώς η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική βασίζεται σε επεξεργαστές Intel Xeon και τεχνολογία της Intel για κέντρα δεδομένων, η Intel θα ενώσει τις δυνάμεις της με την Acadia ως μικρός επενδυτής, ώστε να διευκολύνει και να επιταχύνει την υιοθέτηση από τους πελάτες της τελευταίας τεχνολογίας της Intel για servers, συστήματα αποθήκευσης και δικτύωση.