Το ανοικτό λειτουργικό, που χρησιμοποιεί ευρέως η κορυφαία εταιρία κινητής τηλεφωνίας Nokia, παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης με μερίδιο 48% στην Ευρώπη.


symbianΤο νεότερο και υπερφιλόδοξο λειτουργικό Android της Google δεν έχει καταφέρει να ελέγχει πάνω από 5,4% της ευρωπαϊκής αγοράς στο τρίτο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών IDC.


To μερίδιο του Android αυξήθηκε ελαφρά από το 4,2% που κατείχε στο προηγούμενο τρίμηνο του έτους, όμως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για συσκευές που «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα της Google, σύμφωνα με την IDC.


Μεγάλες εταιρίες κατασκευής «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, όπως οι Sony Ericsson και Motorola, έχουν υιοθετήσει το Android για τις νέες κορυφαίες συσκευές τους, όμως, όπως δήλωσε ο αναλυτής της IDC Φρανσίσκο Τζερόνιμο, «οι καταναλωτές αναγνωρίζουν μεν το εμπορικό σήμα της Google, αλλά δεν καταλαβαίνουν ακόμα τι είναι το Android και δεν το προτιμούν».


Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της IDC, που εδώ και χρόνια παρακολουθεί την αγορά κινητής, το μερίδιο της Νο1 Nokia έπεσε στο 35,3%, ενώ της δεύτερης Samsung αυξήθηκε στο 30,5%, με συνέπεια η «ψαλίδα» ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής κινητών να έχει μικρύνει. Οι αναλυτές της IDC εκτιμούν ότι η φινλανδική εταιρία απειλείται σοβαρά να υποσκελιστεί από την κορεατική στην ευρωπαϊκή αγορά το 2010. Η αγορά της Ευρώπης ανέκαθεν αποτελούσε το «κλειδί» για την παγκόσμια επιτυχία της Nokia και τυχόν πτώση του μεριδίου και απώλεια της ηγετικής θέσης θα θορυβήσει τους επενδυτές και μετόχους της.


Οι συνολικές πωλήσεις κινητών στη δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 5% στο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, φθάνοντας τα 46,8 εκατ. συσκευές κινητών. Η αύξηση των πωλήσεων ήταν η πρώτη μετά από πέντε συνεχή τρίμηνα πτώσης των πωλήσεων, γεγονός ενδεικτικό ότι η οικονομική κρίση υποχωρεί. Ειδικότερα, οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με πέρυσι.