Από 12% έως 13% εκτιμάται ότι θα φτάσει το ποσοστό της απώλειας εσόδων στην εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας και οι εταιρείες παίρνουν τα μέτρα τους.


mobile-phonesΕναλλακτικές πηγές εσόδων αναζητά η Cosmote, η οποία εισάγει την έννοια της διαφήμισης μέσω του κινητού τηλεφώνου στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας υπηρεσίας της Cosmote με την οποία οι συνδρομητές θα μπορούν -εάν το επιθυμούν- να λαμβάνουν στο κινητό τους διαφημιστικά μηνύματα απολαμβάνοντας οφέλη όπως εκπτώσεις στο λογαριασμό τους, προσφορές κ.τ.λ. ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μιχάλης Τσαμάζ επανέλαβε την εκτίμηση ότι τα συνολικά έσοδα της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας θα υποχωρήσουν κατά 12%-13% φέτος.


Παράλληλα, τόνισε ότι οι νέες υπηρεσίες θα είναι το αντιστάθμισμα στην «αιμορραγία» εσόδων που θα προκαλέσουν στην εταιρεία τόσο η φορολογία όσο και ο πόλεμος τιμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, η διοίκηση της Cosmote τόνισε ότι για την έκτακτη εισφορά υπολογίζει ότι θα καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο περί τα 56 εκατ. ευρώ.


Όσον αφορά τις μειώσεις τιμών και το σκηνικό πολέμου που έχει δημιουργηθεί με τις προσφορές, ο κ. Τσαμάζ είπε χαρακτηριστικά ότι αν προκληθεί η εταιρεία θα συμμετάσχει, «αλλά δεν θα σκοτώσει τις τιμές, γιατί έτσι θα σκοτώσει την εταιρεία».


Επενδύσεις
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα προχωρήσει το 2010 σε επενδύσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ όταν τις προηγούμενες χρονιές το ποσό προσέγγιζε τα 200 εκατ. ευρώ. Την εκτίμηση ότι το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε 2 εκατ. νοικοκυριά δεν πρόκειται να «στηθεί» πριν το 2013, έκανε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΤΕ θα προχωρήσει με την εναλλακτική λύση VDSL, και πως μέχρι το 2013-2015 μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου. «Σημασία έχει όχι μόνο να γίνονται επενδύσεις, αλλά να είναι και οικονομικά βιώσιμες» είπε χαρακτηριστικά.


ΟΜΕ – ΟΤΕ
Στην υπογραφή Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) προχώρησε η ΟΜΕ-ΟΤΕ μετά από πολλές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η σύμβαση αυτή λύνει σειρά προβλημάτων και ειδικά για τους εργαζομένους της Otenet, που μετά τη συγχώνευση της Εταιρείας εντάχθηκαν στον ΟΤΕ.


Παράλληλα η ΕΣΣΕ ρυθμίζει το πρόβλημα πολλών συναδέλφων που υπηρετούσαν στον Οργανισμό πριν την 25-5-2005 ως αορίστου χρόνου και δεν ήταν ενταγμένοι στα μισθολόγια και τις ΣΣΕ.