Πριν το τέλος του 2011 θα αρχίσει το έργο ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών στη χώρα μας, καθώς τον Μάιο του 2011 ξεκινά η υποβολή προσφορών από εταιρείες.

fiberΗ νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έκρινε απαραίτητη την παράταση στην υλοποίηση του έργου και σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα έως τα τέλη Μαρτίου 2010 θα επιλεγεί ο σύμβουλος, ο οποίος θα επεξεργαστεί την τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών, Σωκράτης Κάτσικας, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών για την κατασκευή του δικτύου μέχρι τον Μάιο του 2011, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους θα επιλέξει τους αναδόχους του έργου.

«Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά, αν πάνε όλα καλά, τα πρώτα σπίτια θα λάβουν οπτικές ίνες στα τέλη του 2011», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών.

Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως είναι η τηλεϊατρική, η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και τηλε-εργασία. Ο κ. Κατσικάς υποστήριξε ότι ο σύμβουλος θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των όρων του διαγωνισμού, ώστε να καταστεί ελκυστικότερος για τους επενδυτές.

Μάλιστα τόνισε ότι «οι στόχοι παραμένουν ίδιοι, όλα τα υπόλοιπα είναι υπό αναθεώρηση» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές ακόμα και στον τρόπο διαχωρισμού της χώρας σε τμήματα, όπως αυτός είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το έργο αφορά την απευθείας σύνδεση περίπου 2 εκατ. νοικοκυριών με οπτικές ίνες, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

«Αρχικά, το σχέδιο προβλεπόταν να χρηματοδοτηθεί ισομερώς από εθνικούς πόρους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, αυτή η κατανομή των κεφαλαίων ίσως χρειαστεί να αλλάξει», είπε ο κ. Κάτσικας. «Το επενδυτικό μοντέλο θα εξαρτηθεί από τη μελέτη του συμβούλου. Μπορεί να είναι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, μπορεί να είναι παραχώρηση, δεν ξέρουμε ακόμη», ανέφερε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία έληγε λίγο πριν από τις εκλογές. Το σχέδιο αυτό είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο του ΟΤΕ όσο και άλλων εναλλακτικών παρόχων, ενώ η διοίκηση του ΟΤΕ είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο έργο. Η νέα κυβέρνηση καταρτίζει νέο σχέδιο νόμου, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2010, όπως ανέφερε ο κ. Κάτσικας.