Η Kaspersky Lab προχωρά στη δημοσίευση των ευρημάτων της τριμηνιαίας έκθεσης της για την εξάπλωση spam, που δείχνει σημαντικά αυξητικές τάσεις.


kaspersky-logoΣύμφωνα με την έκθεση, η ποσότητα spam emails κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 επιβεβαίωσε προηγούμενες προβλέψεις της Kaspersky Lab, αφού την περιοδική πτώση του καλοκαιριού διαδέχθηκε η αύξηση του φθινοπώρου. Tα spam emails αντιστοιχούσαν στο 85,7% του συνόλου των email που αντηλλάγησαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009. Στις 27 Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη κυκλοφορία spam email, με το ποσοστό να φτάνει το 91,3% επί του συνόλου, ενώ η ημέρα με τη χαμηλότερη κυκλοφορία ήταν η 1 Αυγούστου, με το ποσοστό να φτάνει στο 76,3% επί του συνόλου των email. Αυτή ήταν και η μοναδική περίπτωση στη διάρκεια του τριμήνου που τα spam email έπεσαν κάτω από το επίπεδο του 80%.


Επίσης, κατά το τρίτο τρίμηνο δεν υπήρξε καμία αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με τη λίστα των χωρών που θεωρούνται ως οι βασικές πηγές εξάπλωσης spam. Οι Η.Π.Α. βρέθηκαν στην πρώτη θέση (20,4% του συνολικού spam) και ακολούθησαν η Βραζιλία (8,8%) και η Ινδία (5,2%). Στη λίστα με τις 10 χώρες όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη εξάπλωση spam υπήρχαν πολλές από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη. Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, το ποσοστό ανεπιθύμητων μηνυμάτων από την Πολωνία αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο 4,59%.