Την γερμανική εταιρεία και όχι το Δημόσιο θεωρεί κερδισμένη ο ελληνικός λαός

deutsche-telecomΑρνητικά αντιδρά σύμφωνα με έρευνα της Public Issue ο ελληνικός λαός στη συμφωνία της κυβέρνησης με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της “Καθημερινής” και του “Σκάι”, παρουσιάζεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα η συμφωνία εγκρίνεται από 59% της εκλογικής βάση της Νέας Δημοκρατίας, το 8% της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, το 3% του ΚΚΕ και το 10% του ΣΥΡΙΖΑ. Από την εκλογική βάση της Ν.Δ., υπάρχει μια συμπαγής ομάδα που αντιστοιχεί στο 32% το οποίο έχει αρνητική γνώμη για τη συμφωνία. Στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης το 57% έως το 94%, ανάλογα με το κόμμα, έχει αρνητική αντίληψη για τη συμφωνία.

Κερδισμένη η Deutsche Telecom

Αναφορικά με το ερώτημα της έρευνας «ποιος είναι ο περισσότερο ωφελημένος από τη συμφωνία κράτους και DT», η κοινή γνώμη δείχνει πως έχει κατασταλάξει στην άποψη ότι κερδίζουν οι Γερμανοί, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και στις τάξεις της Ν.Δ. είναι μοιρασμένοι για το ποιος κερδίζει περισσότερο.

Το 37% θεωρεί η DT, το 35% το ελληνικό δημόσιο, ενώ υπάρχει και ένα 14% που θεωρεί ότι και οι δύο βγαίνουν κερδισμένοι, και τέλος ένα 12% θεωρεί ότι κανένας από τους δύο δεν κερδίζει από τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Στους ψηφοφόρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης το 82% έως 88% θεωρεί ότι περισσότερο κερδισμένη βγαίνει η DT.

Στον μοναδικό τομέα που όπως προκύπτει από την έρευνα οι πολίτες είναι αισιόδοξοι, αφορά τα οφέλη που προκύπτουν για τους Ελληνες καταναλωτές από τη συγκεκριμένη συμφωνία, θα πρέπει αν σημειωθεί όμως πως αυτό αφορά μόνο τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα, το 60% της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος, θεωρεί ότι οι Ελληνες καταναλωτές θα βγουν κερδισμένοι, ενώ το 30% θεωρεί ότι θα ζημιωθούν.

Αντιθέτως, στους ψηφοφόρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα ποσοστά εκείνων που θεωρούν ότι οι καταναλωτές θα βγουν ζημιωμένοι από τη συμφωνία, κυμαίνονται από 71% έως 90%.

Συμπερασματικά, οι πολίτες ακολουθούν την πολιτική/κομματική τους τοποθέτηση απέναντι στη συμφωνία του ελληνικού δημοσίου και της DT. Τέλος είναι περισσότερο διάχυτη η εντύπωση, ότι η έλευση της DT θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι περισσότερο θετική για τους Γερμανούς, παρά για το ελληνικό δημόσιο.