Γιουρούσι αδέρφια!

screen_17Είναι γεγονός πως δεν έχουμε συχνά τη χαρά να φιλοξενούμε παρουσιάσεις games κατασκευασμένων από Έλληνες προγραμματιστές. Το «1453-1821», λοιπόν, είναι πιο ελληνικό και από τα τσολιαδάκια στο μοναστηράκι!

Το «1453-1821: η ώρα της απελευθέρωσης» έχει δημιουργηθεί από την S.D.S. Game Studios, μια νεοσύστατη ελληνική ομάδα ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Μέλη της ομάδας είναι άτομα νεαρής ηλικίας (19 – 20 χρονών) με καινοτόμες ιδέες, όρεξη για δημιουργία, πρωτοτυπία και διάθεση να συναγωνιστούν επάξια τους σύγχρονους απαιτητικούς τίτλους videogames του εξωτερικού.

Η πρώτη τους απόπειρα είναι ένα turn-based παιχνίδι στρατηγικής με φόντο την ελληνική επανάσταση του ‘21. Καλείστε να αναλάβετε τη διοίκηση των ελληνικών στρατευμάτων και να απαλλάξετε την χώρα από τον τουρκικό ζυγό. Το παιχνίδι εξελίσσεται χρονικά από το 1821 έως το 1830. Ο χάρτης είναι χωρισμένος σε 20 περιοχές που ανήκουν στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα. Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, όπως πληθυσμό, φρουρά, διαθέσιμους άνδρες για εξοπλισμό στρατού, επίπεδο εμπορίου. Επίσης εμφανίζονται ξεχωριστά τα προϊόντα που παράγει η κάθε πόλη αλλά και συνολικά.

Σκοπός του gamer είναι να καταφέρει να επανακτήσει μέσα στο χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε όλες τις περιοχές που εμφανίζονται στο χάρτη. Κάθε φορά που γίνεται κλικ στον επόμενο γύρο πραγματοποιείται χρονολογική μετάβαση, η οποία δεν είναι πλήρως καθορισμένη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κυμαίνεται από μια μέρα έως και ένα χρόνο ή και παραπάνω ανάλογα και με τις ιστορικές εξελίξεις της εποχής. Με άλλα λόγια το σενάριο είναι βασισμένο όχι μόνο στα στενά πολλές φορές πλαίσια ενός παιχνιδιού, αλλά γίνεται και συνδυασμός με ιστορικά γεγονότα. Αξίζει, άλλωστε, να αναφερθεί και η εκπαιδευτική πλευρά του παιχνιδιού, καθώς στην επιλογή «Ιστορικά/Βιογραφίες» παρουσιάζεται πλούσιο ιστορικό υλικό από τη το 330 μ.Χ. μέχρι το 1830 καθώς και βιογραφίες σημαντικών προσώπων και ηρώων.

Επιστρέφοντας στο gameplay, o παίκτης έχει στη διάθεσή του μια πλειάδα επιλογών. Κύριο μέλημά του είναι ο εξοπλισμός του στρατού, ανάλογα με το τι μονάδες χρειάζεται να εξοπλίσει την κάθε φορά, όπως γιαταγάνια, κουμπούρια η καριοφίλια. Οι διαφορετικές μονάδες έχουν και ξεχωριστά χαρακτηριστικά άμυνας και επίθεσης με αποτέλεσμα να έχουν και διαφορετικό κόστος. Στις μάχες κάνουν την εμφάνισή τους ιστορικά πρόσωπα όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας, που έχουν κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά και δικές τους μονάδες στρατού, ενώ από την τουρκική πλευρά υπάρχουν ο Ιμπραήμ και ο Δράμαλης.

Διαθέσιμη είναι και η επιλογή της τεχνολογίας, με την οποία δίνοντας κάποια χρήματα ο παίκτης μπορεί να εξοπλίσει καλύτερα τα στρατεύματά του, ώστε να εμφανιστούν διαθέσιμες και νέες μονάδες στρατιωτών (units). Το εμπόριο παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού, καθώς μέσω των εξαγωγών εξοικονομούνται χρήματα που μπορούν να διατεθούν για τον εξοπλισμό των στρατευμάτων ή οποιαδήποτε άλλη ανάγκη προκύψει.

Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμες οι επιλογές στο χώρο της διπλωματίας, αλλά και η δυνατότητα λήψης δανείου από κάποια υπερδύναμη. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για έναν τίτλο που αξίζει της προσοχής σας, όχι μόνο λόγω της ελληνικής καταγωγής του, αλλά και επειδή αποτελεί ένα ευχάριστο εξελληνισμένο διάλειμμα στις «πολυφορεμένες» μεσαιωνικές μάχες άλλων strategy games.

ΣΥΣΤΗΜΑ

PC

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΓΡΑΦΙΚΑ: 8

ΗΧΟΣ: 8

GAMEPLAY: 8,5

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ: 8

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: 8

ΔΙΑΘΕΣΗ

Centric Multimedia