Ο γίγαντας των online δημοπρασιών eBay ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πώληση του 70% της εταιρείας διαδικτυακής τηλεφωνίας Skype έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


skypeΗ πώληση της υπηρεσίες σε ομάδα επενδυτών είχε παγώσει λόγω αγωγών που είχαν καταθέσει οι ιδρυτές του Skype Νίκλας Ζενστρομ και Γιάνους Φρίις.


Έπειτα από εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν τελικά οι δύο πλευρές, οι Ζενστρομ και Φριις αποκτούν ξανά μερίδιο 14% στην εταιρεία που είχαν ιδρύσει.


To 2005, η eBay είχε αγοράσει το Skype από τους δύο συνεργάτες σε μια συμφωνία που τελικά ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια. Η νέα συμφωνία κατεβάζει την αξία της υπηρεσίας τηλεφωνίας στα 2,75 δισ. δολάρια. Η eBay διατηρεί μερίδιο 30% και το υπόλοιπο 56% πηγαίνει σε ομάδα επενδυτών (Silver Lake Partners, Canadian Pension Plan Investment Group, Andeerssen Horowitz και άλλοι).


H υπηρεσία Skype, με έδρα το Λουξεμβούργο, παρακάμπτει τα συμβατικά δίκτυα τηλεφωνίας και επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν δωρεάν ή φθηνές κλήσεις φωνής και βίντεο.