Του Αλέξανδρου Ελευθεριάδη

Εκκρεμούν τρεις ακόμα αγωγές

ebayΠρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο οίκος διαδικτυακών δημοπρασιών eBay που κρίθηκε ένοχος για την πώληση πλαστών προϊόντων μέσω της ιστοσελίδας του.

Ο όμιλος προϊόντων πολυτελείας Hermes κατέφυγε στη γαλλική δικαιοσύνη, κατηγορώντας το eBay ως άμεσα υπεύθυνο για την πώληση μέσω της ιστοσελίδας του τριών τσαντών Hermes συνολικής αξίας 3.000 ευρώ, εκ των οποίων οι δύο ήταν «μαϊμού».

Όπως τόνισε και ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον όμιλο Hermes, το eBay δε λειτουργεί απλά ως μια ιστοσελίδα που φιλοξενεί προϊόντα αλλά έχει άμεση εμπλοκή στις εμπορικές συναλλαγές, από τις οποίες αξιώνει και ποσοστό.

«Είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τις συναλλαγές μέσω της ιστοσελίδας τους καθώς διεκδικούν ποσοστό από αυτές», ξεκαθάρισε.

Βέβαια, τα 20.000 ευρώ δεν είναι τίποτα, μπροστά στα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει το eBay σε περίπτωση που οι εταιρείες Louis Vuitton και Dior δικαιωθούν στις αγωγές που έχουν καταθέσει.

Οι δύο γαλλικοί οίκοι μόδας έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εις βάρος του eBay για πώληση πλαστών προϊόντων και διεκδικούν αποζημιώσεις 20 και 17 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Κάτι ανάλογο έχει κάνει και ο γαλλικός οίκος καλλυντικών L’Oreal, που ξεκίνησε δικαστικό αγώνα ενάντια στο eBay, με την κατηγορία ότι υπό την ανοχή του πωλούνται πλαστά καλλυντικά.