Πλήρη κάλυψη στον κ. Μητσοτάκη για την περίπτωση Siemens

Δηλώσεις παραχώρησε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, στο περιθώριο της ημερίδας της ΕΕΤΤ για το Ευρυζωνικό Διαδίκτυο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας υπάρχουν τεράστια οφέλη και για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές και για τους νέους ανθρώπους και κυρίως για την ελληνική περιφέρεια. Γι’ αυτό επενδύουμε στην ευρυζωνικότητα γι’αυτό έχουμε το πρόγραμμά μας για τις οπτικές ίνες νέας γενιάς, το οποίο είναι ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό πρόγραμμα. Και πιστεύουμε ότι θα έχουμε σύντομα πολύ συγκεκριμένα πράγματα να πούμε γι΄αυτό.

-ΕΡΩΤΗΣΗ: Η συμφωνία του ΟΤΕ με τη Deutsche Telekom κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΟΤΕ στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Η ευρυζωνικότητα δεν είναι μόνο θέμα του ΟΤΕ. Είναι θέμα συνολικά όλων των εμπλεκομένων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, είναι και θέμα της Κυβέρνησης. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Σήμερα έχουμε δεκαπλασιασμό του ποσοστού κάλυψης της Ελλάδας σε σχέση με το 2004, τον τελευταίο χρόνο είχαμε αύξηση 100% σε σχέση με τον προηγούμενο και επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας. Όσο πιο ισχυροί παίκτες είναι στην αγορά, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.

-ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Υπουργέ, η κα Ρέντινγκ, είπε στην ομιλία της κάτι σημαντικό για την Ελλάδα, ότι τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν σύνδεση Ίντερνετ…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το 2004 δεν είχαν καθόλου. Σήμερα έχουν συνδέσεις που ξεπερνούν το 10%. Εμείς θέλουμε να υπάρξει αύξηση αυτών των ποσοστών και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε.

-ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε οι Έλληνες είναι ενημερωμένοι στο τι μπορεί να τους προσφέρει το Ίντερνετ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πριν από κάποια χρόνια όταν στον υπολογιστή μου έγραφα τις λέξεις «ευρυζωνικός» ή «ευρυζωνικότητα», ο αυτόματος διορθωτής τις διόρθωνε. Σήμερα ολοένα και περισσότερο συζητάμε για αυτό . Και ολοένα και περισσότερο η ευρυζωνικότητα διευρύνεται παρέχοντας συγκεκριμένες και χειροπιαστές υπηρεσίες. Συνέδρια όπως το σημερινό, πρωτοβουλίες της ΕΕΤΤ, η προσπάθεια που κάνει ο ΟΤΕ και ο κ. Βουρλούμης προσωπικά, που είναι ένας καλός μάνατζερ, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Μεταφορών, όλες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν. Και έχουν ήδη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην Κοινωνία της Πληροφορίας; Τι έχετε να πείτε για την απορρόφηση των κονδυλίων;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι του δικού μας Υπουργείου. Είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομίας. Ξέρετε ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν με τη χειρότερη απορροφητικότητα, τη χειρότερη, όταν η Νέα Δημοκρατία εξέλιξη το 2004.

Το Υπουργείο Οικονομίας έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να πάει αυτό το πρόγραμμα καλά, με εντυπωσιακά μάλιστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, σε σύγκριση πάντοτε με το σημείο αφετηρίας.

-ΕΡΩΤΗΣΗ: Η δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ, ότι τώρα που η Deutsche Telekom μπαίνει στον OTE ίσως ο ΟΤΕ μπορεί να μάθει να συμπεριφέρεται πιο σωστά, προκάλεσε την αποχώρηση του κ Βουρλούμη…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα τηλεπικοινωνιών ανάμεσα στους παίκτες της αγοράς και στους ρυθμιστές, όπως είναι η ΕΕΤΤ, δεν είναι κάτι που συναντάται μόνο στην Ελλάδα. Δεν είναι ασύνηθες, συναντάται σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΕΤΤ έχει τη δική της δουλειά, που είναι η δουλειά του εθνικού ρυθμιστή και ο ΟΤΕ έχει τη δική του προσέγγιση. Και χαίρομαι που με τον κ. Βουρλούμη, ο οποίος πραγματικά πιστεύω είναι ένας εξαίρετος μάνατζερ, ο ΟΤΕ όλα αυτά τα χρόνια, είχε σημαντική πρόοδο.

-ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχε σημαντική πτώση η τιμή της μετοχής…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο ΟΤΕ έχει πάει καλά τα τελευταία χρόνια και θα πάει ακόμη καλύτερα με τη στρατηγική συμμαχία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για τα ΕΛΤΑ, υπάρχει δήλωση του Γενικού Γραμματέα ότι πωλούνται τα ΕΛΤΑ…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μη βιάζεστε για τα ΕΛΤΑ. Δεν έχει ληφθεί καμία οριστική κυβερνητική απόφαση. Απόφαση είχε ληφθεί επί ΠΑΣΟΚ για τα ΕΛΤΑ προς την κατεύθυνση της μετοχοποίησης. Και αν ήθελε κάποιος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να αξιοποιήσει ακριβώς αυτή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ του 2002. Από ‘κεί και μετά, η προσοχή μας είναι στραμμένη στις «Ταχυμεταφορές» όπου είμαστε στη φάση της τελικής αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει με σχέδιο και κυρίως, με διάλογο προηγουμένως με τους εργαζομένους.

-ΕΡΩΤΗΣΗ: Για το θέμα της Siemens που έχει προκύψει με τον κ. Μητσοτάκη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω κάτι. Πιστεύει κάποιος Έλληνας πολίτης ότι το θέμα των «μαύρων ταμείων» της Siemens, των προμηθειών που ακούγεται, γράφεται, κατατίθεται στους Εισαγγελείς, ότι έχουν δοθεί σε διαφόρους πολιτικούς και στελέχη στην Ελλάδα, σχετίζεται με τα τιμολόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη; Τα τιμολόγια, δεν είναι «μαύρο χρήμα».