Μείωση σε αξία, αλλά αύξηση σε τεμάχια, εμφάνισε η ελληνική αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με ορατά σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με τη GfK.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα της GFK, η ελληνική αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων παραμένει αρνητική σε αξία (-10,4%), το τρίτο τρίμηνο 2009, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2008. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009, το οποίο ήταν -15,8%, χαμηλότερο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Επιπλέον, θεωρώντας ότι οι πωλήσεις σε τεμάχια κατά τους τελευταίους εννέα μήνες είναι υψηλότερες από πέρυσι (+4,2%), τότε το τρίτο τρίμηνο μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί ως η αρχή της ανάκαμψης της αγοράς.
Το αποτέλεσμα είναι πιο εμφανές, δεδομένου ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας σημαντικός παίκτης άνοιξε το πρώτο κατάστημά του στην Αθήνα, γεγονός το οποίο επηρέασε τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να είναι αρνητική σε αξία, αφού τα καταστήματα συνεχίζουν να προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές ή ακόμη και να προωθούν φθηνότερες μάρκες ή μοντέλα, ελπίζοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη πρακτική για τη διατήρηση της κυκλοφορίας μέσα στα καταστήματα.
Η πτώση των τιμών επηρεάζει κυρίως τις Τηλεπικοινωνίες και τον τομέα των Ειδών Εξοπλισμού Γραφείου και Αναλωσίμων. Από την άλλη πλευρά, ο τομέας των Μικρών Οικιακών Συσκευών είναι θετικός για μια ακόμη φορά (14,8%), ενώ ο τομέας των Φωτογραφικών Ειδών παραμένει σταθερός σε αξία (0,1%) αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Πληροφορική/ηλεκτρονικά
Οι φορητοί υπολογιστές και παιχνιδομηχανές είναι θετικά αυτό το τρίμηνο και βοηθούν ολόκληρο τον τομέα της Πληροφορικής να κλείσει με μόλις -2,3% (τρίτο τρίμηνο 2009 έναντι τρίτου τριμήνου 2008). Οι ψηφιακές κορνίζες συνεχίζουν να εμφανίζουν θετικές τάσεις συγκριτικά με πέρυσι (+65,6%) και σε συνδυασμό με τις DSLR διατηρούν τον τομέα στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο, η διάβρωση των τιμών των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών μικρού μεγέθους (compact) μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τη θετική εξέλιξη του τομέα και, εάν αυτό συνεχιστεί και το επόμενο τρίμηνο, ο τομέας μπορεί να μετατραπεί σε αρνητικός το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Η αγορά της επίπεδης τηλεόρασης συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική αύξηση το τρίτο τρίμηνο του 2009, όσον αφορά σε τεμάχια (22,5%) έναντι του τρίτου τριμήνου 2008. Ωστόσο, η διάβρωση των τιμών (ιδίως για τις 32” ιντσών) διατηρεί τις αξίες στην κόκκινη ζώνη (-7,4%). Αυτό επηρεάζει τον τομέα των Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Αγαθών (-12,8%), αφού η αγορά της επίπεδης τηλεόρασης αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα της συνολικής αξίας του τομέα.
Η κατηγορία των Συστημάτων Πλοήγησης συνεχίζει να αναπτύσσεται και είναι η 2η μεγαλύτερη προϊοντική κατηγορία μέσα στον τομέα και αυξάνεται σε ποσοστό 4,2% (+6,2% το εννεάμηνο).
Οικιακές Συσκευές
Η αγορά των κλιματιστικών εξακολουθεί να είναι αρνητική σε αξία συνολικά το εννεάμηνο (-5,4%), στο τρίτο τρίμηνο. Εκτός από τα κλιματιστικά, άλλες ομάδες προϊόντων, όπως οι μηχανές παραγωγής ζεστού ροφήματος (Hot BeverageMakers), τα πιστολάκια στεγνώματος (HairStylers), οι μηχανές προετοιμασίας Τροφίμων (Food Preparation) και οι ξυριστικές μηχανές (Shavers) εξακολουθούν να παρουσιάζουν θετικές επιδόσεις και, συνεπώς, ο τομέας είναι θετικός για το τρίτο τρίμηνο, καθώς η κατηγορία των προϊόντων ενισχύθηκε από τις επιδοτήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στα μέσα Ιουνίου 2009 (έως τα μέσα Αυγούστου).
Το τρίτο τρίμηνο εμφανίζεται σημαντικά θετικό (+30,7%), αφού οι επιδοτήσεις δόθηκαν για αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων του νοικοκυριού με νέα τεχνολογίας inverter. Αυτό μετέτρεψε την αρνητική τάση των πρώτων πέντε μηνών σε μικρές μόνο απώλειες το εννεάμηνο σε σχέση με πέρυσι.
Ο τομέας των οικοδομών εξακολουθεί να πλήττεται από την οικονομική κρίση. Αυτό επηρεάζει άμεσα την κατηγορία των εντοιχιζόμενων συσκευών (και ειδικά το κανάλι των Kitchen Specialists) και αυτό έχει επίπτωση σε όλο τον τομέα των Μεγάλων Οικιακών Συσκευών που είναι κατά 3,6% χαμηλότερα από ό,τι στο τρίτο τρίμηνο 2008. Η μόνη κατηγορία προϊόντων που εξακολουθεί να παρουσιάζει ελαφρώς θετική επίδοση είναι τα στεγνωτήρια.
Τηλεπικοινωνίες
Η εξαιρετική επίδοση των Smart phones δεν αντισταθμίζει τις απώλειες των κινητών, καθώς η αγορά των συσκευών συνεχίζει να είναι αρνητική (-34,7%) στο τρίτο τρίμηνο και μιας και ο όγκος τους συνεισφέρει στο 78,6%, αυτό επιφέρει μια μείωση του τομέα τηλεπικοινωνιών κατά -28,1% το συγκεκριμένο διάστημα.
