Έρευνα της McKinsey υποστηρίζει ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επιτύχουν υψηλότερες επιδόσεις.


ciscoΟι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι οι εταιρείες τους είναι πιο εκτεθειμένες και ευάλωτες από δυσλειτουργίες της αγοράς του ΙΤ, από τις εταιρείες σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, σύμφωνα με σχετική έρευνα που ανακοίνωσε η McKinsey & Co.


Σύμφωνα με την έρευνα «European CIO Imperatives in the “New Normal”: A Call to Action» της McKinsey, το 74% των Ευρωπαίων επιχειρηματιών θεωρούσαν ότι η εταιρεία τους ήταν «πολύ» ή «υπερβολικά» εκτεθειμένη στις δυσλειτουργίες της αγοράς του ΙΤ. Ταυτόχρονα, μόνο το 18% των Ευρωπαίων στελεχών ΙΤ απάντησε ότι οι εταιρείες ήταν αποτελεσματικές στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών καλύτερα και γρηγορότερα από τους ανταγωνιστές τους.


Η McKinsey υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρειάζεται να κάνουν τολμηρά βήματα για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν ανοδική πορεία στο νέο οικονομικό καθεστώς. Ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχει αναγνωρίσει την ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, ενώ το 31% των στελεχών θεωρεί πως η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών είναι προτεραιότητα, για να ανταποκριθούν στις αλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς.


Η έρευνα της McKinsey βρήκε ότι η στάση των Ευρωπαίων επιχειρηματιών απέναντι στο ΙΤ χρειάζεται να αλλάξει. Μέχρι σήμερα, οι λειτουργίες του ΙΤ συνέβαλαν σε «ικανοποιητικά» αποτελέσματα σε σχέση με την παραγωγικότητα αλλά και οφέλη που σχετίζονται με τις διαδικασίες και την καινοτομία. Ωστόσο, στο «νέο καθεστώς» οι ελάχιστες απαιτήσεις στις επιδόσεις είναι κατά πολύ υψηλότερες, και «στρατηγικές που σχετίζονται με το ΙΤ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αλλαγής» που θα κάνουν «οι εταιρείες που κερδίζουν την αγορά».


Η εμπειρία της Cisco αντανακλά ακριβώς τα ευρήματα της έρευνας της McKinsey. Η Cisco θεωρεί πως είναι κρίσιμης σημασίας να προσφέρουμε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους πελάτες μέσα από νέα επιχειρησιακά μοντέλα, λύσεις με προστιθέμενη αξία και καινούργιες υπηρεσίες, δημιουργώντας για τους πελάτες έναν Οργανισμό χωρίς περιορισμούς, που ξεπερνά τα εμπόδια στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων και των διαδικασιών.

Για να παραμείνουν οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιτυχημένες στο «νέο καθεστώς» της αγοράς, η McKinsey προτείνει, μεταξύ άλλων, την εναρμόνιση του ΙΤ με τους επιχειρησιακούς στόχους, ως εξής:

o Μεγαλύτερη σύγκλιση στο επιχειρησιακό περιβάλλον, για να διευκολυνθεί η από κοινού λήψη αποφάσεων και ο στρατηγικός επιχειρησιακός σχεδιασμός

o Αναβάθμιση των διοικητικών δεξιοτήτων των στελεχών ΙΤ

Τέλος, η έρευνα της McKinsey κατέδειξε ότι οι εποχές οικονομικής ύφεσης είναι περίοδοι όπου συχνά αλλάζουν οι συσχετισμοί της αγοράς: 48% των εταιρειών ΙΤ παγκοσμίως και 49% των εταιρειών στις ΗΠΑ, που ήταν ηγέτες της αγοράς πριν από την κρίση του 2000-2001, δεν επανήλθαν σε κορυφαίες θέσεις αργότερα.