Γεγονός είναι η απόφαση της Nokia να αναλάβει από το 2010 απευθείας τις πωλήσεις στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο του καναλιού διανομής για όλες τις συσκευές.


nokia_n97_white_13aΣτην ελληνική αγορά οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ελέγχουν πάνω από το 85% της αγοράς κινητών τηλεφώνων και έτσι η μέχρι σήμερα αποκλειστική διανομέας, Alpha Copy, περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς. Η εταιρεία διανομής θα κινηθεί δικαστικά προκειμένου να διεκδικήσει αυτά που πιστεύει ότι θίγονται από την απόφαση της Νokia, η οποία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση


«Σκόπος της Nokia είναι να αποτελέσει τον κορυφαίο πάροχο κινητών λύσεων. Σημαντικό βήμα της στρατηγικής μετασχηματισμού αποτελεί το γεγονός ότι η Nokia ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ευθυγραμμίσει πλήρως τα γραφεία πωλήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από το 2010, για συγκεκριμένους Παρόχους, θα προχωρήσει σε Direct Business Mode για να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις. Η διανομή της Nokia θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις αυξανόμενες Ανεξάρτητες και Λιανικές Αγορές.


«Ως μέρος της στρατηγικής της Nokia για τη μετάβαση σε εταιρεία που εστιάζει σε ολοκληρωμένες λύσεις, είναι απαραίτητο να είναι πιο κοντά στον πελάτη» εξηγεί ο Greig Williams, Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Στο ξεκίνημα αυτής της χρονιάς κάναμε ανακατανομή της ομάδας μας για να υποστηρίξουμε καλύτερα τους πελάτες μας στην περιοχή. Όταν οι πελάτες μας και η αγορά απαιτεί από εμάς να εργαστούμε σε ένα πιο Direct Business Mode, είναι δύσκολο και μη συνετό να μην ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες τους. Αυτό σημαίνει ευθυγράμμιση του συνήθους τρόπου εργασίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δίνει επίσης τη δυνατότητα στους Διανομείς μας να επικεντρωθούν περισσότερο στις αναπτυσσόμενες περιοχές της ανοικτής/SIM ελεύθερης αγοράς και Ανεξάρτητης λιανικής πώλησης».


Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι τοπικοί πάροχοι λαμβάνουν προϊόντα απευθείας από τη Nokia και διανέμουν οι ίδιοι στα σημεία πώλησης όπως ήδη κάνουν. Ενώ η Nokia θα αναλάβει την Διαχείριση Λογαριασμού και τα Logistics.


«Η Nokia σέβεται βαθιά τη γνώση της τοπικής αγοράς και τον τρόπο με τον οποίον εργάζονται οι Διανομείς μας» εξηγεί ο Williams. «Φυσικά τους βλέπουμε να συμμετέχουν στην επόμενη φάση ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή».