Ένα καινοτόμο λογισμικό που απλοποιεί την αναζήτηση, οργάνωση ψηφιακών εικόνων αναπτύχθηκε από Ευρωπαίους ερευνητές και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2010.


imagenotion-2008-screenΠρόκειται για το ImageNotion, αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού έργου IMAGINATION (Image-based navigation in multimedia archives), που έχει στόχο να διευκολύνει τους χρήστες ψηφιακών συλλογών φωτογραφιών, ενσωματώνοντας μια σειρά καινοτόμων τεχνολογιών. Στο έργο IMAGINATION συμμετέχουν οκτώ εταίροι (ακαδημαϊκοί και τεχνολογικοί φορείς και χρήστες), ανάμεσα στους οποίους και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Ελλάδας. Η ελληνική ομάδα έρευνας έχει αναλάβει τον τομέα “Εντοπισμός προσώπων και αντικειμένων”.


Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη θεματική Τεχνολογίες Πληροφορίες και Επικοινωνιών του 6ου Προγράμματος Πλαίσιου της ΕΕ, που έχει στόχο να καταστήσει πιο προσιτές τις ψηφιακές πολιτιστικές και επιστημονικές πηγές στους χρήστες. Η χρηματοδότησή του έφτασε τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ.


To ImageNotion αξιοποιεί τη σημασιολογική περιγραφή και αναζήτηση εικόνων, μια τεχνολογία που συνδέει το περιεχόμενο της εικόνας με έννοιες κατανοητές σε έναν υπολογιστή, σε συνδυασμό με διάφορες άλλες τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο, το νέο λογισμικό μπορεί, για παράδειγμα, να αναγνωρίσει αντικείμενα, να εντοπίσει πρόσωπα και να εφαρμόσει εξαγωγή δεδομένων σε κείμενο, απλοποιώντας μια πολύπλοκη, έως τώρα, διαδικασία και εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα στον χρήστη.


Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία λογισμικού “disy Informationssysteme GmbH” που έχει αναλάβει να αναπτύξει το ImageNotion, το σύστημα εντοπισμού προσώπου, το οποίο αναγνωρίζει την ύπαρξη ανθρώπων σε μια φωτογραφία, λειτουργεί αυτή τη στιγμή με ακρίβεια 80%.


Παράλληλα, μια άλλη καινοτόμος τεχνολογία, η αναγνώριση της ταυτότητας του εμφανιζόμενου σε μια φωτογραφία, αρχίζει να παρουσιάζει συνεπή αποτελέσματα μετά από πέντε με δέκα φωτογραφίες στις οποίες έχει επισημανθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο.


Το νέο λογισμικό βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών από το γαλλικό φωτογραφικό πρακτορείο Photo12 και την Ιταλική Κρατική Βιβλιοθήκη Μοντέρνας και Σύγχρονης Ιστορίας (Italian State Library of Modern and Contemporary History), που είναι εταίροι του έργου IMAGINATION, καθώς και από μια πλειάδα γερμανών φωτογράφων.


Μια δοκιμαστική (beta) έκδοση διατίθεται για δοκιμή στον δικτυακό τόπο του ImageNotion Ltd (http://www.imagenotion.com/), μια εταιρεία τεχνοβλαστό που δημιουργήθηκε από μέλη του έργου για την εμπορευματοποίηση του λογισμικού.


Επί του παρόντος γίνονται προσπάθειες για την τελειοποίηση του λογισμικού, το οποίο αναμένεται να βγει στην αγορά τον επόμενο χρόνο. Αρχικά θα απευθύνεται σε επαγγελματίες χρήστες -κυρίως φωτογραφικά πρακτορεία, αρχεία και τράπεζες ψηφιακών φωτογραφιών, ενώ στη συνέχεια θα μπορεί να διατεθεί σαν υπηρεσία σε ανεξάρτητους φωτογράφους, αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν ενσωματωμένη εφαρμογή σε δικτυακούς τόπους όπως το Facebook ή το Flickr.