Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η Focus Bari.


networking-5Τα στοιχεία της Focus Bari για τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών αφορούν τις ηλικίες 7-70 ετών και πιστοποιούν ότι το 93% των Ελλήνων χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο με την ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία να είναι της τάξεως του 84%, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι το 23% των παιδιών ηλικίας 7-12 ετών έχει κινητό.


To 59% χρησιμοποιεί προσωπικό υπολογιστή με τα ποσοστά στις νεαρότερες ηλικίες να είναι εξαιρετικά υψηλά: 70% στις ηλικίες 7-9 ετών, 85% στην κατηγορία 10-12 ετών, 94% στις ηλικίες 13-17 ετών, 88% στην ομάδα 18-24 ετών και 74% σε εκείνη των 25-34 ετών.


Η διείσδυση του Διαδικτύου έχει φθάσει στο 49% και παρουσιάζει συνεχείς ανοδικές τάσεις, καθώς το 2008 ήταν στο 43%. Το ποσοστό χρήσης σε άνδρες και γυναίκες αυξάνεται παράλληλα: 55% από 50% στους μεν και 42% από 36% στις δε.


feature2Η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση παρατηρείται στα παιδιά, καθώς στην κατηγορία 10-12 ετών το ποσοστό διείσδυσης έχει φθάσει στο 54% και σε εκείνη των 7-9 ετών στο 25%. Όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το ποσοστό ήταν στο 1% πέρσι και έχει φθάσει στο 3%. Η νέα γενιά οδηγεί εδώ τις εξελίξεις, με το 5% των νέων ηλικίας 18-24 ετών να σερφάρει στο Internet απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκεται.


Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την τεχνολογία, η Focus Bari εντοπίζει 6 ομάδες: Το νέο αίμα, κυρίως μαθητές και φοιτητές σε αστικά κέντρα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για ψυχαγωγία και διασκέδαση, τους πρακτικούς, που είναι, κατά κύριο λόγο άνδρες και γυναίκες άνω των 35 ετών, εργαζόμενοι, μέσης και ανώτερης τάξης, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για επαγγελματικούς λόγους, ενώ ακολουθούν οι θετικά αποστασιοποιημένοι, άτομα ηλικίας 45 και άνω, που έχουν θετική άποψη για την τεχνολογία, θεωρούν, όμως, ότι αφορά άλλους περισσότερο και κάνουν επιλεκτική χρήση, οι ανήσυχοι 30ρηδες, νεαροί εργαζόμενοι και φοιτητές που μεγάλωσαν με την τεχνολογία, οι επιφυλακτικοί, όπου περιλαμβάνονται κυρίως γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, κατοικούν σε αγροτικές περιοχές και είναι κατώτερου μορφωτικού επιπέδου, για τις οποίες η τεχνολογία είναι κάτι απόμακρο και αρνητικό. Τα μέλη αυτής της ομάδας είναι τα τελευταία που απέκτησαν κινητό τηλέφωνο. Τέλος, οι ειδικοί, μία νέα κατηγορία που περιλαμβάνει κυρίως άνδρες 20-40 ετών, για τους οποίους η τεχνολογία αποτελεί κομμάτι της ζωής τους και γνωρίζουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά όλες τις εφαρμογές και υπηρεσίες.