‘ίδρυση τηλεπικοινωνιακών θυγατρικών σε Ινδία και Βόρεια Αφρική

Πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου INTRACOM Holdings στην Παιανία, η ετήσια ενημέρωση οικονομικών αναλυτών και εκπροσώπων των τραπεζών για τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2007, τη στρατηγική ανάπτυξης καθώς και τα αποτελέσματα τριμήνου 2008 του Ομίλου.

Ο κ. Δ. Κλώνης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Ομίλου, σε παρουσίαση που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου υπογραμμίζοντας την αύξηση κατά 16,6% των πωλήσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €112,7 εκατ. έναντι των αντιστοίχων €96,6 εκατ. του 2007 και την αύξηση των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν στα €5,4 εκατ. από €2 εκατ.. Οι ζημιές προ φόρων (EBT) έφτασαν τα €8,3 εκατ., ενώ οι ζημιές μετά από φόρους τα €10,3 εκατ.

Σημαντική αύξηση πωλήσεων στο 1ο τρίμηνο του 2008 παρουσιάζουν οι όμιλοι hellas online, Intrakat και Intracom IT Services έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του ομίλου hellas online σημείωσαν αύξηση 180% και ανήλθαν στα €21,6 εκατ. (υποδηλώνοντας οργανική ανάπτυξη 98% σε σχέση με το Α’ 3μηνο 2007 σε pro-forma βάση), του Ομίλου INTRAKAT σημείωσαν αύξηση 31,1% και έφτασαν τα €37,9 εκατ. (€28,9 εκατ. το 2007), ενώ η αύξηση πωλήσεων του Ομίλου INTRACOM ΙΤ Services έφτασε το 19,2%, με πωλήσεις ύψους €40,3 εκατ. (€33,8 εκατ. το 2007). Οι πωλήσεις της Intracom Defense διαμορφώθηκαν στα €17,3 εκατ. (€21,8 εκατ. το 2007), του ομίλου Intracom Telecom στα €69,7 εκατ. (€72,4 εκατ. το 2007), του ομίλου Intracom Holdings International στα €2,2 εκατ. (€3,1 εκατ. το 2007) και της μητρικής Intracom Holdings στα €1,7 εκατ. (€3,5 εκατ. το 2007).

Σύμφωνα με τον κ. Κλώνη, κατά τη διάρκεια του 2008 ο όμιλος θα συνεχίσει την εξωστρεφή στρατηγική του με στόχο την περαιτέρω εδραίωση και ενίσχυση της παρουσίας του στις διεθνείς αγορές. Προτεραιότητα αποτελεί η μεγέθυνση των πωλήσεων και η βελτίωση της κερδοφορίας μέσω οργανικής ανάπτυξης, στοχευμένων εξαγορών και εστίασης στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίες παρέχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Παράλληλα, ο όμιλος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, μέσω στρατηγικών συμμαχιών και υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων σε έρευνα & ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων, καθώς και σε υποδομές νέας γενιάς. Τέλος, ο κ. Κλώνης σημείωσε ότι ο Όμιλος Intracom Holdings εμπλουτίζει διαρκώς το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων του, συμμετέχοντας σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα μέσω κοινοπραξίας με μεγάλους Ομίλους, όπως ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας.

Στη συνέχεια οι επικεφαλής των εταιριών του Ομίλου παρουσίασαν τη στρατηγική και τις δραστηριότητές τους για το 2008.

Ο κ. Νικόλαος Σ. Λαμπρούκος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACOM IT Services, δήλωσε ότι ο όμιλος συνεπής με τους στόχους που είχε θέσει αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας σημαντικά νέα έργα. Η INTRACOM IT Services έχει πλεόν παρουσία σε 11 χώρες και έργα σε 35 χώρες, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο 1ο τρίμηνο του 2008 ανήλθε στα € 230 εκατ. Στόχος για το 2008 είναι η ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας, η ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων για κάθετες αγορές, η περαιτέρω διείσδυση στον τραπεζικό κλάδο και στις μεγάλες επιχειρήσεις και η προετοιμασία για τις ΣΔΙΤ, οι οποίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για ανάπτυξη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα συνεχίσει να δίνεται στην ενίσχυση και ανάπτυξη του στελεχιακού δυναμικού και στην περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου.

Ο κ. Γεώργιος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACOM Defense Electronics, παρουσίασε τις δραστηριότητες της Εταιρίας και αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό που εστιάζεται στην κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην περαιτέρω συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα συνεργασίας του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού (EDA) καθώς και στις εξαγωγές. Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες επιτυχίες της Εταιρίας αμιγώς εξαγωγικού χαρακτήρα και τόνισε ότι η INTRACOM Defense Electronics θα εντείνει τις επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη για τη δημιουργία μιας Ενοποιημένης Πλατφόρμας Τακτικών Επικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας για τη διεθνή αγορά.

Ο κ. Χαράλαμπος Καλλής, Γενικός Διευθυντής Μεταλλικών Κατασκευών και Τηλεπικοινωνιακών Έργων της Intrakat, παρουσίασε τις δραστηριότητες του ομίλου και ανέλυσε τους κυριότερους στόχους που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, στη διείσδυση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των έργων διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, καθώς και στην περαιτέρω δραστηριοποίηση σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Παράλληλα, υπογράμμισε την αξιοσημείωτη ανάπτυξη της εταιρίας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών (+49,2% το 2005, +25,7% το 2006 και +31.1% το 2007) και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα νέα έργα που ανέλαβε ο όμιλος, όπως την κατασκευή του οικιστικού και εμπορικού συγκροτήματος Garden Residence στην Κρακοβία της Πολωνίας (ύψους €40 εκατ.),την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου ανατολικής Πελοποννήσου (ύψους €112 εκατ.) και την κατασκευή μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών σε 24 δήμους της Ελληνικής επικράτειας (ύψους € 25 εκατ.).

Ο κ. Αντώνης Κεραστάρης, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της hellas online, αναφέρθηκε στο στρατηγικό στόχο της εταιρίας να γίνει ο μεγαλύτερος, κερδοφόρος εναλλακτικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα, θέτοντας ως κύριες προτεραιότητες την ενδυνάμωση του brand hellas online, την πλήρη εκμετάλλευση των ιδιόκτητων υποδομών του ομίλου και τη μείωση του λειτουργικού κόστους με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας. Επίσης, αναφέρθηκε στο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών έκτασης 3.000 χλμ. του ομίλου, το οποίο σε συνδυασμό με το ευρύ και καινοτόμο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών για οικιακούς και εταιρικούς πελάτες αποτελούν τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της hellas online.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο πελατοκεντρικός προσανατολισμός της εταιρίας έχει ήδη αποφέρει ορατά αποτελέσματα, καθώς ο αριθμός broadband πελατών ξεπέρασε τους 92.000 στο τέλος Μαρτίου 2008, η εταιρεία εκτιμά ότι απέσπασε το 21% μεριδίου αγοράς σε νέους πελάτες LLU κατά το 1ο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ παρατηρείται διακριτή βελτίωση στους βασικούς δείκτες απόδοσης στην εξυπηρέτηση πελατών.

Τέλος σημείωσε ότι η σημαντική αύξηση των εσόδων (98% οργανική ανάπτυξη συγκριτικά με το Α’ 3μηνο 2007 στα pro-forma αποτελέσματα της hellas online και Αττικές Τηλεπικοινωνίες) στήριξε την εξέλιξη της λειτουργικής κερδοφορίας, με το EBITDA να διαμορφώνεται σε € -0,9 εκατ. το πρώτο 3μηνο του 2008, ενισχυμένο κατά 71% ( σε pro-forma βάση) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Ο κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACOM Telecom, πραγματοποίησε παρουσίαση του ομίλου και υπογράμμισε το στόχο της Intracom Telecom να καθιερωθεί ως ο βασικός πάροχος ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων στις αγορές της ΕΕΜΕΑ και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, που παρουσιάζουν άλλωστε και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες παγκοσμίως.

Ο κ. Μάνος, αναλύοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο όμιλος προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ανακοίνωσε την προγραμματισμένη ίδρυση θυγατρικών εταιριών στην Ινδία και στη Βόρειο Αφρική, το 2008 και το 2009 αντίστοιχα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα έργα που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια του 2007.