Με κύριο εκφραστή το conn-x, και με επενδύσεις πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε δίκτυο και ευρυζωνικότητα την τελευταία πενταετία, ο ΟΤΕ παραμένει ο βασικός φορέας ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών στη χώρα.


OTEΣυγκεκριμένα, τον Οκτώβριο 2009 οι πελάτες ADSL λιανικής του ΟΤΕ ξεπέρασαν το 1.000.000. Ήδη, η Ελλάδα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία αναφορά (Ιούνιος 2009) για την ευρυζωνικότητα από το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, «η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την Ε.Ε. βαίνει μειούμενη με ορατή πλέον τη σύγκλιση με τα μέσα επίπεδα με την Ε.Ε.-27 προς τα τέλη του 2010».


Η ανάπτυξη του δικτύου ADSL του ΟΤΕ συνεχίζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τον αριθμό των Σημείων Παρουσίας (PoPs), να ανέρχεται σήμερα σε 1485, εκ των οποίων τα 1353 βρίσκονται εκτός Αττικής. Στα παραπάνω σημεία παρουσίας συγκεντρώνεται το 94% των τηλεφωνικών συνδέσεων της χώρας. Επιπλέον, μέσω της υπηρεσίας δορυφορικού ευρυζωνικού internet και του δορυφόρου Hellas Sat, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας.


BroadbandΣύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα στο τέλος του α’ εξαμήνου 2009 ανήλθε στα επίπεδα του 15,63% του πληθυσμού. Ήδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΤΕ, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας (OTE και LLU) αγγίζει το 17,5%. Η ραγδαία αυτή αύξηση που παρατηρείται και συνεχίζεται αμείωτη τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ανεβαίνει συνεχώς θέσεις στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Αυτό φαίνεται και σε πρόσφατη μελέτη της Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ξεπέρασε την Πορτογαλία στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στα νοικοκυριά


Κύριο χαρακτηριστικό του δικτύου ADSL του ΟΤΕ είναι η ποιότητα και η σταθερότητα. Με:
• πάνω από 24.000 χλμ. οπτικών ινών στο δίκτυο κορμού,
• πάνω από 2Tbps (Terra bits per second, όπου 1 Terra=1000 Giga) εγκατεστημένη χωρητικότητα δικτύου,
• 16 σημεία παρουσίας του IP δικτύου κορμού με πολλαπλές 10 Gbps διασυνδέσεις μεταξύ τους,
• πολλαπλές 10 Gbps διασυνδέσεις με το εξωτερικό,
• 6500 τεχνικούς και
• πάνω από 1,3 δισ. ευρώ επενδύσεις σε δίκτυο και ευρυζωνικότητα την περίοδο 2005 – 2009,


Η ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα φαίνεται και σε πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ανακοίνωσε η Cisco, και στην οποία συγκρίνεται η ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε 66 χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στη ζώνη «Καλύπτονται οι ανάγκες των διαθέσιμων σήμερα εφαρμογών» (meeting the needs of today’s applications), περνώντας στην κατάταξη χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία.


internet_broadbandΑπό το 2004, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το ADSL στην Ελλάδα, οι τιμές της υπηρεσίας βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Σήμερα, το κόστος για ADSL (conn-x) είναι μόλις 1,16 ευρώ ανά Mbps. Για την περαιτέρω προώθηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, ο ΟΤΕ έχει δημιουργήσει και συγκεκριμένα πακέτα και προσφορές, όπως η προσφορά για Internet & Ομιλία από το Conn-x, που περιλαμβάνει σε μία ενιαία τελική τιμή, 43,90 ευρώ/μήνα, και ADSL internet 8 Mbps και απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις και το πάγιο της τηλεφωνικής γραμμής.


Οι μειώσεις αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα ανάμεσα στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) όσον αφορά στο κόστος ανά Mbps και σε σχέση με την αγοραστική δύναμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη της Ελλάδας επιτεύχθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη η αναβάθμιση των ταχυτήτων ADSL που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2009 από τον ΟΤΕ και οι ισχύουσες σήμερα τιμές, καθώς τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αναφέρονται στον Οκτώβριο του 2008.


Στην περαιτέρω διάδοση της ευρυζωνικότητας συντελεί και η ανάπτυξη υπηρεσιών IPTV από τον ΟΤΕ. Το Conn-x TV, η τηλεόραση του ΟΤΕ μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης, που παρουσιάστηκε εμπορικά το Φεβρουάριο, διατίθεται ήδη σε πάνω από 50 πόλεις πανελλαδικά και συνεισφέρει στην αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, ακόμη και σε τμήματα του πληθυσμού που ενδεχομένως μέχρι σήμερα δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη σχέση με το internet.