Τις προκλήσεις και τις λύσεις που θέτουν η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα στη διαχείριση των επιχειρηματικών παγίων στη χώρα έθεσαν η ΙΒΜ  και η EY Ελλάδος, σε κοινή εκδήλωση με θέμα “Sustainability as a Digital Transformation Catalyst” την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 σε πολυχώρο στο κέντρο της Αθήνας. 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των στελεχών και των παραγόντων της αγοράς για τις τελευταίες εξελίξεις στη Ψηφιακή και Βιώσιμη Διαχείριση Παγίων (Sustainable Asset Management) και η παρουσίαση των εξιδεικευμένων λύσεων της ΙΒΜ σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της EY στον κρίσιμο αυτό τομέα. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη των δυο εταιρειών παρουσίασαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προώθηση πρωτοβουλιών βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις και την ανάγκη ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων στην επιχειρηματική στρατηγική. Αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη χρήση δεδομένων IoT για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των παγίων, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ εξέτασαν την αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρηματικών παγίων, μέσω ειδικά σχεδιασμένων λύσεων στον τομέα του Sustainable Asset Management. 

Από τα παραπάνω αναδείχθηκε το γεγονός ότι τα επιχειρηματικά πάγια ως βασικές υποδομές των επιχειρήσεων,  έχουν τη δυναμική μέσα από τη βιώσιμη διαχείρισή τους, να γίνουν καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επίτευξη των κλιματικών στόχων των επιχειρήσεων.

Οι άριστες πρακτικές της EY και οι κορυφαίες τεχνολογικές λύσεις της ΙΒΜ παρουσιάστηκαν από τα στελέχη των δύο εταιρειών. Ανάμεσά τους, το IBM Maximo® Application Suite, το οποίο αξιοποιούν οι οργανισμοί για να καταγράφουν και να υπολογίζουν δεδομένα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το IBM® Envizi ESG Suite που βοηθάει στην ενοποίηση επιχειρηματικών δεδομένων ESG για την ανάλυση και την υποβολή εκθέσεων των οργανισμών. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη επιτυχημένων έργων σε Ελληνικούς οργανισμούς, με τους συμμετέχοντες να αναπτύσσουν ενδιαφέρουσες απόψεις για τη βιωσιμότητα. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε το έργο της υλοποίησης του ΙBM Maximo Application Suite, τα οφέλη του οποίου μοιράστηκε  ο κ. Αλέξανδρος Ζιώμας, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 

Ο Αντώνης Οικονομίδης, Επικεφαλής του Τομέα Βιωσιμότητας της ΙΒΜ για Ελλάδα και Κύπρο, υπογράμμισε: «Στην IBM, δεσμευόμαστε να αξιοποιούμε τεχνολογίες αιχμής για την αντιμετώπιση των σημερινών περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η διαχείριση των επιχειρηματικών παγίων αποτελεί μια καίρια  πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Σε συνεργασία με την EY, παρέχουμε σύγχρονα εργαλεία που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να περιηγηθούν αποτελεσματικά σε ένα πολύπλοκο τοπίο. Μαζί, μπορούμε να προωθήσουμε ουσιαστικές αλλαγές και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

O Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Εταίρος, Τμήμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διεπιχειρησιακών Λειτουργιών της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Η εμπειρία και εξειδικευμένη τεχνογνωσία των ομάδων συμβούλων της EY σε έργα επιχειρηματικού μετασχηματισμού και βιώσιμης διαχείρισης επιχειρηματικών παγίων, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές λύσεις αιχμής της IBM, μας δίνουν τη δυνατότητα να στηρίξουμε από κοινού τις επιχειρήσεις, στη διαχείριση των σημαντικών επιχειρηματικών τους προκλήσεων κατά την πράσινη μετάβαση, στοχεύοντας στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, θέτοντας στο επίκεντρο της αλλαγής τον άνθρωπο, την τεχνολογία και την καινοτομία».