Η 31η Μαρτίου σηματοδοτεί τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δημιουργίας Αντιγράφων Ασφαλείας, World Backup Day, μια επίκαιρη υπενθύμιση της σημασίας της διασφάλισης κρίσιμων δεδομένων στο σημερινό ψηφιακό τοπίο.

Σε έναν κόσμο όπου “τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο”, καθώς οι επιχειρήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά και τις πληροφορίες για την προώθηση των λειτουργιών τους, η προστασία τους από την αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων έχει καταστεί προτεραιότητα. Σύμφωνα με την Statista, πάνω από 353 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάστηκαν το 2023 από παραβιάσεις δεδομένων κάθε είδους.

Οι παγκόσμιες παραβιάσεις δεδομένων που σημειώθηκαν σε μεγάλες εταιρείες όπως το Facebook, ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, και ο τρόπος με τον οποίο αυτό επηρέασε τους οργανισμούς αυτούς δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι οικονομικές απώλειες λόγω της απώλειας δεδομένων από τις παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών προστίμων, των νομικών εξόδων και των αποζημιώσεων μπορεί να είναι ανυπολόγιστες. Το έμμεσο κόστος, όπως η βλάβη της φήμης, συχνά οδηγεί όχι μόνο σε απώλειες και μείωση της αξίας των μετοχών, αλλά για μικρότερες επιχειρήσεις μπορεί να σημάνει τη διακοπή των εργασιών τους – έχει αναφερθεί ότι σχεδόν το 70% των μικρών επιχειρήσεων κλείνουν μέσα σε ένα χρόνο από μια μεγάλη απώλεια δεδομένων.  Εκτός από τις διαρκείς λειτουργικές διαταραχές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι απειλητικές για τη ζωή, ιδίως στην περίπτωση της υγειονομικής περίθαλψης και των κυβερνητικών υπηρεσιών, υπάρχει επίσης η απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού και του κλάδου, καθώς η εμπιστοσύνη στον οργανισμό επηρεάζεται σοβαρά όταν διακυβεύονται προσωπικά δεδομένα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το cloud αναδεικνύεται ως μια σταθερή λύση για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των επιχειρήσεων. Τα αντίγραφα ασφαλείας που βασίζονται στο cloud προσφέρουν αυξημένη επεκτασιμότητα, αυτονομία και ασφάλεια για τις εταιρείες. Όταν διαμορφώνεται σωστά, το cloud αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο για την εκτέλεση αντιγράφων ασφαλείας, προσφέροντας ένα ασφαλές και ευέλικτο περιβάλλον που προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων. 

Τα σημαντικότερα οφέλη από τη χρήση αντιγράφων ασφαλείας που βασίζονται στο cloud περιλαμβάνουν: 

1. Απεριόριστη επεκτασιμότητα: Το cloud προσφέρει άνευ προηγουμένου ευελιξία, προσαρμοζόμενο στις μεταβαλλόμενες ανάγκες κάθε εταιρείας. Με αυτή την τεχνολογία, είναι δυνατή η αύξηση ή η μείωση της χωρητικότητας αποθήκευσης ανάλογα με τις ανάγκες, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις.

2. Αυτονομία και αποτελεσματικότητα: Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο cloud λειτουργεί αυτόματα, απαλλάσσοντας την ομάδα από κουραστικές και χειροκίνητες εργασίες. Καθορίζοντας τη συχνότητα των αντιγράφων ασφαλείας, μπορείτε να απολαμβάνετε μια μεγαλύτερη ηρεμία  έχοντας τα δεδομένα σας πάντα προστατευμένα. 

3. Πρόσβαση από οπουδήποτε: Το περιβάλλον cloud επιτρέπει την πρόσβαση σε αρχεία από οποιαδήποτε συσκευή και ανά πάσα στιγμή, εξαλείφοντας έτσι τους φυσικούς περιορισμούς και επιτρέποντας την εργασία από απόσταση χωρίς να διακυβεύεται η παραγωγικότητα. Επιπλέον, η εφαρμογή απομακρυσμένων αντιγράφων ασφαλείας σημαίνει το πλεονέκτημα της ύπαρξης μιας διαφορετικής τοποθεσίας για τα δεδομένα που θέλετε να διατηρήσετε. 

4. Ασφάλεια αιχμής: Το cloud παρέχει ένα ενισχυμένο περιβάλλον για δεδομένα. Η προηγμένη κρυπτογράφηση, τα ισχυρά πρωτόκολλα ασφαλείας και οι ιδιωτικοί διακομιστές διασφαλίζουν την ακεραιότητα των πληροφοριών σας, σε αντίθεση με τις φυσικές συσκευές αποθήκευσης που μπορεί να υποστούν ζημιά, είτε λόγω κακής χρήσης είτε λόγω βλάβης του συστήματος, που ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων. Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί στο cloud.

5. Απεριόριστη συνεργασία: Η κοινή χρήση και η επεξεργασία αρχείων σε πραγματικό χρόνο με διαφορετικές ομάδες είναι δυνατή μέσω του περιβάλλοντος cloud. Το cloud διευκολύνει τη συλλογική εργασία και την ομαλή επικοινωνία.

“Το cloud έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται τα δεδομένα τους”, αναφέρει η Κωνσταντίνα Κούκου,  Channel Account Manager & Evangelist, Check Point Software “Με την εκτέλεση αντιγράφων ασφαλείας στο cloud, τα δεδομένα και οι εφαρμογές της εταιρείας προστατεύονται από έναν  cloud server , ο οποίος βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία. Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν και να διατηρούν τα δεδομένα  δικά τους και των πελατών τους με υψηλή διαθεσιμότητα και να έχουν πρόσβαση από οπουδήποτε. Επιπλέον,   ελαχιστοποιείται η πιθανότητα  απώλειας αυτών σε περίπτωση οποιασδήποτε τεχνολογικής βλάβης ή κυβερνοεπίθεσης”, πρόσθεσε. 

Χωρίς αμφιβολία, το cloud backup προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και βλάβες, επιτρέποντας στις εταιρείες να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία: την ανάπτυξή τους. 

Καθώς γιορτάζουμε μια ακόμη Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργίας Αντιγράφων Ασφαλείας, είναι σημαντικό να τη δούμε ως μια πρόσκληση για δράση ώστε να διασφαλίσουμε τα ψηφιακά μας περιουσιακά στοιχεία έναντι των διαρκώς εξελισσόμενων απειλών στον κυβερνοχώρο και να θέσουμε σε εφαρμογή αυστηρά και προληπτικά μέτρα ασφαλείας για την καλύτερη προστασία των δεδομένων μας, καθώς η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Η προστασία των δεδομένων δεν πρέπει να θεωρείται  ένα εμπόδιο-  αφού αποτελεί  μια θεμελιώδη πτυχή της ψηφιακής μας ευημερίας.