Αρκετοί είναι οι χρήστες, που στη λίστα των αρετών που αναζητούν στο έξυπνο ρολόι τους προκρίνουν τις smart λειτουργίες. Σε ακριβώς αυτούς στοχεύει το νέο Watch 2 της Xiaomi, καθώς φιλοξενεί το λειτουργικό της Google, μια λύση βασισμένη σε Android, που κατακλύζεται από χρήσιμες εφαρμογές και ενδιαφέρουσες δυνατότητες.

Xiaomi Watch 2Στα ράφια των καταστημάτων θα βρείτε ουκ ολίγες προτάσεις smartwatch, καθεμία με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Κάποιες συσκευές δίνουν έμφαση στην καταγραφή των αθλητικών δραστηριοτήτων και των χαρακτηριστικών της φυσικής μας κατάστασης, άλλες προκρίνουν την εμφάνιση και άλλες την αυτονομία της μπαταρίας. Αν, ωστόσο, αυτό που πραγματικά ψάχνετε σε ένα «έξυπνο» ρολόι είναι… η εξυπνάδα, τότε, μάλλον, διαβάζετε την πιο κατάλληλη παρουσίαση!

Ένα smartwatch είναι τόσο έξυπνο, όσο οι εφαρμογές του

Xiaomi Watch 2Αν θα θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό, ώστε να διαχωρίσουμε τα fitness band από τα smartwatch, αυτός, κατά τη γνώμη μας, θα περιστρεφόταν γύρω από μια και μοναδική ειδοποιό διαφορά, τη δυνατότητα κατεβάσματος και εγκατάστασης νέων app. Σε αντίθεση με τα fitness band, τα οποία έρχονται με προκαθορισμένες λειτουργίες και εφαρμογές, τα «καθαρόαιμα» smartwatch έχουν το πλεονέκτημα να παρέχουν πρόσβαση σε ένα app store, σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών δηλαδή, όπου ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει τα app που ανταποκρίνονται στις δικές του ανάγκες. Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ένα πληρέστερο app store από την Google; Το Play Store,  το κατάστημα εφαρμογών που χρησιμοποιούν τακτικότατα όλοι οι φίλοι των Android συσκευών, βρίσκεται στην καρδιά του Wear OS, του λειτουργικού συστήματος που έχει βασιστεί πάνω στο Android και απευθύνεται σε έξυπνα ρολόγια. Το Xiaomi Watch 2 είναι ένα από αυτά που επέλεξαν να υιοθετήσουν το λειτουργικό της Google και να αξιοποιήσουν τον πλούτο των αναρίθμητων εφαρμογών που υπάρχουν διαθέσιμες, δωρεάν ή επί πληρωμή, για την εξαιρετική αυτή πλατφόρμα. Ανάμεσά τους θα βρείτε από app που ελέγχουν το έξυπνο σπίτι, την κάμερα του κινητού σας και άλλα που κρατούν φωνητικές σημειώσεις, μέχρι και τα «alter ego» γνωστών εφαρμογών που χρησιμοποιείτε καθημερινά στο smartphone σας, όπως Google Maps, Google Assistant και Spotify.

Xiaomi Watch 2Υποστηρίζεται Dual Band συνδεσιμότητα WiFi και Bluetooth 5.2, ώστε όταν το ρολόι είναι συνδεδεμένο με το κινητό σας να μπορείτε να απαντήσετε ακόμα και τις κλήσεις ή τα μηνύματά σας απευθείας από αυτό. Αμφιβάλλετε για το αν θα καταφέρετε να πληκτρολογήσετε με ταχύτητα στο «στριμωγμένο» πληκτρολόγιο της οθόνης αφής του ρολογιού; Αξιοποιήστε τη φωνητική πληκτρολόγηση, η οποία λειτουργεί και στα ελληνικά. Παράλληλα, ακόμα κι αν έχετε ξεχάσει το smartphone σας στο σπίτι, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ανέπαφες πληρωμές με το Xiaomi Watch 2 μέσω Google Wallet και NFC..

Επιδόσεις ικανές να υποστηρίξουν το Wear OS

Xiaomi Watch 2Επειδή είναι δεδομένο πως η διευρυμένη γκάμα επιλογών και οι αυξημένες smart δυνατότητες απαιτούν ισχυρό hardware, στον πυρήνα κάθε Xiaomi Watch 2 συναντάμε ένα chipset 4nm, το Snapdragon W5+ Gen 1 της Qualcomm. Εφοδιασμένο με έναν ισχυρό επεξεργαστή, το εν λόγω chipset εξασφαλίζει υψηλές επιδόσεις με αρκετά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, επιχειρώντας να δώσει λύση στο μόνιμο πρόβλημα της αυτονομίας της μπαταρίας όλων των Wear OS ρολογιών. Το αποτέλεσμα είναι έως και 65 ώρες αυτονομίας, τουλάχιστον στα… χαρτιά, καθώς οι πολλαπλές δυνατότητες του ρολογιού της Xiaomi θα σας βάλουν στον πειρασμό να το επικαλείστε συνεχώς για ένα πλήθος δραστηριοτήτων και όχι μόνο για να δείτε τα notifications ή την ώρα. Έτσι, στην πράξη κάθε δύο μέρες η μπαταρία των 495mAh θα χρειάζεται να επιστρέφει στη συνοδευτική μαγνητική βάση φόρτισης, όπου 45 λεπτά είναι αρκετά για να καλυφθεί το 100% της χωρητικότητας. Πείτε μας… υποχόνδριους, αλλά θα προτιμούσαμε να μην υπάρχουν τα pin που επιβάλλουν συγκεκριμένο προσανατολισμό στη βάση φόρτισης, αν και ευθυγραμμίζονται εύκολα με τη βοήθεια ενός δυνατού μαγνήτη. Στη λίστα με τα αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά προσθέστε τα 32GB αποθηκευτικού χώρου και τα 2GB RAM, για να σιγουρευτείτε πως παρά την προσιτή τιμή του, το Xiaomi Watch 2 είναι μια πρόταση που ανταγωνίζεται σε τεχνικές προδιαγραφές αρκετά πιο ακριβές συσκευές.

Σπορ σχεδιασμός…

Xiaomi Watch 2Μπορεί να μην διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας στον σχεδιασμό του και να κινείται σε λιτές σπορ γραμμές, με χρήση οικονομικών μα όχι… φτηνιάρικων υλικών, αλλά αυτό που πρέπει να πιστωθεί αναμφίβολα στο Xiaomi Watch 2 είναι η άνεση που χαρίζει στον καρπό. Τα μόλις 36,8 γρ. του βάρους του υποδηλώνουν μια απρόσμενα ελαφριά συσκευή, παρά την χορταστική AMOLED οθόνη 1,43 ιντσών, με ανάλυση 466×466 pixel και έως 600 nits φωτεινότητα. Η αντοχή στο νερό αγγίζει τις 5ΑΤΜ και στα καταστήματα σάς περιμένει μια ποικιλία από εναλλάξιμα λουράκια, επιπρόσθετα του ΤPU 140-210 χιλ. που συνόδευε τη μαύρη έκδοση που έφτασε στα χέρια μας. Το στιλ του ρολογιού μπορεί να είναι λίγο πιο αθλητικό από ό,τι θα περίμενε κανείς από μια Wear OS συσκευή με έναν τόσο έντονο… smart χαρακτήρα, ωστόσο η ελευθερία επιλογής στο λουράκι, αφήνει περιθώρια βελτίωσης. Επίσης, θα θέλαμε και μια «κορώνα», ένα περιστρεφόμενο κουμπί για ευκολότερη πλοήγηση στις αναρίθμητες εφαρμογές που ήδη έχουμε εγκαταστήσει, όπως αυτό που ενσωματώνει η Pro έκδοση. Αντιθέτως, ο τομέας που… υπερκαλυφθήκαμε, είναι αυτός των απειράριθμων εναλλακτικών, παραμετροποιήσιμων watch faces!

… και αθλητικές ικανότητες!

Xiaomi Watch 2Ένα ρολόι που δείχνει σπορ, οφείλει να μπορεί να σας ακολουθήσει σε κάθε σας αθλητική δραστηριότητα και ταυτόχρονα να την καταγράψει. Το Xiaomi Watch 2 υποστηρίζει πάνω από 160 αθλητικές λειτουργίες με ακριβή δεδομένα προπόνησης. Αν οι τέσσερις τοίχοι του σπιτιού ή του γυμναστηρίου δεν σας κρατούν, το smartwatch σάς ακολουθεί οπουδήποτε, εντοπίζοντας το στίγμα σας με ακρίβεια, χάρη στην υποστήριξη dual band (L1+L5) GPS, Galileo, Glonass, Beidou και QZSS. Την παρακολούθηση της καρδιάς σας αναλαμβάνει ο αισθητήρας PPG 12 καναλιών. Εκτός από τους καρδιακούς παλμούς, το ρολόι καταγράφει τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα, τα επίπεδα στρες, αλλά και την ποιότητα του ύπνου σας, αντιστοιχίζοντας μάλιστα στην ανάλυσή του ένα χαριτωμένο ζωάκι, ένα «sleep animal» που σας χαρακτηρίζει! Η εφαρμογή Mi Fitness (διαθέσιμη για Android και iOS συσκευές) αποτελεί το κέντρο ελέγχου και εποπτείας όλων των μετρήσεων του Xiaomi Watch 2.

Βρίσκεται ακόμα στον καρπό μας

Xiaomi Watch 2Παρόλο που θεωρούμε πως το Wear OS και η ανταγωνιστική (για τα δεδομένα πάντα του συγκεκριμένου λειτουργικού) αυτονομία της μπαταρίας αποτελούν τα κυριότερα κίνητρα για την αγορά του νέου wearable της Xiaomi, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε κάποιον τομέα που να υπολείπεται αισθητά απέναντι στον ανταγωνισμό. Πρόκειται για μια συμφέρουσα πρόταση αγοράς, η οποία θα ικανοποιήσει όποιον θέλει λειτουργικότητα εφάμιλλη με αυτή του smartphone του, από την άνεση του καρπού του.


Μας άρεσε

  • Το Wear OS είναι το λειτουργικό που κάνει ένα ρολόι πραγματικά έξυπνο
  • Δυνατότητα για ανέπαφες πληρωμές μέσω Google Wallet, χωρίς το κινητό
  • Ταχύτατος επεξεργαστής σε αρκετά συμφέρουσα τιμή
  • Αρκετά ελαφρύ και άνετο στο χέρι

Δεν μας άρεσε

  • Αν και ευθυγραμμίζονται με τη βοήθεια δυνατού μαγνήτη, θα προτιμούσαμε να μην υπάρχουν τα pin που επιβάλλουν συγκεκριμένο προσανατολισμό στη βάση φόρτισης
  • Η αυτονομία δεν συγκαταλέγεται στα ατού κανενός Wear OS ρολογιού
  • Θα θέλαμε και μια «κορώνα», ένα περιστρεφόμενο κουμπί για ευκολότερη πλοήγηση όπως αυτό που ενσωματώνει η Pro έκδοση

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: AMOLED 1,43 ιντσών, ανάλυση 466×466 pixel, 326 PPI, έως 600 nit  φωτεινότητα

Chipset:  Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1 (4 nm)

Αποθηκευτικός χώρος: 32GB

Μνήμη: 2GB RAM

Συνδεσιμότητα: Dual Band WiFi 2.4 GHz/5GHz, Bluetooth 5.2, NFC

Μπαταρία: 495mAh με μαγνητική βάση φόρτισης (45 λεπτά για πλήρη φόρτιση)

Αντοχή στο νερό: 5ATM

Αισθητήρες: Οπτικός αισθητήρας καρδιακού ρυθμού, επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, αισθητήρας φωτισμού περιβάλλοντος, ηλεκτρονική πυξίδα, βαρομέτρο

GPS: L1+L5 GPS, Galileo, Glonass, Beidou, QZSS

Διαστάσεις: 47,5×45,9×11,8 χιλ., λουράκι από ΤPU 140-210 χιλ.

Βάρος: 36,8 γρ. (με το λουράκι)

Λειτουργικό: Wear OS 3.5