Ακολουθήσαμε τη δημοσιογραφική αποστολή της κορεατικής εταιρείας στη Φρανκφούρτη, για να δούμε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπει το «smart» σε… «simple», επιτρέποντας στις νέες A.I. συσκευές της Samsung να κάνουν τη ζωή μας απλούστερη, ευκολότερη και σίγουρα πιο απολαυστική!

Αποστολή: Βαγγέλης Αλευρίτης

Ο Benjamin Braun, Chief Marketing Officer της Samsung Europe.

Ο Benjamin Braun, Chief Marketing Officer της Samsung Europe.

Στον βιομηχανικής αισθητικής χώρο του Fredenhagen, όπου κάποτε παραγόταν το μέταλλο που τροφοδοτούσε το σύνολο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, γίναμε μάρτυρες μιας διαφορετικού τύπου τεχνολογικής επανάστασης, ίσως όχι τόσο… θορυβώδους, όσο τα αναρίθμητα τετράτροχα που άντλησαν τις πρώτες ύλες τους από τα χυτήρια του Offenbach, αλλά αναμφίβολα εξίσου ανατρεπτικής για τη μελλοντική μας καθημερινότητα.

Και μπορεί το A.I. (Artificial Intelligence) ή Τ.Ν. (Τεχνητή Νοημοσύνη), για όσους προτιμούν το ελληνικό αρκτικόλεξο, να είναι ένας όρος που έχει ήδη θυσιάσει την επιστημονική του υπόσταση στους βωμούς της κατάχρησης και των υπερφίαλων marketing υποσχέσεων, αλλά, ευτυχώς, στους διαδρόμους του μεταμορφωμένου σε εκθεσιακό χώρο εργοστασίου είδαμε πώς οι επερχόμενες οικιακές συσκευές, οι τηλεοράσεις, τα προϊόντα ήχου και, φυσικά, το λογισμικό που τα «αγκαλιάζει», η πλατφόρμα SmartThings, είναι ικανά να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο μας υπηρετεί η τεχνολογία. Άλλωστε, οι περισσότεροι από εμάς μέχρι πρότινος έχουμε βιώσει στιγμές που το αίσθημα πως υπηρετούμε εμείς τις μηχανές και όχι το αντίστροφο ήταν έντονο κάθε φορά που χανόμασταν σε ένα δαιδαλώδες μενού ρυθμίσεων, επιχειρώντας να «επικοινωνήσουμε» με μία συσκευή. Πλέον, η A.I. εποχή ανακαλύπτει πιο φυσικούς και διαισθητικούς τρόπους, για να αλληλεπιδράσουμε με την τεχνολογία, ενώ ολοένα και πιο συχνά, αυτή θα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις, πριν καν εκφράσουμε την επιθυμία!

 

Το A.I. θα μας πάρει τις δουλειές (του σπιτιού για αρχή!)

Σε περίπτωση που η εισαγωγή που διαβάσατε σάς παραπέμπει σε σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, η Samsung έρχεται στο προσκήνιο, για να σας παραπέμψει σε υπαρκτές συσκευές και πιο συγκεκριμένα, στο νέο της προϊοντικό portfolio για το 2024. Ξεκινάμε, λοιπόν, το ταξίδι μας στο μέλλον με όχημα τις συσκευές του σήμερα, εργαλεία που φροντίζουν να μας απαλλάξουν από αγγαρείες, σκοτούρες και δουλειές του σπιτιού που με περισσή… ευγένεια όλοι μας επιχειρούμε καθημερινά να πασάρουμε στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας!

Για παράδειγμα, το Bespoke Jet Bot Combo  αναλαμβάνει να καθαρίσει το πάτωμα, αναγνωρίζοντας τον τύπο κάθε διαφορετικής επιφάνειας και  προσαρμόζοντας την απαιτούμενη ισχύ καθαρισμού, επιστρατεύοντας τη λειτουργία AI Floor Detect, όπως ακριβώς κάνει και η ηλεκτρική σκούπα Jet AI Bespoke. Αν έχετε παιδιά ξέρετε πως μέχρι σήμερα, πριν καθαρίσει μια ρομποτική σκούπα, έπρεπε πρώτα να «σαρώσετε» όλο το σπίτι για τυχόν παρατημένα αντικείμενα στο πάτωμα, όπως ποτήρια με χυμό ή γάλα. Και εδώ, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται για να μας απαλλάξει από το άγχος ενός… ατυχήματος, καθώς η αναβαθμισμένη λειτουργία AI Object Recognition, αναγνωρίζει εύθραυστα αντικείμενα και καθαρίζει με… ευλαβική προσοχή και χειρουργική ακρίβεια γύρω τους.

Ατυχήματα, όμως, συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια μιας πλύσης, με θύματα ευαίσθητα ρούχα που λατρεύουμε. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αντί να προσπαθήσετε να διαβάσετε ετικέτες με μεγεθυντικό φακό, αντί να ξεθάβετε εγχειρίδια με οδηγίες για τα προγράμματα πλύσης και αντί να αναζητάτε tips στη Google, να απολαμβάνετε την εμπειρία του «πατάω ένα κουμπί και όλα ρυθμίζονται ως δια μαγείας»; Αυτή την καθημερινή «μαγεία» μάς σύστησε το νέο πλυντήριο ρούχων Bespoke AI με λειτουργία AI Wash, η οποία χρησιμοποιεί 5 διαφορετικούς αισθητήρες, για να προσαρμόζει έξυπνα την απόδοση πλύσης για κάθε φορτίο. Αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, τον τύπο των υφασμάτων και το πόσο λερωμένα είναι, προκειμένου να… αυτορυθμιστεί, κατορθώνοντας, ταυτόχρονα, να υπερβαίνει τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης βαθμού Α έως και κατά 40%!

Samsung Family Hub RefrigeratorΣτο ίδιο κλίμα εξοικονόμησης ενέργειας, χρήματος και χρόνου κινείται και το ψυγείο  Family Hub Refrigerator, το οποίο διαθέτει εσωτερική κάμερα με τεχνολογία Vision AI για αυτόματη δημιουργία και ενημέρωση μιας λίστας τροφίμων στο ψυγείο, καταγράφοντας τα τρόφιμα, όταν μπαίνουν και βγαίνουν από αυτό. Το AI Vision Inside προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα εύκολης διαχείρισης και παρακολούθησης των τροφίμων εντός του ψυγείου, περιορίζοντας τη σπατάλη και τις ληγμένες τροφές στα απορρίμματά μας.

Κάμερες είδαμε και στο εσωτερικό «έξυπνων» φούρνων, οι οποίες σπεύδουν να σταματήσουν το ψήσιμο και να μας ενημερώσουν στο smartphone ή στο smartwatch όταν το ξερόψημένο κινδυνεύει να μετατραπεί σε… κάρβουνο από δική μας αφηρημάδα.

Ένα νοικοκυριό που μας υπηρετεί και αυτοδιαχειρίζεται τις ανάγκες του χωρίς να μας φορτώνει με επιπρόσθετες επίπονες δουλειές και άγχη είναι το όραμα της Samsung για το σπίτι, όχι του μέλλοντος αλλά του παρόντος, με συσκευές που έρχονται φέτος στα ελληνικά καταστήματα. Το ευτύχημα είναι πως παρά την καινοτομία που φιλοξενείται στις smart home λύσεις του κορεατικού κολοσσού, η Samsung δεν επιχειρεί να «οχυρωθεί» φοβικά εντός ενός κλειστού οικοσυστήματος. Αντιθέτως, η πλατφόρμα SmartThings που συνδέει κάθε συσκευή ενός πραγματικά connected home είναι ανοιχτή σε όλους τους κατασκευαστές, με αναρίθμητες smart συσκευές που δεν ανήκουν στην Samsung να έχουν ήδη ενταχθεί στο πληρέστατο «οπλοστάσιο» της εφαρμογής, ευνοώντας κάθε λογής αυτοματισμό και δυνατότητα εποπτείας χρήσης.

 

Λιγότερες δουλειές σπιτιού, περισσότερος χρόνος για ψυχαγωγία

Στο «World of Samsung» πρωταγωνίστησαν και οι τηλεοράσεις, με τις Neo QLED 8K 2024, τις «ματ» OLED με σχεδόν μηδενικές αντανακλάσεις και την καινοτομία της Micro LED τεχνολογίας να κλέβουν  την παράσταση μαζί με τις καρδιές μας.

Το επιβλητικό micro LED display που «πόζαρε» με υπερηφάνεια σε περίοπτη θέση μάς υπενθύμιζε συνεχώς πως βρισκόμαστε προ των πυλών μεγάλων εξελίξεων, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία συνδυάζει την ευελιξία διαμόρφωσης που ανοίγει νέους ορίζοντες στον σχεδιασμό με την ασυναγώνιστη ποιότητα εικόνας, με απαράμιλλες επιδόσεις σε φωτεινότητα και αντίθεση.

Από τον χώρο δεν έλειπαν και τα gaming monitors Odyssey, με τεράστιες διαστάσεις, «φιλόξενες» καμπύλες και αρετές ικανές να ενθουσιάσουν κάθε gamer.

 

Δείξτε μας σειρές… του Δαλιανίδη σε 8K

Αν έχετε δοκιμάσει να παρακολουθήσετε «συμβατικό» τηλεοπτικό περιεχόμενο σε μια τηλεόραση με τεράστια διαγώνιο, τότε σίγουρα θα συμμερίζεστε τον ευσεβή πόθο του παραπάνω τίτλου. Συνυπολογίστε το γεγονός πως το native 8K περιεχόμενο εξακολουθεί να αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία και ίσως αρχίσετε να αναρωτιέστε αν είναι σκόπιμο να επενδύσετε από τώρα σε μια 8Κ τηλεόραση.

Samsung Neo QLEDΌλα αυτά ίσχυαν μέχρι η Samsung να μας παρουσιάσει τον νέο της επεξεργαστή για τηλεοράσεις, ο οποίος φροντίζει να μετατρέψει την 8Κ ανάλυση από υπόσχεση για το μέλλον σε καθημερινή εμπειρία. Ο NQ8 AI Gen 3 που δίνει ζωή στη smart σειρά τηλεοράσεων της Samsung 2024 Neo QLED 8K προσφέρει εκπληκτική ποιότητα εικόνας, αναβαθμίζοντας ακόμα και περιεχόμενο εξαιρετικά φτωχό σε ανάλυση, όπως οι… ρετρό ελληνικές σειρές των ‘90s που όλοι αγαπήσαμε! Χάρη στη μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων (NPU), η Gen3 γενιά του chipset μεγιστοποιεί τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι δύο φορές ταχύτερη από την προηγούμενη έκδοση (Gen2) και εκτός από το upscaling της ανάλυσης, προσφέρει πλεονεκτήματα και στη θέαση σπορ, χάρη στο AI Motion Enhancer Pro, το οποίο βελτιστοποιεί την κίνηση της μπάλας κατά το streaming αγώνων υψηλής ανάλυσης, μειώνοντας θολά ίχνη και παραμορφώσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει αυτόματα τον τύπο του αθλήματος και εφαρμόζει το κατάλληλο μοντέλο ανίχνευσης μπάλας, χρησιμοποιώντας τεχνολογία deep learning!

 

Music Frame: Κάδρο… μετά μουσικής

Samsung Music FrameΤην τιμητική του είχε και ο ήχος στην εκδήλωση της Samsung, με αρκετές soundbar που δίνουν έμφαση όχι μόνο στις επιδόσεις, αλλά και στην αισθητική. Παρ’όλα αυτά, το σημείο που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον μας ήταν η γωνιά που φιλοξενούσε το Music Frame, ένα προσαρμόσιμο και ευέλικτο ηχείο, που λειτουργεί απρόσκοπτα με το SmartThings. Εμφανισιακά, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα κάδρο που φιλοξενεί ένα έργο τέχνης ή μια φωτογραφία αγαπημένων μας προσώπων. Πρακτικά, λειτουργεί ως ανεξάρτητο ασύρματο ηχείο, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με τηλεόραση Samsung και soundbar μέσω της λειτουργίας Q-Symphony, εμπλουτίζοντας τις δυνατότητες του περιμετρικού ήχου ή των μπάσων. Το Music Frame είναι μια πανέμορφη κορνίζα που αφενός λειτουργεί ως στοιχείο διακόσμησης κάθε καλαίσθητου χώρου και αφετέρου αναλαμβάνει τον ρόλο ενός smart αυτόνομου ηχείου, ενός δορυφόρου ενός surround συστήματος ή ενός subwoofer. Μπορείτε να «ζευγαρώσετε» μέχρι δύο και να τους αποδώσετε τη λειτουργικότητα που ταιριάζει στον χώρο και στο αφτί σας.

 

Το Mobile AI μετατρέπει το κινητό σε… τηλεκοντρόλ παραγωγικότητας

Σημαντική παράμετρος στη συνάρτηση της μετατροπής του A.I. σε καθημερινές, σωτήριες ευκολίες είναι αναμφισβήτητα και τα smartphone. Τα Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ και Galaxy S24 απελευθερώνουν νέες εμπειρίες κινητής με το Galaxy AI, οπότε δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τις προθήκες της έκθεσης, χαρίζοντάς μας την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για ακόμα μια φορά  τις λειτουργίες Live Translate και Note Assist στις υποστηριζόμενες γλώσσες, καθώς και τη διαισθητική και… αυτοεπεξηγηματική λειτουργία «Circle to Search with Google». Με το παρατεταμένο πάτημα του κουμπιού αρχικής οθόνης, οι χρήστες μπορούν να κυκλώσουν, να επισημάνουν, να γράψουν ή να πατήσουν οτιδήποτε στην οθόνη του Galaxy S24, λαμβάνοντας χρήσιμα αποτελέσματα αναζήτησης υψηλής ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ο χρήστης βλέπει για παράδειγμα ένα σακάκι που του αρέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί απλά να επιλέξει την εικόνα και να μεταφερθεί αμέσως στη σελίδα του προϊόντος.

 

Το «AI for All» δεν είναι μότο, είναι γεγονός

Αποχαιρετίσαμε το «World of Samsung» με την ίδια αίσθηση που θα εγκατέλειπε τον χώρο ένας επισκέπτης του, σχεδόν ένα αιώνα πριν, δηλαδή με μια εικόνα πως ο κόσμος μας αλλάζει πολυεπίπεδα και χωρίς επιστροφή. Όπως όσοι έζησαν εκ των έσω τα πρώτα βήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας θα μπορούσαν να υποψιαστούν πως θα φτάσει η μέρα που η ζωή δίχως οχήματα θα φαντάζει αδιανόητα πρωτόγονη, έτσι κι εμείς πήραμε μια γενναιόδωρη πρόγευση της συνύπαρξής μας με την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους οικοδεσπότες μας στη Φρανκφούρτη, η τεχνολογία AI θα επιτρέψει στους ανθρώπους να βιώσουν τις συσκευές τους πιο διαισθητικά και πιο εύκολα από ποτέ. Κάποτε, μαθαίναμε εμείς γλώσσες προγραμματισμού, για να επικοινωνήσουμε με τις μηχανές. Πλέον, αυτές θα μαθαίνουν τη γλώσσα μας (για τα ελληνικά ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω υπομονή), τις συνήθειές μας, τα θέλω μας και τις ατέλειές μας, ώστε να κάνουν κάθε μας ημέρα λίγο καλύτερη από την προηγούμενη…

Κλείνοντας, στις αποσκευές για την επιστροφή μας στην Ελλάδα, μπορεί, δυστυχώς, να μην χώρεσε κάποιο από τα πλυντήρια με ενσωματωμένη… Ελληνίδα μάνα που ξέρει πώς ακριβώς πρέπει να πλυθεί το καθετί, χώρεσε, ωστόσο, μια γενναία δόση αισιοδοξίας για το τι μας επιφυλάσσει η Samsung στο άμεσο μέλλον.