Μπορεί το PlayStation 5 να… διακτινιστεί από το σαλόνι σας και να φέρει τους αγαπημένους σας next-gen τίτλους στα χέρια σας, όσο βρίσκεστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι; Με το PlayStation Portal, όλα είναι εφικτά…

PlayStation Portal Remote Player: Ο ήρωας του κομοδίνου!Oλες οι μέρες, δεν είναι ίδιες… Υπάρχουν κάποια απογεύματα που γυρνάμε εξουθενωμένοι από τη δουλειά και το μόνο που θέλουμε να βάλουμε ανάμεσα στο κουρασμένο μας κορμί και τη βαρυτική έλξη αυτού εδώ του πλανήτη είναι ένα αναπαυτικό στρώμα. Είναι οι ημέρες εκείνες που δεν έχουμε το κουράγιο να τσακωθούμε με την υπόλοιπη οικογένεια για μια θέση μπροστά στην τηλεόραση του σαλονιού, ειδικά όταν έχουμε την ανάγκη να αδειάσουμε το μυαλό μας από τις σκοτούρες της καθημερινότητας, παίζοντας το αγαπημένο μας παιχνίδι στο PlayStation 5. Ακόμα, όμως, κι αν δεν ανήκετε στη γενιά των… κατάκοπων «ώριμων» gamer, σίγουρα θα έχουν υπάρξει αμέτρητες φορές που θα θέλατε να έχετε στις παλάμες σας ένα μικρό alter ego της παιχνιδομηχανής σας, έναν τρόπο να παίξετε σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού τα παιχνίδια που έχετε εγκαταστήσει στο PlayStation 5. Κι αν στο μυαλό σας ήρθε συνειρμικά το πιο… μοναχικό δωμάτιο του σπιτιού, ποιοι είμαστε εμείς για να σας κρίνουμε, αν θέλετε να παίζετε «Marvel’s Spider-Man 2», «Gran Turismo 7» ή «God of War Ragnarök» εκεί που ακόμα κι οι βασιλιάδες παν χωρίς παρέα;

Τι ΔΕΝ είναι το PlayStation Portal

Για αποφυγή παρεξηγήσεων και οικογενειακών δραμάτων, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε το εξής: το PlayStation Portal Remote Player ΔΕΝ είναι μια αυτόνομη φορητή παιχνιδομηχανή ανεξάρτητη του PS5, την οποία μπορείτε να αποκτήσετε και να τρέχετε περιχαρείς στους δρόμους, παίζοντας όλους τους πολυπόθητους αποκλειστικούς τίτλους της Sony. Προϋποθέτει την κατοχή ενός PlayStation 5, καθώς πρακτικά αυτό που κάνει το Portal ως Remote Player είναι να μεταφέρει μέσω δικτύου (streaming) το εγκατεστημένο σας περιεχόμενο από το PlayStation 5 προς την οθόνη του και αντίστροφα, τις εντολές του χειριστηρίου σας προς το PS5. Αν για παράδειγμα το PS5 είναι εκτός πρίζας, το Portal δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, καθώς δεν μπορεί να συνδεθεί με τη «μητρική» κονσόλα. Φανταστείτε το σαν μια ασύρματη φορητή οθόνη με ενσωματωμένο DualSense χειριστήριο, η οποία, προφανώς, δεν έχει νόημα ύπαρξης αν δεν υπάρχει ένα ενεργό PS5.

Είναι το PlayStation Portal μόνο για το κομοδίνο, λοιπόν;

PlayStation Portal Remote PlayerΗ σύντομη απάντηση είναι «όχι». Αν και το PlayStation Portal Remote Player είναι κατασκευασμένο με τη λογική της σύνδεσης στο τοπικό οικιακό σας WiFi, προκειμένου να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του ίδιου δικτύου με το οποίο είναι συνδεδεμένο το PS5 σας, αυτό δεν είναι δεσμευτικό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε οποιοδήποτε άλλο δίκτυο WiFi εκτός σπιτιού, με την προϋπόθεση να παρέχει μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση στο internet. Η Sony ισχυρίζεται πως το ελάχιστο είναι τα 5Mbps, με προτεινόμενη ταχύτητα αυτήν των τουλάχιστον 15Mbps. Και πριν προλάβετε να βάλετε το Portal στο backpack σας, για να παίζετε στο γραφείο, να έχετε υπόψη σας πως αν μια σύνδεση (π.χ. στο εξοχικό σας, σε μια καφετέρια ή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου) είναι στα 50Mbps, αυτό το εύρος μεταφοράς δεδομένων μοιράζεται με όλες τις διασυνδεδεμένες συσκευές τη συγκεκριμένη στιγμή, οπότε τα 15Mbps του bandwidth αποκλειστικά αφιερωμένα για το Portal δεν σημαίνει πως θα είναι πάντα διαθέσιμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σενάριο της πρόσβασης στο PlayStation 5 που περιμένει καρτερικά στο σπίτι σας όσο εσείς βρίσκεστε κάπου μακριά, δεν είναι απαγορευτικό.

Χρειάζεται συνδρομή στο PlayStation Plus;

Για να προλάβουμε την εύλογη απορία σας, η χρήση του PlayStation Portal δεν απαιτεί συνδρομή στο PlayStation Plus, καθώς βασίζεται στη δωρεάν υπηρεσία PS Remote Play. Η συνδρομή στο PS Plus είναι χρήσιμη μόνο στις περιπτώσεις που είναι αναγκαία και στο PS5, δηλαδή στο multiplayer κομμάτι των παιχνιδιών. Αυτό που δεν μας άρεσε, ωστόσο, είναι πως θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί η διαδικασία απευθείας streaming μέσω της πλατφόρμας PlayStation Plus για τους συνδρομητές της και τους τίτλους που το υποστηρίζουν στο PS5, δίχως να χρειάζεται η μεσολάβησή του. Αυτή η δυνατότητα θα μετέτρεπε το Portal σε μια ανεξάρτητη λύση cloud gaming και ελπίζουμε κάποτε να γίνει εφικτή μέσω κάποιου «γενναίου» firmware update.

«Ριφιφί» στο PS5

PlayStation Portal Remote PlayerΑφού διευκρινίσαμε τι κάνει και τι δεν κάνει το ιδιαίτερο αυτό gaming gadget της Sony, ας κάνουμε μια πιο αναλυτική επισκόπηση των τεχνικών του χαρακτηριστικών. Ξεκινάμε από την LCD οθόνη αφής των 8 ιντσών, η οποία αν και δεν είναι OLED, μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Υποστηρίζει ανάλυση 1.080p στα 60Hz, μια σοφή επιλογή που ισορροπεί μαεστρικά τις απαιτήσεις σε streaming bandwidth με την ποιότητα εικόνας, δεδομένης της σαφώς μικρότερης επιφάνειας σε σύγκριση με μια τηλεόραση 65 ιντσών, όπου η 4Κ ανάλυση έχει ουσιαστικό νόημα.Το χειριστήριο είναι πανομοιότυπο με ένα DualSense, μόνο φανταστείτε το χωρισμένο στα δύο με μια οκτάιντση οθόνη αφής στη μέση! Οι σκανδάλες δυναμικής απόκρισης κι οι λεπτομερείς δονήσεις του haptic feedback συστήματος δεν θα μπορούσαν να λείπουν, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό κάθε PlayStation 5 gaming εμπειρίας.

Ο ήχος προκύπτει από τα διπλά ενσωματωμένα στερεοφωνικά ηχεία, ωστόσο, παρά τον γενικότερο ενθουσιασμό μας από την εμπειρία χρήσης του Portal, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η απουσία συμβατότητας με Bluetooth ακουστικά είναι εκνευριστική. Υποστηρίζονται μόνο ενσύρματα ακουστικά (υπάρχει υποδοχή 3,5 χλστ.) κι η ασύρματη τεχνολογία PlayStation Link, η οποία καθιστά μονόδρομο τα PULSE Explore earbuds της εταιρείας, αν θέλετε σύνδεση χωρίς καλώδια. Στον αντίποδα, η φιλοσοφία της εξασφάλισης της μετάδοσης ήχου χωρίς απώλειες με σχεδόν μηδενική καθυστέρηση, ίσως αποτελεί ένα ελαφρυντικό που θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε στη Sony.

Συνοψίζοντας, από τότε που πήραμε το Portal στα χέρια μας, έχει κερδίσει επάξια τη θέση του ως πρωταγωνιστής στο κομοδίνο μας, έχει μετατρέψει την τηλεόραση της κρεβατοκάμαρας σε κομπάρσο κι έχει κατορθώσει να διεκδικήσει ακόμα περισσότερο ποσοστό από τον ελεύθερο χρόνο μας, εξ ονόματος του PlayStation 5. Είναι, όμως, το PlayStation Portal Remote Player στο κρεβάτι αιτία διαζυγίου; Ο χρόνος θα δείξει…