Η Stephanie Dinkins παρουσίασε τρία από τα τελευταία της έργα τέχνης στο “Late Shift x Stephanie Dinkins” που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim της Νέας Υόρκης στις 25 Ιανουαρίου. Ξεπερνώντας τα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η Dinkins είναι η πρώτη κάτοχος του “LG Guggenheim Award 2023”, το οποίο τιμά μία καλλιτέχνη που ανοίγει νέους δρόμους στην τέχνη που βασίζεται στην τεχνολογία, καθώς και μία από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με το περιοδικό Time.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αναπόσπαστο μέρος της καλλιτεχνικής δράσης και του οράματος της Dinkins, καθώς διερευνά τρόπους για να κάνει την Τεχνητή Νοημοσύνη πιο προσιτή και ανοιχτή για όλους. Θέτει σημαντικά ερωτήματα όπως “Τι χρειάζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη από εσάς;” για να αναδείξει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να αναπτύξει μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη που να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον πραγματικό κόσμο. Τα έργα της ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη ασπαζόμενη τη νοοτροπία της πλειοψηφίας και περιθωριοποιώντας όσους έχουν άλλη άποψη.. Μέσα από τις στοχαστικές αλληλεπιδράσεις της με την τεχνητή νοημοσύνη που γίνεται τέχνη, η Dinkins γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της τέχνης και της τεχνολογίας.

Τα έργα της που βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσιάζονται στο Μουσείο Guggenheim προσκαλώντας το κοινό να βοηθήσει την τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύξει κοινωνικές αξίες όπως η φροντίδα και η επιμέλεια. Με τις ονομασίες ”Not the Only One Avatar image 2023 brain (N’TOO)”, ”The Stories We Tell Our Machines” και ”WisdomBot”, τα έργα της Dinkins βασίζονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίζεται στις οθόνες LG OLED και του κοινού. Και πάλι, η καλλιτέχνης επισημαίνει ότι όλοι μας έχουμε κάτι να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη καταλαβαίνει τον κόσμο.

Το διαρκές θέμα του “LG Guggenheim Art and Technology Initiative” ήταν η συμβίωση μεταξύ τεχνολογίας και τέχνης, όπου η μία εμπνέει την άλλη ώστε να εξερευνήσει νέα μονοπάτια. Η παρουσίαση των πρόσφατων έργων της Dinkins έρχεται τη κατάλληλη χρονική στιγμή. Η LG Electronics προχώρησε πρόσφατα σε μια τολμηρή κίνηση κατά τη διάρκεια της CES 2024, ορίζοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη ως το επίκεντρο της εταιρείας για το έτος και επαναπροσδιορίζοντάς την ως “Affectionate Intelligence”.

Η LG και το Μουσείο Guggenheim ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν περισσότερους καλλιτέχνες στη δημιουργία νέας τεχνολογικής και καλλιτεχνικής έκφρασης. Πέρυσι, η Dinkins έγινε η πρώτη αποδέκτης του «LG Guggenheim Award», μιας πενταετούς πολύπλευρης συνεργασίας που έχει σχεδιαστεί για να ερευνά, να τιμά και να προωθεί καλλιτέχνες που εργάζονται στη διασύνδεση της τέχνης και της τεχνολογίας.

“Είμαι ενθουσιασμένη που έχω ενεργοποιήσει τη ροτόντα του Guggenheim ως εργαστήριο machine learning, μοιράζοντας έργα σε εξέλιξη που τονίζουν την επιτακτική ανάγκη”, δήλωσε η Stephanie Dinkins, βραβευμένη με το «LG Guggenheim Inaugural Award». “Αυτά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ενημερώνουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με ένα ευρύ φάσμα ιδεών, σοφίας, πολιτιστικών σημείων επαφής και ιστορίας που έχουν στηρίξει τις κοινότητές μας για χιλιετίες”.

“Καθώς το κοινό συμμετείχε πρόθυμα με μονάδες τεχνητής νοημοσύνης σε αυτή τη μοναδική εκδήλωση, οι αλληλεπιδράσεις τους αποτέλεσαν πολύτιμες συνεισφορές”, δήλωσε ο Noam Segal, Associate Curator της LG Electronics. “Αυτές οι συνεισφορές, που ονομάστηκαν από τη Stephanie Dinkins ως ” Data Gifts “, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον εμπλουτισμό του συνόλου δεδομένων εκμάθησης της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα στην κάλυψη κενών όπου πληροφορίες, ιστορικές γνώσεις ή περίπλοκες έννοιες απουσιάζουν.”

“Η LG Electronics πιστεύει ότι η τεχνολογία εμπνέει την τέχνη”, δήλωσε η Kate Oh, αντιπρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας της LG Home Entertainment Company. “Έχουμε το προνόμιο να παρέχουμε την LG OLED ως ένα εργαλείο που, με τη σειρά του, εμπνέει τους καλλιτέχνες να χαράξουν νέα μονοπάτια και να φτάσουν στην απεριόριστη έκφραση”.

Η LG και το Μουσείο Guggenheim έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για να εντοπίσουν και να γιορτάσουν καλλιτέχνες που ξεπερνούν τα όρια της τέχνης με βάση την τεχνολογία. Για να παρακολουθήσετε το ταξίδι, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της LG για το LG Guggenheim Art and Technology Initiative.