Ταξιδέψαμε με τη δημοσιογραφική αποστολή της Xiaomi στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας για το ευρωπαϊκό ντεμπούτο μιας συσκευής που αντιπροσωπεύει στο 100% τη φιλοσοφία του brand, παρέχοντας πλήθος αξιόλογων χαρακτηριστικών σε προσιτή τιμή.

Αποστολή: Βαγγέλης Αλευρίτης

Το Βουκουρέστι επέλεξε η Xiaomi, για να φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή πρεμιέρα ακόμα μιας συσκευής με χαρακτηριστικά που κληρονομούν το DNA των best seller της εταιρείας. Στην παγωμένη πρωτεύουσα της Ρουμανίας, η Xiaomi έβαλε και πάλι «φωτιά» στην αγορά της κινητής, λανσάροντας ανταγωνιστικές προτάσεις που αναγκάζουν κάθε υποψήφιο αγοραστή Android smartphone να τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του. Μια αξιόλογη συλλογή τεχνικών χαρακτηριστικών, λοιπόν, δίνει ραντεβού με το κομψότατο design σε μια πολύπλευρη συσκευή με τιμή που θα επιβεβαιώσει όσους κυνηγούν «value for money» ευκαιρίες, δίχως να προτίθενται να… υποκύψουν σε συμβιβασμούς!

Είναι εδώ για την εμπειρία, όχι για τις πληροφορίες του spec sheet!

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5GΜε μια πρώτη ματιά, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως το Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G έρχεται με κύριο όπλο την κάμερα των 200MP, μα αρκούν λίγες ώρες μαζί του, για να συνειδητοποιήσει κανείς πως το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του νέου κινητού του κινεζικού κολοσσού είναι οι σωστές επιλογές. Η εταιρεία έχει σταχυολογήσει με απαράμιλλη τέχνη όλα εκείνα τα σημαντικά χαρακτηριστικά που επιδρούν σε μια αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης καθημερινά, αφήνοντας εκτός μόνο όσα θα απογείωναν το κόστος, χωρίς τον ανάλογο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας.

Έτσι, εκτός από μια εξαιρετική για τα δεδομένα της κατηγορίας κάμερα, το νέο μέλος της οικογένειας Redmi Note μπορεί να καυχιέται για την εντυπωσιακή του οθόνη, την 5G συνδεσιμότητα, τον διόλου ευκαταφρόνητο επεξεργαστή, τις αντοχές απέναντι στις ταλαιπωρίες της αδιάκοπης χρήσης, τα διπλά στερεοφωνικά ηχεία και την μπαταρία των 5.100mAh που φορτίζει μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ήρθε στα χέρια μας με Android 13 (με MIUI 14), μα ευελπιστούμε σύντομα να αναβαθμιστεί σε Android 14 και HyperOS, το οποίο ήδη απολαμβάνουμε σε άλλες συσκευές της εταιρείας.

Με… κλεμμένη κάμερα

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5GΗ κύρια κάμερα του Redmi Note 13 Pro 5G μοιάζει να έχει «κλαπεί» από flagship μοντέλα με διπλάσιο κόστος. Αναμφίβολα, αποτελεί από μόνη της ικανό λόγο αγοράς της αρκετά προσιτής πρότασης της Xiaomi, καθώς θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες φωτισμού.

Ο 200MP αισθητήρας μεγέθους 1/1.4’’ με ευρυγώνιο φακό 7P μεγάλου διαφράγματος  (f/1.65) μπορεί να χαρίσει μοναδικά πορτρέτα, ακόμα και υπό… ρομαντικό ημίφως, επιστρατεύοντας την τεχνική 16-in-1 pixel binning, η οποία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την επιφάνεια καταγραφής φωτός που αντιστοιχεί σε κάθε pixel της τελικής φωτογραφίας.

 

Η κύρια κάμερα είναι εξοπλισμένη με οπτική σταθεροποίηση εικόνας (Optical Image Stabilization ή εν συντομία OIS) που συνδυάζεται με την αντίστοιχη ηλεκτρονική σταθεροποίηση μέσω λογισμικού (Electronic Image Stabilization ή EIS), γεγονός που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα για θολές ή κουνημένες φωτογραφίες, ακόμα και όταν το κλείστρο αναγκάζεται να παραμείνει ανοιχτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με στόχο την απορρόφηση περισσότερου φωτός. Μπορεί στην τριπλή πίσω κάμερα να μην υπάρχει τηλεφακός, την απουσία του οπτικού zoom, ωστόσο, αναπληρώνει επάξια το ψηφιακό zoom. Στην περίπτωση του 2x και 4x, δεν χρειάζεται να προστεθεί τεχνητή πληροφορία που θα αλλοιώσει τη λήψη, αλλά η in-sensor lossless επεξεργασία αξιοποιεί την υπερλεπτομερή πληροφορία που καταγράφεται στα 200MP του Samsung ISOCELL HP3 αισθητήρα, «κροπάροντας» κατάλληλα την περιοχή που μας ενδιαφέρει.  Ο 7P φακός με Atomic Layer Deposition (ALD) κατορθώνει να μειώνει τα ενίοτε καταστροφικά παιχνιδίσματα του φωτός και των αντανακλάσεων και το αποτέλεσμα, ακόμα και όταν το φως είναι λιγοστό, έχει… μυρωδιά flagship. Επικουρικά, η 8MP Ultra-Wide κάμερα με φακό f/2.2 διαφράγματος και η 2MP macro camera (f/2.4) ολοκληρώνουν την ομάδα των τριών καμερών που ποζάρουν με περισσή αυτοπεποίθηση στην υπερυψωμένη και αρκετά… πομπώδη νησίδα στην πλάτη της συσκευής.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5GΣτον τομέα του βίντεο, δύσκολα θα μείνετε δυσαρεστημένοι, μιας και μεταξύ των επιλογών  θα βρείτε 4K ανάλυση στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο (30fps) και αργή κίνηση έως και 240fps σε ανάλυση 720p.

Σε επίπεδο λογισμικού, η Xiaomi Imaging Engine φροντίζει να βελτιώσει περαιτέρω τα επιτεύγματα του ικανότατου φωτογραφικού hardware του Redmi Note 13 Pro 5G. Το περιβάλλον χρήσης της κάμερας είναι πλούσιο μεν, απλό και διαισθητικό δε, προκαλώντας σας να πειραματιστείτε με φίλτρα, frames, Beautification, ΑΙ Bokeh εφέ και λοιπές ρυθμίσεις. Παράλληλα, το Xiaomi ProCut κροπάρει μόνο του τις φωτογραφίες σας, παρέχοντας μοναδικές συνθέσεις, έτοιμες για τα social media. Μιλώντας για social media, η selfie-cam της πρόσοψης έρχεται με έναν 16MP αισθητήρα και φακό διαφράγματος f/2.4, καταγράφοντας Full HD βίντεο σε ρυθμό έως και 60fps.

Με σύγχρονο Snapdragon chipset

Το Snapdragon 7s Gen 2 chipset της Qualcomm αποτελεί μια σύγχρονη mid-range πρόταση, βασισμένη στη διαδικασία παραγωγής 4nm, η οποία υποδηλώνει, μεταξύ άλλων, και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Όχι πως η μπαταρία των 5.100mAh θα είχε θέμα και με πιο ενεργοβόρες λύσεις, βέβαια, μα σε κάθε περίπτωση, κάθε επιπρόσθετη ώρα αυτονομίας είναι εκτιμητέα. Με τον 67W φορτιστή που θα βρείτε στη συσκευασία, η συσκευή φορτίζει στο 100% μέσα σε τρία τέταρτα της ώρας, ενώ 17 λεπτά αρκούν, για να φτάσει ο δείκτης της μπαταρίας μέχρι τη μέση.

Επιστρέφοντας στο chipset, o octa-core επεξεργαστής έχει μια τετράδα Cortex-A78 πυρήνων στα 2.4GHz και άλλη μια τετράδα από Cortex-A55, ταχύτητας 1.95GHz. Για τους gamers, η Adreno 710 GPU μπορεί να μην είναι, προφανώς, το κορυφαίο chip γραφικών του πλανήτη, είναι ωστόσο μια τίμια λύση που αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά στις υψηλές απαιτήσεις των τελευταίων mobile games.

Η έκδοση που παραλάβαμε για δοκιμή είχε 8GB LPDDR4X μνήμης RAM και 256GB (UFS 2.2) αποθηκευτικού χώρου, τα οποία επαρκούν εφόσον δεν κατεβάζετε…. ανελέητα αναρίθμητα τεράστια games ή δεν καταγράφετε σε 4Κ ανάλυση κάθε στιγμή της ημέρας σας. Δυστυχώς, δεν επεκτείνεται με κάρτα microSD. Στη μικρή, ευτυχώς, λίστα με τα… «δυστυχώς», προσθέστε και την απουσία υποστήριξης WiFi 6. Κατά τα άλλα, το smartphone της Xiaomi, δεν στερείται χαρακτηριστικών που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, όπως eSIM, NFC, υπέρυθρες για χρήση της συσκευής ως τηλεκοντρόλ, σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη κ.α.

Δείχνει όμορφο και όμορφα δείχνει

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5GΜε μια αρκετά premium αίσθηση στην αφή και στην όψη αλλά και με μια 1.5Κ φωτεινότατη AMOLED οθόνη στα 120Hz, το Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G είναι εξίσου όμορφο στο μάτι, είτε… χαζεύετε το ίδιο με υπερηφάνεια για την επιλογή σας, είτε απολαμβάνετε το περιεχόμενο που φιλοξενεί στην οθόνη του. Οι 6,7 ίντσες της οθόνης χωρίζονται σε 2.712×1.220 pixels, τα οποία μπορούν να πάρουν χρώμα από μια ανεξάντλητη παλέτα 68 δισεκατομμυρίων αποχρώσεων, καθώς υποστηρίζεται 12-bit βάθος χρώματος που καλύπτει στο 100% το DCI-P3 φάσμα. Παράλληλα, υποστηρίζεται Dolby Vision, 1920Hz PWM dimming, 16.000 επίπεδα ρύθμισης φωτεινότητας (η οποία αγγίζει στο μέγιστο τα 1.800 nits και τα 1.200 nits HBM), ενώ καλύπτονται τρεις TÜV Rheinland πιστοποιήσεις (Flicker Free, Circadian Friendly, Low Blue Light), προκειμένου να είστε σίγουροι πως δεν θα ταλαιπωρείτε τα μάτια σας.

Μια τόσο ικανή οθόνη δεν θα μπορούσε να αφεθεί στην τύχη της, οπότε την προστασία της αναλαμβάνει το… γεροδεμένο Corning Gorilla Glass Victus. Ούτε πιτσιλιές νερού και σκόνη τρομάζουν την IP54 πιστοποιημένη συσκευή, αλλά μέχρι εκεί. Μην την βουτήξετε ολόκληρη στην πισίνα, γιατί μάλλον θα σας αποχαιρετήσει πρόωρα!

Εκτός από το να δείχνει όμορφο, το Redmi Note 13 Pro 5G ακούγεται και όμορφα, μιας και διαθέτει διπλά στερεοφωνικά ηχεία και υποστηρίζει Dolby Atmos ήχο. Τέλος, μεταφέρεται πανεύκολα, χάρη στα μόλις 7,98 χιλ. πάχους του και τα 187 γρ. βάρους. Και ναι, διαθέτει και θύρα 3,5 χιλ. για τα παλιά ακουστικά σας! Κυκλοφορεί σε τρία χρώματα, Midnight Black, Ocean Teal και το ξεχωριστό Aurora Purple.


Μας άρεσε

  • Η κάμερα των 200MP με OIS δίνει άλλη διάσταση στις λήψεις σας
  • Σύγχρονο chipset με ικανοποιητικότατες επιδόσεις και 5G συνδεσιμότητα
  • Corning Gorilla Glass Victus και IP54 στεγανοποίηση
  • Φωτεινότατη και ευκρινέστατη AMOLED οθόνη στα 120Hz
  • Μπαταρία 5.100mAh και φορτιστής 67W στη συσκευασία

Δεν μας άρεσε

  • Είμαστε πλεονέκτες, αν αρχίσουμε να ζητάμε οπτικό zoom και σε αυτήν την τάξη τιμής;
  • Θα θέλαμε να είναι ήδη αναβαθμισμένο σε Android 14 και HyperOS
  • Δεν υποστηρίζει επέκταση αποθηκευτικού χώρου με κάρτα microSD
  • Δεν υποστηρίζει WiFi 6

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6,67 ιντσών AMOLED CrystalRes οθόνη αναλογίας 20:9, FHD+ ανάλυση 2.712×1.220 pixels, ρυθμός ανανέωσης έως 120Hz, Dolby Vision, 68 δισ. χρώματα (12-bit) με 100% κάλυψη DCI-P3 φάσματος, φωτεινότητα  1.200 nits(HBM)/1.800 nits(peak), TÜV Rheinland Flicker Free, Circadian Friendly, Low Blue Light, προστασία Corning Gorilla Glass Victus

Chipset: Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 (4nm) με octa-core CPU (4xCortex-A78@2.4GHz & 4xCortex-A55@1.95GHz), GPU Adreno 710

Μνήμη: 8GB LPDDR4X RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 256GB (UFS 2.2)

Κάμερα: Τριπλή κάμερα με Dual-LED flash, 200MP αισθητήρας μεγέθους 1/1.4’’ με ευρυγώνιο φακό (f/1.65, 7P φακός), OIS + 8MP Ultra-Wide κάμερα (F/2.2) + 2MP macro camera (f/2.4) | Βίντεο 4K@30fps, slow motion έως και 720p@240fps, Selfie-cam 16MP (f/2.4) | Βίντεο 1080@30/60fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac WiFi, NFC, Bluetooth 5.2

Ήχος: Διπλά στερεοφωνικά ηχεία, Dolby Atmos, 3,5 χιλ. θύρα ακουστικών

Extras: A-GPS/GLONASS/BDS (B1I+B1c)/GALILEO/QZSS, USB Type-C 2.0 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, dual-SIM/eSIM, IR Blaster (υπέρυθρες), IP54 πιστοποίηση στεγανοποίησης για αντοχή σε σκόνη και πιτσιλιές νερού

Δίκτυο: 5G

Μπαταρία: 5.100mAh με Turbo Charging φόρτιση 67W (ο φορτιστής περιλαμβάνεται στη συσκευασία)

Λειτουργικό: Android 13 (με MIUI 14)

Διαστάσεις: 161,15×74,24×7,98 χιλ.

Βάρος: 187 γρ.