Η υιοθέτηση του κορυφαίου επεξεργαστή του πλανήτη για Android συσκευές από το νέο Galaxy S24 Ultra δεν αποτελεί είδηση, αλλά αυτονόητο γεγονός. Αντιθέτως, η οργανική ενσωμάτωση πολυάριθμων πολύτιμων εργαλείων που μεταφράζουν τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης σε καθημερινές ευκολίες, είναι ένα καινούργιο και φιλόδοξο βήμα προς το μέλλον που έρχεται… καλπάζοντας.

Samsung Galaxy S24 UltraΤον τελευταίο καιρό ακούμε ολοένα και περισσότερο για το πόσο θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη της ζωές μας, για την επανάσταση του A.I. (Artificial Intelligence) και για τις μηχανές της επόμενης γενιάς που θα μας καταλαβαίνουν με φυσικό τρόπο, αντί να χανόμαστε σε δαιδαλώδη μενού, αναζητώντας λειτουργίες που υποψιαζόμαστε πως είναι κάπου κρυμμένες. Μέχρι πρόσφατα, όλα τα παραπάνω έμοιαζαν να ανήκουν μόνο στους τίτλους δημοσιευμάτων και στη θεωρητική… ακαδημαϊκή σφαίρα του μέλλοντος, μα η Samsung αποφάσισε, επιτέλους, να τα μεταφράσει σε πρακτικές λειτουργίες, διαθέσιμες από μια συσκευή που κατοικοεδρεύει καθημερινά στην παλάμη μας, το κινητό. Ο κορεατικός κολοσσός, σε συνεργασία με εταιρείες που πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις γύρω από το Α.Ι., όπως η Google, δημιούργησε μια σειρά από πρωτοποριακές ψηφιακές ευκολίες, οι οποίες κάνουν το ντεμπούτο τους στη φετινή σειρά Galaxy S24.

Ένα γοητευτικό… τανκ!

Samsung Galaxy S24 UltraΑπό τις διαθέσιμες Titanium Gray, Titanium Black, Titanium Violet και Titanium Yellow αποχρώσεις του Galaxy S24 Ultra στα χέρια μας ήρθε για δοκιμή η πρώτη, μια… διαχρονικά καλαίσθητη επιλογή για όσους δεν προτίθενται να πειραματιστούν με τα ελαφρώς πιο τολμηρά βιολετί και κίτρινα χρώματα. Όποια κι αν είναι η χρωματική σας επιλογή, το πανέμορφο, μα αρκετά όμοιο με τον προκάτοχό του, S24 Ultra είναι το πρώτο Galaxy smartphone που διαθέτει πλαίσιο από τιτάνιο, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της συσκευής. Την 6,8 ιντσών Edge Dynamic AMOLED 2X Display αναλαμβάνει να θωρακίσει το γυαλί Corning Gorilla Armor, το οποίο προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό αντοχής και οπτικής διαύγειας, απαλλάσσοντας την θέαση από ενοχλητικές αντανακλάσεις και την ψυχολογία σας από το άγχος των γρατζουνιών και των λοιπών φθορών της καθημερινής χρήσης. Προκειμένου, μάλιστα, να μετρήσει την αντοχή του υλικού στις γρατζουνιές, η Corning δημιούργησε μια νέα εργαστηριακή δοκιμή – το «Scratch Bot» – η οποία αναπαράγει τις μικρές γρατζουνιές που προκαλούνται από την καθημερινή χρήση. Σε αυτήν την αυστηρή δοκιμή, το Gorilla Armor δεν απέκτησε ορατές γρατζουνιές και φάνηκε πάνω από τέσσερις φορές πιο ανθεκτικό στον συγκεκριμένο τομέα, σε σχέση με τα ανταγωνιστικά γυαλιά κάλυψης από αλουμινοπυριτικό. Η ανάλυση της οθόνης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3120×1440 pixel, εφάμιλλη με αυτήν ενός ακριβού gaming monitor. Εντυπωσιακός είναι και ο ρυθμός ανανέωσης, ο οποίος προσαρμόζεται από 1Hz έως 120Hz ανάλογα με το περιεχόμενο που παρακολουθείτε, ώστε να έχετε τη βέλτιστη εμπειρία θέασης δίχως σπατάλη ενέργειας. Η μέγιστη φωτεινότητα αγγίζει το ρεκόρ των 2.600 nits, γεγονός ενδεικτικό της άνεσης με την οποία μπορείτε να διαβάζετε τα μηνύματά σας, ακόμα και με τον ήλιο πάνω από το κεφάλι σας. Επιπρόσθετα, η πιστοποίηση IP68 εγγυάται προστασία και από το νερό, αφαιρώντας ακόμα έναν φόβο από το κεφάλι σας! Με εκτεταμένη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, το Galaxy S24 Ultra είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντικά υπεύθυνο, ανέλπιστα ανθεκτικό και αφοπλιστικά όμορφο…

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται εργαλείο στην παλάμη σας

Samsung Galaxy S24 UltraΤο επιβλητικό Samsung Galaxy S24 Ultra είναι μια συσκευή που ξεχωρίζει ποικιλοτρόπως, τόσο χάρη στα εξελιγμένα της τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο και χάρη στο σύνολο των εργαλείων που χαρίζει με… το μαγικό της ραβδάκι η τεχνητή νοημοσύνη. Προς το παρόν, αρκετές από τις ΑΙ λειτουργίες μπορεί να μην υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα, αλλά παραμένουν εξαιρετικά χρήσιμες. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε τη δυνατότητα της ζωντανής μετάφρασης των τηλεφωνικών σας κλήσεων (Live Translate), όπου το Galaxy AI αναλαμβάνει χρέη διερμηνέα σε πραγματικό χρόνο.

Μπορεί τα ελληνικά να μην είναι ακόμη διαθέσιμα, ωστόσο, μιλώντας π.χ. αγγλικά, μπορείτε να συνεννοηθείτε με ανθρώπους που μιλούν μια πιο… εξωτική γλώσσα. Αν δεν τους έχετε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής αλλά τους αντικρύζετε μπροστά σας, η εφαρμογή «Interpreter» (ή «Ερμηνεία» στην αμφιλεγόμενη ελληνική μετάφρασή της) είναι μονίμως διαθέσιμη με ένα γλίστρημα του δαχτύλου σας στο μενού των γρήγορων ρυθμίσεων και συντομεύσεων. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, το μικρόφωνο της συσκευής ήταν ικανό να καταγράφει τη φωνή του συνομιλητή μας από απόσταση αρκετών μέτρων μακριά μας και να μεταφράζει άμεσα τον διάλογό μας. Αν έχουμε κατεβάσει τα γλωσσικά πακέτα που μας ενδιαφέρουν, η εφαρμογή αυτή λειτουργεί ακόμη και χωρίς δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ή WiFi, γεγονός χρήσιμο όταν ταξιδεύουμε σε μια ξένη χώρα.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας Al μπορείτε να απομαγνητοφωνείτε τις ηχογραφήσεις σας και να δημιουργείτε αυτόματες περιλήψεις ή μεταφράσεις στις υποστηριζόμενες γλώσσες.

Το Chat Assist μπορεί να προσαρμόσει τον τόνο της συνομιλίας (και εδώ ξεχνάμε για την ώρα τα ελληνικά), παραθέτοντας εναλλακτικές διατυπώσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη που ενσωματώνεται στο ανανεωμένο app πληκτρολογίου της Samsung μπορεί να μεταφράζει μηνύματα, email και άλλα κείμενα σε πραγματικό χρόνο, σε 13 γλώσσες.

Το Samsung Notes, χάρη στο Note Assist, μπορεί να προβαίνει σε περιλήψεις κειμένου, δημιουργία προτύπων ή ακόμα και στον σχεδιασμό ενός εξωφύλλου. Το ενσωματωμένο στο σασί, S Pen, εξακολουθεί να αποτελεί αναντικατάστατο σύμμαχο, όταν οι περιστάσεις απαιτούν να κρατήσετε χειρόγραφες σημειώσεις, να σχεδιάσετε ή να αποθηκεύσετε αποκόμματα από πληροφορίες που θα βρείτε κατά τη διάρκεια των αναζητήσεών σας στο διαδίκτυο.

Η λειτουργία, ωστόσο, που μας φάνηκε πιο πολύτιμη από όλες είναι η «Κυκλώστε για αναζήτηση» (Circle to search). Με ένα παρατεταμένο πάτημα στο κουμπί Home, είχαμε την ικανότητα να κυκλώσουμε μια περιοχή της οθόνης, μετατρέποντάς την αυτόματα σε αναζήτηση στη Google. Κυκλώσαμε προϊόντα, διάσημα πρόσωπα, φαγητά, κείμενα και χαρακτηριστικές τοποθεσίες, προκειμένου να τροφοδοτηθούμε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου με αποτελέσματα απόλυτα σχετικά με τις εκάστοτε απορίες που είχαμε.

«Μυαλωμένες» κάμερες

Θα ήταν παράδοξο το… τσουνάμι της τεχνητής νοημοσύνης να μην επηρεάσει και τις κάμερες του νέου Galaxy S24 Ultra, οι οποίες επιστρατεύουν την ProVisual Engine, μια ολοκληρωμένη σουίτα εργαλείων που ακολουθούν τις φωτογραφίες σας, από την καταγραφή τους μέχρι την επεξεργασία και την ανάρτηση στα social media. Ένα αρκετά γνώριμο setup στην πλάτη της συσκευής παραθέτει τέσσερα ζευγάρια φακών/αισθητήρων. Ξεκινάμε από τον κύριο αισθητήρα των 200MP με ευρυγώνιο φακό, εξοπλισμένο με multi-directional PDAF, Laser AF και OIS, για να συνεχίσουμε με τις λύσεις που θα επικαλεστείτε, όταν το θέμα σας βρίσκεται μακριά. Ένας αισθητήρας 50MP υπηρετεί τον Periscope φακό με 5x οπτικό zoom, PDAF και OIS, ενώ όταν μπορείτε να αρκεστείτε στο 3x οπτικό zoom, τα ηνία παίρνει η 10MP Telephoto κάμερα, με Dual Pixel PDAF και οπτική σταθεροποίηση εικόνας(OIS). Αντίθετα, αν θέλετε να διευρύνετε το κάδρο σας και να χωρέσετε περισσότερο περιεχόμενο, αντί να εστιάσετε κάπου μακριά, η 12MP υπερευρυγώνια κάμερα είναι η ιδανική επιλογή.  Σίγουρα δεν ενθουσιαστήκαμε που το μέγιστο οπτικό zoom από το 10x του S23 Ultra έπεσε στο 5x, αλλά μας χαροποίησε το γεγονός πως το εφοδιασμένο με AI εργαλεία ψηφιακό zoom είναι πιο ικανό από ποτέ, προσφέροντας ευκρινέστατα αποτελέσματα στο 10x. Ακόμα και στο… τηλεσκοπικό 100x οι λήψεις είναι σχετικά αξιοποιήσιμες.

Πίσω από κάθε μέτριο φωτογράφο κρύβεται ένας καλός γραφίστας, οπότε μην ανησυχείτε αν δεν διαπρέπετε στις λήψεις σας, αφού η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει να διορθώσει τα πάντα! Με τη βοήθειά της μπορείτε ακόμα και να αφαιρέσετε από αντανακλάσεις και σκιές μέχρι ανεπιθύμητους «photo-bombers» από τις φωτογραφίες σας, να μεγαλώσετε ή να μικρύνετε ανθρώπους, να αλλάξετε την όψη του ουρανού ή να σβήσετε ενοχλητικές γραμμές και περιττά αντικείμενα που μετριάζουν τη «μαγεία» κάθε στιγμής που απαθανατίζετε.

Ο τομέας του βίντεο είναι ακόμα ένα από τα πεδία διάκρισης κάθε σειράς S και το S24 Ultra δεν αποτελεί εξαίρεση. Υποστηρίζεται καταγραφή βίντεο 8K@30fps, 4K@60 ή και 120fps σε Pro Mode, ενώ για τους φίλους της αργής κίνησης υπάρχουν και τα 1080p@240fps και 1080p@960fps. Παράλληλα, το νέο Instant Slow-mo μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα καρέ με βάση τις κινήσεις, για να επιβραδύνει ομαλά τις στιγμές δράσης. Ακόμα και η selfie-cam των 12MP μπορεί να καταγράφει 4K βίντεο στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Κατά τη βιντεοσκόπηση, τόσο η μπροστινή όσο και η πίσω κάμερα είναι εξοπλισμένες με αποκλειστικό ISP Block για μείωση θορύβου, τη στιγμή που το Galaxy S24 Ultra αναλύει τις πληροφορίες γυροσκοπίου, για να διακρίνει μεταξύ της κίνησης του βίντεο και του θέματος, δημιουργώντας καθαρά βίντεο ακόμα και στο σκοτάδι.

Snapdragon 8 Gen 3: Το «κτήνος» της Qualcomm

Samsung Galaxy S24 UltraΤο Galaxy S24 Ultra είναι εξοπλισμένο με το Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform for Galaxy, το ταχύτερο chipset που υπάρχει αυτή τη στιγμή για Android συσκευές, βελτιστοποιημένο ειδικά για χρήστες Galaxy, με υπερχρονισμένους πυρήνες σε σχέση με την κανονική του έκδοση. H octa-core CPU αποτελείται από έναν Cortex-X4 στα 3.39GHz, πέντε Cortex-A720 (τρεις από αυτούς χρονισμένους στα 3.1GHz και δύο στα 2.9GHz), αλλά και δύο… «αγγαρειομάχους πολυτελείας» Cortex-A520 στα 2.2GHz. Η Adreno 750 GPU προσφέρει μέχρι και ray tracing για τα mobile games που τολμούν να πρωτοπορήσουν, χαρίζοντας μια ανεπανάληπτη οπτική εμπειρία. Με τέτοια υπολογιστική ισχύ, το ζητούμενο δεν είναι οι επιδόσεις που είναι εξ ορισμού κορυφαίες, αλλά η διατήρησή τους σε σταθερά υψηλά επίπεδα, «τιθασεύοντας» την θερμότητα που παράγεται. Και εδώ, δεν είχαμε ιδιαίτερα παράπονα από τη συσκευή, καθώς το μεγαλύτερο vapor chamber βελτιώνει την απαγωγή θερμότητας και αποτρέπει την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας.

Τα 12GB RAM πλαισιώνουν τις εναλλακτικές σε αποθηκευτικό χώρο εκδόσεις των 256GB, 512GB και 1TB (UFS 4.0). Δοκιμάσαμε αυτήν των 256GB και δεδομένης της απουσίας δυνατότητας επέκτασης με microSD θα σας συμβουλεύαμε να καταφύγετε σε μια πιο «ευρύχωρη» έκδοση, καθώς το S24 Ultra φιλοδοξεί να σας κρατήσει συντροφιά για αρκετά χρόνια. Αυτό, άλλωστε, υποδεικνύει και η δέσμευση της Samsung για 7 γενιές αναβαθμίσεων λειτουργικού συστήματος και 7 χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας!

Θετικές και αρνητικές λεπτομέρειες…

Θετικότατες εντυπώσεις αποκομίσαμε από τα ποιοτικά διπλά στερεοφωνικά ηχεία, αλλά και από τη λειτουργία Samsung Wireless DeX, η οποία μας επέτρεψε με το πάτημα ενός κουμπιού να φέρουμε στην οθόνη της τηλεόρασής μας όλο το ψηφιακό περιεχόμενο του κινητού σε μορφή που παραπέμπει σε περιβάλλον χρήσης υπολογιστή. Στον αντίποδα, η μπαταρία των 5.000mAh εξακολουθεί να υστερεί σε ταχύτητα φόρτισης σε σχέση με τον ανταγωνισμό (45W ενσύρματη, 15W ασύρματη φόρτιση), γεγονός το οποίο όμως θα σας κακοφανεί μόνο αν είχατε προηγούμενη εμπειρία με ταχυφορτίσεις επιπέδου 120W. Στη συσκευασία δεν υπάρχει κανένας φορτιστής, ενώ υποστηρίζεται και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση 4,5W.

Ένα «φρούριο» για τα δεδομένα σας

Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε την προηγμένη ασφάλεια των συσκευών Galaxy S. Η πλατφόρμα Samsung Knox περιφρουρεί τα προσωπικά σας δεδομένα και τα πολύτιμα αρχεία σας, όσο σας προστατεύει σε πραγματικό χρόνο από πιθανά τρωτά σημεία και ψηφιακές απειλές. Το Knox Matrix επιτρέπει μέσω ειδικών κλειδιών πρόσβασης την εύκολη και ασφαλή περιήγηση σε εγγεγραμμένους ιστότοπους και εφαρμογές σε όλες τις αξιόπιστες συσκευές των χρηστών, μέσω ψηφιακών διαπιστευτηρίων, δίχως πολυσύνθετους και δυσκολομνημόνευτους κωδικούς. Όπως κάθε S24, το Ultra έρχεται με λειτουργίες προστασίας που συνοψίζονται σε έναν εύχρηστο πίνακα ελέγχου.

Πάμε ταμείο;

Συνοψίζοντας, το Samsung Galaxy S24 Ultra δίχως να βελτιωθεί θεαματικά σε επίπεδο hardware και design, με εξαίρεση τον αισθητά πιο ισχυρό επεξεργαστή, αποπνέει μια αίσθηση φρεσκάδας, καθώς καβαλά πρώτο το άρμα της τεχνητής νοημοσύνης. Ταυτόχρονα, τόσο από πλευράς υποστήριξης λογισμικού όσο και από πλευράς αντοχών, το Galaxy S24 Ultra είναι κατασκευασμένο με γνώμονα την παραδοχή πως ο μέσος χρήστης κρατά πλέον για περισσότερα χρόνια το smartphone του. Αν, λοιπόν, ψάχνετε έναν άξιο συνοδοιπόρο στην καθημερινότητά σας, στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, στα ψυχαγωγικά σας διαλείμματα, στην επικοινωνία σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, στις δημιουργικές σας… εκρήξεις ή στις διαδικτυακές σας αναζητήσεις, μόλις διαβάσατε για έναν από τους κορυφαίους υποψήφιους.


Μας άρεσε

  • Και φέτος το Ultra διαθέτει το κορυφαίο chipset για Android συσκευές
  • Οι λειτουργίες Galaxy AI αναβαθμίζουν την εμπειρία χρήσης και δρουν καταλυτικά στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας του χρήστη
  • Οι κάμερες παραμένουν εξαιρετικές, ενισχυμένες με τις βελτιώσεις της τεχνητής νοημοσύνης
  • Η 6,8 ιντσών QHD+ AMOLED οθόνη προστατεύεται από Gorilla Glass Armor
  • Το ενσωματωμένο στο σασί, S Pen, είναι αναντικατάστατο για όσους το έχουν συνηθίσει
  • 7 χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας και λειτουργικού

Δεν μας άρεσε

  • Πολλές από τις AI λειτουργίες δεν υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα
  • Τα 45W γρήγορης ενσύρματης φόρτισης και τα 15W ασύρματης φόρτισης παραμένουν λίγα για flagship, με τον φορτιστή να απουσιάζει από τη συσκευασία
  • Το οπτικό zoom από το 10x του S23 Ultra έπεσε στο 5x, ωστόσο, έχει ενισχυθεί αισθητά η απόδοση του ψηφιακού zoom, χάρη στον 50MP αισθητήρα
  • Η έκδοση με τα 256GB ίσως αποδειχτεί ανεπαρκής, δεδομένης της μη υποστήριξης καρτών microSD
  • Μοιάζει αρκετά με την περσινή συσκευή σε επίπεδο design

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6,8 ιντσών Edge Dynamic AMOLED 2X Display, QHD+ ανάλυση 3120×1440 pixels, ρυθμός ανανέωσης από 1Hz έως 120Hz, 2600 nits (peak) φωτεινότητα, Game Mode, Vision booster, Enhanced comfort, προστασία Gorilla Glass Armor

Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (4nm) for Galaxy με octa-core CPU (1xCortex-X4@3.39GHz & 3xCortex-A720@3.1GHz & 2xCortex-A720@2.9GHz & 2xCortex-A520@2.2GHz, GPU Adreno 750@1GHz

Μνήμη: 12GB LPDDR5X RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 256GB/512GB/1TB (UFS 4.0)

Κάμερα: Τετραπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 200MP με ευρυγώνιο φακό (24mm, F1.7, FOV 85˚), multi-directional PDAF, Laser AF, OIS + 50MP Periscope telephoto κάμερα (111mm, 5x Optical Zoom, F3.4), PDAF, OIS+ 10MP Telephoto κάμερα (67mm, 3x Optical Zoom, F2.4, FOV 36˚), Dual Pixel PDAF, OIS + 12MP Ultra-Wide κάμερα (F2.2, FOV 120˚), Dual Pixel PDAF, Super Steady video | Βίντεο 8K@30fps, 4K@60/120fps, 1080p@240fps, 1080p@960fps, Selfie-cam 12MP (F2.2, FOV 80˚), Dual Pixel PDAF | Βίντεο 4K@60fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/ax(6E)/7 WiFi, NFC, Bluetooth 5.3

Ήχος: Διπλά στερεοφωνικά ηχεία, 32-bit/384kHz audio Tuned by AKG

Extras: A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, USB Type-C 3.2, OTG, Ultrasonic αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, dual-SIM, IP68 πιστοποίηση για αντοχή σε σκόνη και νερό, Samsung Knox, Samsung Wireless DeX, S Pen Stylus

Δίκτυο: 5G

Μπαταρία: 5.000mAh με ταχεία φόρτιση 45W (ο φορτιστής πωλείται ξεχωριστά), ασύρματη φόρτιση 15W, αντίστροφη ασύρματη φόρτιση 4,5W

Λειτουργικό: Android 14 (με One UI 6.1)

Διαστάσεις: 162,3x79x8,6 χιλ.

Βάρος: 232 γρ.