Οι γιορτές αποτελούν ιδανική ευκαιρία για τους απατεώνες, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία για να κλέψουν προσωπικά δεδομένα και χρήματα, ακριβώς όταν όλοι διασκεδάζουν και έχουν κατεβασμένες τις άμυνές τους.

Αυτήν την εποχή του χρόνου, οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν περιπτώσεις phishing που δημιουργήθηκαν γύρω από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: οι απατεώνες καμουφλάρουν την κλοπή προσωπικών δεδομένων και χρημάτων ως διαγωνισμούς.

  • Απάτες phishing που στοχεύουν προσωπικούς λογαριασμούς

Ορισμένοι ιστότοποι phishing στοχεύουν στην απόκτηση δεδομένων διεισδύοντας σε προσωπικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών μηνυμάτων των χρηστών με διάφορα προσχήματα. Ζητούν πληροφορίες οι οποίες μόλις υποβληθούν, περνούν απευθείας στα χέρια των απατεώνων.

Ένα τέτοιου είδους phishing περιστατικό εντοπίστηκε πρόσφατα στη Σιγκαπούρη. Οι απατεώνες δημιούργησαν έναν εξελιγμένο ιστότοπο phishing που στοχεύει άτομα με την υπόσχεση υποτιθέμενων πληρωμών το νέο έτος από το Υπουργείο Οικονομικών της Σιγκαπούρης. Αυτός ο παραπλανητικός ιστότοπος σχεδιάστηκε για να μιμηθεί την επωνυμία του Υπουργείου, δίνοντάς του έναν αέρα αξιοπιστίας. Για να λάβουν την πληρωμή, ζητήθηκε από τους επισκέπτες να εισαγάγουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους στο Telegram.

Μόλις ο χρήστης εισαγάγει τα στοιχεία του λογαριασμού στο Telegram, οι απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε κλοπή ψηφιακής ταυτότητας, πρόσβαση σε ιδιωτικές συνομιλίες και δυνατότητα πλαστοπροσωπίας του θύματος για περαιτέρω κακόβουλη δραστηριότητα.