Η Huawei Ελλάδος, πρωτοπόρος εταιρεία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Seeds for the Future 2023». Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στο Radisson Blu Park Hotel στην Αθήνα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 36 αριστούχοι φοιτητές και φοιτήτριες από  10 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το πρόγραμμα προσέφερε μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στους συμμετέχοντες. 

Τα πανεπιστήμια που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα ήταν –με αλφαβητική σειρά: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το «Seeds for the Future 2023» είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία των κεντρικών γραφείων της Huawei που στοχεύει στην ενδυνάμωση και των Ελλήνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριες προσφέροντας γνώσεις ΤΠΕ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι φοιτητές/τριες εμβαθύναν σε τεχνολογίες αιχμής που περιλάμβαναν τομείς όπως το 5G, το cloud computing, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και άλλα.

Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία του προγράμματος ήταν μαθήματα ηγεσίας που σχεδιάστηκαν για να καλλιεργήσουν την επαγγελματική ανάπτυξη των μαθητών, συνεδρίες που παρείχαν πληροφορίες για τον κινέζικο πολιτισμό και μια συναρπαστική διαδικτυακή περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο καινοτόμου τεχνολογίας της Huawei στην Κίνα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν πολιτιστικές παρουσιάσεις από συναδέλφους από άλλες χώρες.

Εφαρμόζοντας τις γνώσεις που απέκτησαν μέσω του προγράμματος, οι φοιτητές/τριες συμμετείχαν στο διαδικτυακό διαγωνισμό «Tech4Good». Το «Tech4Good» είναι ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να μπορούν οι φοιτητές/τριες να διερευνήσουν πώς οι τεχνολογίες ΤΠΕ μπορούν, σε τεχνικό αλλά και εμπορικό επίπεδο, να αντιμετωπίσουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. 

Η Ελληνική ομάδα «Fire Off» με πρόταση που αφορούσε το θέμα της προληπτικής πυρανίχνευσης,  αναδείχθηκε νικήτρια ανάμεσα στις ομάδες από την Ελλάδα, την Κροατία, την Τσεχία και την Σλοβακία. 

Στην τελετή λήξης του Ελληνικού προγράμματος, πραγματοποιήθηκε και ο τοπικός διαγωνισμός μεταξύ μόνο των 5 Ελληνικών ομάδων όπου νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα «Expeye» η επιχειρηματική ιδέα της οποίας σχετιζόταν με έναν αυτοματοποιημενο τρόπο διαχείρισης τροφίμων με την χρήση κάμερας. 

Την νικήτρια ομάδα του Ελληνικού διαγωνισμού ανέδειξε η κριτική επιτροπή η οποία αποτελούταν από τους: κ. Δημήτρη Παπαιωάννου CEO της Oktabit Ελλάδος, Δρ. Γιώργο Ξηρογιάννη Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ κα. Άννα Ματσούκα Υπεύθυνη Επιχειρησιακών Προγραμμάτων & Δράσεων Ψηφιακής Τεχνολογίας του ΣΕΠΕ,  κα.  Έλενα Ιωαννίδου CCO & Sales Manager της PROBOTEK και κ. Βασιλη Αργυριάδη Chief Technology Officer South Balkan Region της Huawei.

Σχολιάζοντας την επιτυχία του προγράμματος, ο κ. Kevin Wang, Executive Director South Balkan Region Huawei, εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας να καλλιεργήσει τα νεαρά ταλέντα και να ενισχύσει τη βαθιά κατανόηση του μετασχηματιστικού δυναμικού των ΤΠΕ. «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τη δέσμευση που επέδειξαν οι συμμετέχοντες φοτητές και φοιτήτριες προκειμένου να αριστεύσουν στο πρόγραμμα. Το “Seeds for the Future” αντανακλά την αφοσίωση της Huawei στην ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς ηγετών ΤΠΕ, εξοπλίζοντάς τους με τις δεξιότητες και την πολιτιστική κατανόηση που είναι απαραίτητες για να ευδοκιμήσουν σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο».

Το «Seeds for the Future 2023» επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την ακλόνητη δέσμευση της Huawei για την προώθηση της ανταλλαγής γνώσης, της πολιτιστικής εκτίμησης και της τεχνολογικής καινοτομίας μεταξύ εξεχόντων φοιτητών/τριων στην Ελλάδα.