Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, Νίκος Μανιάτης, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των εγχώριων δεξιοτήτων  προσφέρει τη μέγιστη δυνατή αξία στις επιχειρήσεις και στη χώρα.

Στη σύγχρονη προσέγγιση της ΙΒΜ με στόχο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο και στις προκλήσεις της αγοράς, αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Μανιάτης κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες τάσεις της αγοράς, η τεχνολογία συνεχίζει  να αποτελεί  τη  θεμελιώδη πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος καθώς οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν ευκαιρίες για να αντιμετωπίσουν τις δημογραφικές μεταβολές, να καταστήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές και να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα. «Η τεχνολογία βοηθά τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν με καλύτερο τρόπο τις σημερινές προκλήσεις» δήλωσε ο κ. Μανιάτης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τεχνολογικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται στη χώρα και επισήμανε πως η  IBM, μια εταιρεία με περισσότερο από έναν αιώνα ζωής,  διαθέτει δύο διαχρονικές «αρετές»: τη βαθιά γνώση και προσήλωση στην ανάπτυξη σύχρονων τεχνολογιών σε κάθε περίοδο της μακράς ιστορίας της, και την ευρεία τεχνογνωσία ως πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος,  μέσω της παγκόσμιας, μακρόχρονης εμπειρίας της στην υλοποίηση αναρίθμητων έργων σε οργανισμούς και κλάδους της αγοράς.

Η σημερινή ΙΒΜ

Ο κύριος Μανιάτης τόνισε ότι η σημερινή ΙΒΜ, δε σταματά να εξελίσσεται και να αλλάζει. Η στρατηγική της IBM εστιάζει  στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), καθώς  όπως δήλωσε «κάθε επιχείρηση με την οποία συνομιλούμε, επιθυμεί να  αξιοποιήσει την τεχνολογία για να προσφέρει νέες βελτιωμένες υπηρεσίες, να κλιμακωθεί επιχειρηματικά με ταχύτητα και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την καινοτομία χωρίς να αυξήσει το αποτύπωμά της».  Η ανάγκη αυτή, έχει οδηγήσει στη ζήτηση τεχνολογιών που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, όπως είναι το υβριδικό νέφος και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η συνολική ανάπτυξη της εταιρείας επιβεβαιώνει τη δυναμική συνεργασία της με τους πελάτες που στόχο έχει να τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, να αυτοματοποιήσουν τα περιβάλλοντα πληροφορικής και να ενσωματώσουν απρόσκοπτα το υβριδικό cloud για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Η ΙΒΜ συνεχίζει να τοποθετείται για το μέλλον, λανσάροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες, σφυρηλατώντας και επεκτείνοντας συνεργασίες, επενδύοντας σε ταλέντα και δεξιότητες αναπτύσσοντας ένα πιο εστιασμένο χαρτοφυλάκιο, έχοντας μια προσέγγιση βασισμένη σε πλατφόρμες για υβριδικό cloud και τεχνητή νοημοσύνη.

«Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη μιας εταιρείας  που είναι ευθυγραμμισμένη με τις πιο πιεστικές ανάγκες των πελατών της  και έχει ισχυρότερο οικονομικό προφίλ» δήλωσε ο κ.Μανιάτης.

Επιπλέον, η σημερινή ΙΒΜ στρέφεται ακόμα περισσότερο στα ανοιχτά οικοσυστήματα, ενσωματώνοντας στις πλατφόρμες της τεχνολογίες από συνεργάτες αλλά και από ανταγωνιστές με στόχο τη διάθεση συνολικών λύσεων που επιταχύνουν τη διάχυση της καινοτομίας στην αγορά και καθιστούν εφικτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Ο κος Μανιάτης ανέφερε χαρακτηριστικά: Είμαστε και φιλοδοξούμε να παραμείνουμε ο καταλύτης της προόδου των επιχειρήσεων. Με πρωτοποριακές καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης,  των λύσεων υβριδικού cloud σε συνδυασμό με την παροχή επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, συνεισφέρουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρίσιμων επιχειρηματικών υποδομών του πλανήτη».

Generative AI

Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, Νίκος Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης ξεκίνησε με την Τεχνητή Νοημοσύνη,  παρουσιάζοντας  τον τρόπο με τον οποίο η ΙΒΜ την προσεγγίζει. Σύμφωνα με την ΙΒΜ, το Generative AI θα είναι πολλαπλών μοντέλων, με τους πελάτες να χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό μοντέλων από την IBM,  από άλλες εταιρείες καθώς και δικά τους ιδιόκτητα μοντέλα και μοντέλα ανοικτού κώδικα. «Αυτή η υβριδική προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι παρόμοια με την υβριδική προσέγγιση στο cloud.» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Εν συνεχεία έδωσε μια επισκόπηση των  δυνατοτήτων της εταιρείας.  Η στοίβα λογισμικού για Generative AI έχει ως θεμέλιο την Red Hat OpenShift έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα υβριδικό περιβάλλον. Επιπλέον, οι υπηρεσίες δεδομένων (watsonx.data) προετοιμάζουν τα δεδομένα των οργανισμών για την τεχνητή νοημοσύνη AI.

Η πλατφόρμα watsonx.ai επιτρέπει στους πελάτες να εκπαιδεύουν, να συντονίζουν, να επικυρώνουν και να αναπτύσσουν μοντέλα AI. Η ΙΒΜ προσφέρει μοντέλα που απευθύνονται σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων, στον κώδικα, στη γλώσσα και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο,. Οι AI assistants της εταιρείας βοηθούν στη βελτιστοποίηση του προγραμματισμού (code assistant), στην βελτιωμένη εξυπηρέτηση των πελατών (customer care) και στη διευκόλυνση της εργασίας (digital labor).

Στο έργο που επιτελούμε, αναδύονται σαφή πρότυπα όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα, η εξυπηρέτηση πελατών και η ψηφιακή εργασία, έχουν ευρεία συνάφεια και προσφέρουν απτά επιχειρηματικά οφέλη. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει και εσωτερικά, καθώς εφαρμόζουμε τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως η υποστήριξη πελατών, το ανθρώπινο δυναμικό και στη βελτιστοποίηση της πληροφορικής, για να αυτοματοποιήσουμε ένα σημαντικό μέρος των εργασιών και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα των ανθρώπων μας.

Για να υλοποιήσουμε τις δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης, διαθέτουμε παγκοσμίως περισσότερους από 20.000 Συμβούλους στον τομέα των Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης,  συμπεριλαμβανομένου και ενός κέντρου αριστείας για το Generative AI. Οι ομάδες μας βοηθούν τους πελάτες να περιηγηθούν στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης – από τη χάραξη μιας στρατηγικής, την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη έως και την υπεύθυνη ανάπτυξή της. Όπως και στο υβριδικό νέφος, το οικοσύστημά μας σε επίπεδο GSIs, ISVs και hyperscalers διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή  του Generative AI στους πελάτες μας.

Σε ό,τι αφορά την εργασία, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης  και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την αξιοποίησή της θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης σε σχετικούς τομείς ενώ θα ενισχυθούν οι δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα. Επιπλέον, εξήγησε ότι οι πελάτες της ΙΒΜ χρησιμοποιούν τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένων και αυτοματοποίησης για να προσφέρουν υψηλού επιπέδου εργασία, απαλλάσσοντας το προσωπικό τους από μηχανικές, χρονοβόρες εργασίες.

Επίσης αναφέρθηκε στις θέσεις της ΙΒΜ σε επίκαιρα ζητήματα γύρω από την διάχυση και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όπως η ηθική, η διαχείριση των δεδομένων και το ρυθμιστικό πλαίσιο  σημειώνοντας ότι:

  • Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη που να καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής της και να διασφαλίζει βασικές πτυχές όπως η επεξήγηση, η ισοτιμία, η ανθεκτικότητα, η διαφάνεια και η ιδιωτικότητα
  • Χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ακριβείας που θα επιτύχει την ισορροπία μεταξύ προστασίας και καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη ώστε να διασφαλίζονται συμφέροντα του ατόμου με παράλληλη προώθηση της καινοτομίας
  • Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ανοικτή πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη δίνοντας προτεραιότητα στην ποικιλομορφία, τη συμπερίληψη και την κοινή ευθύνη στη δημιουργία και διαχείριση της.

Η πλατφόρμα watsonx.governance δίνει την δυνατότητα στους οργανισμούς να λειτουργούν τους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης μέσα σε ένα πλαίσιο “κυβερνήτη”, ώστε να ελέγχουν και να επιβλέπουν το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Hybrid Cloud

Για το υβριδικό νέφος (hybrid cloud), η ΙΒΜ δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των δεδομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με απειλές στον κυβερνοχώρο, στην απόδοση, προσφέροντας ευελιξία στον καταμερισμό του φόρτου εργασίας και την ανάθεσή του μεταξύ διαφορετικών παρόχων cloud καθώς και στη συμμόρφωση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις, οδηγώντας τους οργανισμούς σε αξιόπιστο εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Επίσης, η ΙΒΜ διαθέτει εξειδίκευση στο Hybrid cloud για ρυθμιζόμενες αγορές (όπως ο Χρηματοπιστωτικός τομέας), τροφοδοτώντας τον μετασχηματισμό του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέσω των μακρόχρονων σχέσεων εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο. Στόχος της εταιρείας είναι η συνεργασία με σύγχρονους οργανισμούς που επιθυμούν να υιοθετήσουν επιχειρηματικό μοντέλο εστιασμένο σε πλατφόρμες, ειδικά σχεδιασμένο για ρυθμιζόμενους κλάδους που χρήζουν ασφάλειας και συμμόρφωσης σε όλα τα επίπεδα, σε δημόσια και ιδιωτικά clouds και σε on-premise υποδομές.

Κυβερνοασφάλεια

Κάθε χρόνο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων κυβερνοασφάλειας της ΙΒΜ εξετάζει δισεκατομμύρια δεδομένα για να αποκαλύψει τις πιο επείγουσες τάσεις στον τομέα της ασφάλειας. Με τις κυβερνοεπιθέσεις να είναι σήμερα πιο διαδεδομένες, καινοτόμες και ταχύτερες από ποτέ, το IBM Security® XForce® Threat Intelligence Index 2023 παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία των οργανισμών από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ενδεικτικά, η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η μέθοδος backdoors γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και ακριβή, καθώς η υφιστάμενη πρόσβαση πωλείται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για έως και 10.000 δολάρια. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές που ονομάζονται thread hijacking στα emails, οι οποίες διπλασιάστηκαν το 2022. Τέλος, οι παραδοσιακές μορφές επίθεσης σε υπολογιστές (legacy exploits) εξακολουθούν να υφίστανται, επιτρέποντας την εξάπλωση παλαιότερης μορφής κακόβουλου λογισμικού.

Με περισσότερες από 10.000 ευρεσιτεχνίες στο χαρτοφυλάκιό της που αφορούν την ασφάλεια, η ΙΒΜ συμβάλει δραστικά στην προώθηση της τεχνολογίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. O τομέας ΙΒΜ Security αποτελεί τον πολύτιμο συνεργάτη στην προστασία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον κόσμο. Μέσω ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών ασφάλειας, αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτοματισμών ενώ προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση ασφάλειας βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη που αναμένει, προλαμβάνει και ανταποκρίνεται γρήγορα σε απειλές, με οδηγό την καινοτομία. Το τεράστιο δίκτυο συνεργατών, ψηφιακών αγορών και προγραμματιστών που ανήκουν στο οικοσύστημα της IBM συνεργάζεται μεθοδικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σύνθετων επιχειρηματικών και κοινωνικών προκλήσεων μέσω του υβριδικού νέφους και της τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Sustainability

Στις λύσεις βιωσιμότητας της IBM αναφέρθηκε ο κ. Μανιάτης εξηγώντας ότι προωθούν την επιχειρηματική επιτυχία μέσω συγκεκριμένων στόχων, καλύπτοντας κύριες επιχειρηματικές επιταγές όπως στρατηγική, δεδομένα ESG, έξυπνα assets, πράσινη πληροφορική και βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Όπως υπογράμμισε, η IBM βοηθά τους πελάτες της να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να βελτιστοποιήσουν την απόδοση στη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων (asset management). Το IBM Maximo, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της εταιρείας, παρέχει έξυπνη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μεγιστοποιώντας την απόδοση και την αξιοπιστία.

Quantum & Καινοτομία: Το Μέλλον της Πληροφορικής

O τομέας του IBM Quantum είναι πρωτοπόρος στον κλάδο των κβαντικών υπολογιστών με σημαντικές προόδους που διατρέχουν τους τομείς του  Υλικού, του Λογισμικoύ και του Οικοσυστήματος, υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης. «Ευρύτερος  στόχος μας είναι να συνεισφέρει η  κβαντική τεχνολογία  στην πρόοδο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας». H IBM εγκαινιάζει την εποχή των κβαντοκεντρικών υπερυπολογιστών, την επαναστατική τεχνολογία που μπορεί να μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε και επιλύουμε μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα του κόσμου. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν στόλο από 20+ κβαντικά συστήματα που είναι προσβάσιμα μέσω cloud και χρησιμοποιούνται από το δίκτυο πελατών, συνεργατών και προγραμματιστών.

«Σε εθνικό επίπεδο, η υιοθέτηση αντίστοιχων τεχνολογιών θα πρέπει να λάβει υπόψη το διαθέσιμο ταλέντο για την επιθυμητή διαφοροποίηση και την επιτάχυνση της προόδου» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι το μέλλον της πληροφορικής θα είναι η ενσωμάτωση εξαιρετικά εξειδικευμένων υπολογιστικών συστημάτων, όπως η υπερυπολογιστική, η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική υπερυπολογιστική. Κάθε ένα από αυτά θα βελτιστοποιηθεί λειτουργικά ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ροών εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών υπολογισμού, αποθήκευσης και δικτύωσης) και να μεγιστοποιεί την ταχύτητα και την ποιότητα των λύσεων σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών. Σε συνδυασμό με μια υβριδική στοίβα λογισμικού cloud  και μια ασφαλή, ελεγχόμενη και αποτελεσματική δομή δεδομένων που καθιστά εύκολη την ανακάλυψη και χρήση των σωστών δεδομένων για τη σωστή εργασία στη σωστή θέση – θα αποτελέσουν τη νέα υπολογιστική πλατφόρμα του μέλλοντος.

IΒΜ Consulting

Ως ο πλέον αξιόπιστος συνεργάτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ο τομέας  ΙBM Consulting βοηθά τους οργανισμούς να εκσυγχρονίσουν και να διαχειριστούν τις εφαρμογές τους σε ένα υβριδικό περιβάλλον cloud. Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, 140.000+ ειδικοί του τομέα IBM Consulting σε 150+ χώρες αποτελούν τους πιο έμπειρους επαγγελματίες στον κόσμο για τη μετάβαση σε υβριδικό cloud με σαφή πρόθεση να αξιοποιήσει ένα πλήρες οικοσύστημα συνεργατών παράλληλα με την τεχνολογία της IBM, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών συνεργασιών με τις SAP, Adobe, Salesforce,  Microsoft, AWS, ServiceNow και Oracle.

IBM SkillsΒuild: Επένδυση στη μείωση του χάσματος δεξιοτήτων

Με αφοσίωση στην καλλιέργεια της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της ανάπτυξης, η IBM συνεισφέρει στην ανάπτυξη των  αναξιοποίητων δυνατοτήτων ατόμων και οργανισμών σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο, όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα SkillsBuild της IBM. Προωθώντας τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, το πρόγραμμα SkillsBuild λειτουργεί σε 159 χώρες με 1.000+ μαθήματα σε 20 γλώσσες, υποστηρίζει εκατομμύρια μαθητευόμενους και επαγγελματίες, στοχεύοντας στην εκπαίδευση 30 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έως το 2030 σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Η ΙΒΜ στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι οι άξονες της εταιρείας συνεχίζουν να αναπτύσσονται δυναμικά με τον ιδιο ρυθμό στη χώρα  και αναφέρθηκε  επιγραμματικά σε επιτυχημένες υλοποιήσεις της εταιρείας σε οργανισμούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η ΙΒΜ είναι μια εταιρεία με παρουσία στην Ελλάδα πάνω από 86 χρόνια και με μακρά παράδοση συνεισφοράς στην τεχνολογική και επιχειρηματική κληρονομιά της χώρας, καθώς οι μεγαλύτεροι οργανισμοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα την εμπιστεύονται για την παροχή τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αποτελεί σημαντικό εργοδότη που απορροφά υψηλής κατάρτισης εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ διαθέτει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που εκτείνεται από την παροχή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων λογισμικού και εξοπλισμού που ενσωματώνουν την ανοιχτή πλατφόρμα Hybrid Cloud και AI της ΙΒΜ, μέχρι την υλοποίηση πολύπλοκων έργων πληροφορικής με έτοιμες επιχειρηματικές εφαρμογές ή/και ανάπτυξη εφαρμογών αξιοποιώντας τις δυνατότητες του τομέα IBM Consulting, και την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους της αγοράς.

Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας είναι δυναμικό, καθώς αναπτύσσεται συνεχώς στην ελληνική και κυπριακή αγορά, σχεδιάζοντας και επενδύοντας στην περαιτέρω επέκταση της.

Επιπρόσθετα, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει αξία στους πελάτες της, η ΙΒΜ μετασχηματίζεται διαρκώς με στόχο να προσφέρει βελτιωμένες λύσεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη των αναδυόμενων τεχνολογιών στο μέγιστο βαθμό, ενώ μέσω των εξειδικευμένων συμβούλων της, βοηθάει τις επιχειρήσεις στον επανασχεδιασμό διαδικασιών και εφαρμογών ώστε να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.