Λεπτότερο και ελαφύτερο από τον ανταγωνισμό, παρά τις μεγαλύτερες οθόνες του, το πρώτο foldable της OnePlus, μέλους του ομίλου της Oppo, αποδεικνύει πως ο κινεζικός κολοσσός δεν φοβάται τη σύγκριση με οποιονδήποτε!

OnePlus OpenΑν θέλαμε να συνοψίσουμε σε μια πρόταση όλα όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια, αυτή αναμφίβολα θα ήταν η εξής: Το αντίπαλο δέος του Galaxy Z Fold5 της Samsung επιτέλους υπάρχει και ακούει στο όνομα «OnePlus Open». Στα χέρια μας για δοκιμή έφτασε η Voyager Black έκδοση, ωστόσο στην Ελλάδα θα βρείτε μόνο την, ομολογουμένως ακόμα πιο εντυπωσιακή, Emerald Dusk χρωματική εκδοχή. Με το που ανοίξαμε το ιδιαίτερο κατακόκκινο κουτί του, τo OnePlus Open δήλωσε… πιστό στο δόγμα «Never Settle» της εταιρείας, καθώς δεν έχει έρθει για να κάνει συμβιβασμούς. Πρόκειται για ένα αναδιπλούμενο smartphone που πηγαίνει την κατηγορία των foldable ένα βήμα παραπέρα, καθώς παρά τη μεγάλη εξωτερική και την ακόμα μεγαλύτερη εσωτερική του οθόνη, κινείται πλέον στα όρια πάχους και βάρους που μπορεί να υποστηρίξει μια τσέπη παντελονιού. Με βάρος 245 γραμμαρίων και πάχος 1,17 εκατοστών όταν είναι διπλωμένο (5,8 χιλιοστά όταν είναι ανοιχτό) μας υπενθυμίζει πως η κατηγορία των αναδιπλούμενων κινητών έχει ωριμάσει αρκετά σε σχέση με τις πρώτες ογκώδεις απόπειρες των κατασκευαστών.

Με μια πρώτη ματιά, ο φυσικός διακόπτης σίγασης τριών θέσεων και ο αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι, αν και θα θέλαμε και έναν δεύτερο σαρωτή αποτυπωμάτων κάτω από την εξωτερική οθόνη. Ο μηχανισμός αναδίπλωσης είναι εξαιρετικός στην αίσθηση, ίσως ο καλύτερος που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Την… πλεονεξία μας ερέθισε, ωστόσο, η πιστοποίηση IPX4 για αντοχή απέναντι σε πιτσιλιές νερού, καθώς ο ανταγωνισμός έχει ήδη μεταβεί σε IPX8 αδιαβροχοποίηση.

Και εγένετο φως!

OnePlus OpenΚάθε μας διάθεση για «μουρμούρα» τερματίστηκε απότομα μόλις ανοίξαμε την αναντίρρητα μεγαλοπρεπή εσωτερική οθόνη των 7,82 ιντσών. Η LTPO3 Flexi-fluid AMOLED ProXDR Display μπορεί να φιλοξενήσει στα 2.440 ×2.268 pixel της έως και 1 δισ. διαφορετικά χρώματα, ενώ η εκθαμβωτική της φωτεινότητα κυμαίνεται στα 1.400 nits (τυπική) και 2.800 nits (μέγιστη), ιδανική για τις στιγμές που θα λούζει την οθόνη το έντονο ηλιακό φως. Απολαύσαμε ακόμα και Dolby Vision περιεχόμενο, συνεπικουρούμενο από Dolby Atmos ήχο, όπως γενναιόδωρα τον σκορπίζουν στο χώρο τα τριπλά χωρικά ηχεία της συσκευής. Ο ρυθμός ανανέωσης είναι μεταβλητός, από 1Ηz έως 120Hz) ενώ τα αγγίγματά σας στην οθόνη γίνονται αντιληπτά άμεσα, με έως 240Hz ρυθμό δειγματοληψίας αφής.

Μην επιτρέψετε, βέβαια, στον ενθουσιασμό μας για την κύρια οθόνη να σας παρασύρει στην ιδέα πως η εξωτερική οθόνη τελεί χρέη… κομπάρσου. Ακριβώς το αντίθετο θα λέγαμε, καθώς μιλάμε για ένα ποιοτικότατο panel που θα ζήλευε κάθε σύγχρονο flagship.

Με εξαίρεση το μικρότερο μέγεθος των 6,31 ιντσών και την ελαφρώς μικρότερη ανάλυση των 2484×1116 pixel, η εξωτερική οθόνη αναλογίας 20:9 είναι εφάμιλλη σε ποιότητα και φωτεινότητα της εσωτερικής. Ο ρυθμός ανανέωσης ποικίλει ανάλογα με την χρήση της συσκευής, από 10Hz έως 120Hz, με στόχο την βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπρόσθετα, η οθόνη που θα χρησιμοποιείτε όταν δεν επιλέγετε να μετατρέψετε το κινητό σε tablet, προστατεύεται από Ceramic Guard επίστρωση.

Τα… δέοντα τεχνικά χαρακτηριστικά

Από μία συσκευή που έχει κατασκευαστεί για να καινοτομήσει, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από το πολυδιαφημισμένο chipset της Qualcomm, το «πυραυλοκίνητο» Snapdragon 8 Gen 2. Με GPU την ικανότατη στα 3D γραφικά των απαιτητικών παιχνιδιών Adreno 740 και με CPU οκτώ πυρήνων, όπου πρωταγωνιστεί ο Cortex-X3, χρονισμένος στα 3.2GHz, όλες οι προκλήσεις φαντάζουν… λίγες για το OnePlus Open. Όσες εφαρμογές κι αν έχετε ταυτόχρονα ανοιχτές (και θα έχετε αρκετές χάρη στο πρακτικό Open Canvas περιβάλλον διαχείρισης του multitasking στην ευρύχωρη εσωτερική οθόνη), τα 16GB LPDDR5X RAM θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Ακόμα κι αν χρειαστείτε περισσότερα, η τεχνολογία RAM-Vita μπορεί να «αγγαρέψει» κάποια Gigabyte από τον εξαιρετικά γρήγορο UFS 4.0 αποθηκευτικό χώρο των 512GB. Το OnePlus Open φέρει προεγκατεστημένο το περιβάλλον χρήσης OxygenOS 13.2, βασισμένο στο Android 13. Το λογισμικό προσφέρει πολλές λειτουργίες που εκμεταλλεύονται την αναδιπλούμενη οθόνη, όπως η συνέχεια της δραστηριότητάς σας στην ίδια εφαρμογή μόλις μεταβείτε από την εξωτερική στην εσωτερική οθόνη, η έξυπνη περιστροφή του περιεχομένου ενός app όταν έχετε τοποθετήσει την οθόνη σε… ημιανοιχτή θέση, σαν να ήταν laptop και ούτω καθεξής. Περνώντας στη συνδεσιμότητα, το Open υποστηρίζει από 5G και WiFi 7 μέχρι Bluetooth 5.3, υπέρυθρες και NFC. Ειδική αναφορά αξίζει και η διπλή μπαταρία των 4.805mAh (Dual-cell: 3.295mAh & 1.510mAh), η οποία φορτίζει πλήρως μέσα σε περίπου τρία τέταρτα της ώρας, χάρη στον 67W SUPERVOOC φορτιστή που θα βρείτε στη συσκευασία.

Κάμερες αιχμής

Η OnePlus επιχείρησε να χαρίσει στο Open όχι μόνο το καλύτερο σύστημα κάμερας που έχει δημιουργηθεί ποτέ για αναδιπλούμενο smartphone, αλλά μία από τις κορυφαίες κάμερες κινητών γενικότερα. Με τη βαριά υπογραφή  της Hasselblad στο καλιμπράρισμα των χρωμάτων, η τριπλή κύρια κάμερα μπορεί δικαίως να καμαρώνει για τον «σταρ» αισθητήρα 48MP, τον LYT-T808 «Pixel Stacked» CMOS της Sony. Με μέγεθος 1/1.43″ που οδηγεί σε εξίσου ευμεγέθη pixel (1.12µm), ο συγκεκριμένος σένσορας απολαμβάνει φως από τον ευρυγώνιο 7P φακό με διάφραγμα f/1.7. Η αυτόματη εστίαση και η οπτική σταθεροποίηση λειτουργούν άψογα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις λήψεις του τηλεφακού (f/2.6) που καταλήγουν στον 64MP OmniVision OV64B αισθητήρα. Οι επιλογές για 3x οπτικό zoom, για 6x in-sensor zoom χωρίς αισθητή αλλοίωση ποιότητας και για έως 120x ψηφιακό zoom (προφανώς με το ανάλογο τίμημα στην ευκρίνεια) θα σας επιτρέψουν να φέρετε δίπλα σας ακόμα και το πιο απομακρυσμένο θέμα. Παράλληλα, η επιλογή 1x του τηλεφακού μιμείται το εφέ bokeh του εμβληματικού φακού Hasselblad XCD 30mm, δίνοντας ένα ιμπρεσιονιστικό εφέ στα πορτρέτα. Η 2x επιλογή, παραπέμπει στο πιο φυσικό bokeh του φακού XCD 65mm της Hasselblad, ενώ στο 3x αντικατοπτρίζεται η συμπεριφορά bokeh του XCD 90V, για ένα απαλά θολωμένο φόντο.

Την τριάδα φακών που φιλοξενείται πάνω σε μια συνειδητά διογκωμένη και ελαφρώς… μπαρόκ νησίδα στην πλάτη, συμπληρώνει η υπερευρυγώνια κάμερα, με διάφραγμα f/2.2. Ο αισθητήρας που της αναλογεί είναι ένας Sony IMX581 στα 48MP.

Στον τομέα του βίντεο υποστηρίζεται μέχρι και 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αλλά και 1080p μέχρι τα 240fps και 720p έως τα 480fps για αργή κίνηση. Παράλληλα, το OnePlus Open είναι μια συσκευή που όχι μόνο αναπαράγει Dolby Vision περιεχόμενο στην οθόνη της, αλλά μπορεί να το καταγράψει και με την κάμερά της.

Όσον αφορά selfies και βιντεοκλήσεις, η εσωτερική οθόνη στεγάζει σε μια οπή στην πάνω αριστερή της γωνία μια selfie-cam 20MP με υπερευρυγώνιο φακό f/2.2, ενώ στην εξωτερική οθόνη θα βρείτε μια selfie-cam 32MP με υπερευρυγώνιο φακό ελαφρώς μικρότερου διαφράγματος (f/2.4). Προβλέπεται λήψη βίντεο σε ανάλυση έως και 4Κ, μα ακόμα κι αν ρίξετε την ποιότητα στα 1080p τα καρέ ανά δευτερόλεπτο δεν ξεπερνούν τα 30.

Προς τα που είναι το ταμείο;

OnePlus OpenΑν ενθουσιαστήκατε όπως εμείς και έχετε διαθέσιμα 1.899,90€ για ένα κινητό που υπόσχεται να σας αλλάξει την καθημερινότητα για αρκετά χρόνια, το OnePlus Open είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας, αποκλειστικά από το δίκτυο καταστημάτων «Κωτσόβολος», στην Emerald Dusk χρωματική έκδοσή του. Στη συσκευασία, εκτός από το καλώδιο και τον 67W SUPERVOOC φορτιστή θα βρείτε και την ειδική θήκη προστασίας. Εμάς, τουλάχιστον, μας έπεισε!


Μας άρεσε

  • Ο μηχανισμός αναδίπλωσης είναι εξαιρετικός στην αίσθηση
  • Θα χρειαστεί να προσπαθήσετε αρκετά για να παρατηρήσετε το αμελητέο «crease», την πτυχή του διπλώματος στην καρδιά της εσωτερικής οθόνης
  • Εντυπωσιακές κάμερες με Sony LYTIA «Pixel Stacked» κύριο αισθητήρα και υπογραφή Hasselblad
  • Καταγράφει και αναπαράγει Dolby Vision περιεχόμενο
  • Snapdragon 8 Gen 2 chipset με 16GB RAM και 512GB αποθηκευτικού χώρου
  • 67W SUPERVOOC φορτιστής και προστατευτική θήκη στη συσκευασία
  • Ο φυσικός διακόπτης σίγασης είναι πάντα χρήσιμος
  • Dolby Atmos ήχος με τη βοήθεια τριπλών ηχείων

Δεν μας άρεσε

  • Δεν είναι πλήρως αδιάβροχο (IPX8), αλλά ανθεκτικό μόνο σε πιτσιλιές (IPX4)
  • Η τεράστια νησίδα της κάμερας μπορεί να υπογραμμίζει τις φωτογραφικές αρετές της συσκευής, αλλά ενδέχεται να ενοχλήσει αρκετούς
  • Η εσωτερική κάμερα θα μπορούσε να είναι αόρατη, κάτω από την οθόνη, ενώ και οι δυο selfie-cam περιορίζουν το βίντεο στα 30fps
  • Δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση
  • Θα θέλαμε και ένα stylus!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: Κύρια εσωτερική: 7,82 ιντσών LTPO3 Flexi-fluid AMOLED ProXDR Display, ανάλυση 2440 ×2268 pixel, αναλογία 1.0758 : 1, 120Hz dynamic refresh rate (1Ηz έως 120Hz), έως 240Hz ρυθμός δειγματοληψίας αφής, φωτεινότητα 1.400 nits HBM/ 2.800 nits μέγιστη, 10-bit color (1 δισ. χρώματα) χρωματική κάλυψη 97% NTSC/100% DCI-P3, πιστοποίηση TÜV Rheinland Intelligent Eye Care, Dolby Vision – Εξωτερική: 6,31 ιντσών LTPO3 Super Fluid AMOLED ProXDR Display, ανάλυση 2484×1116 pixel, αναλογία 20:9, 120Hz dynamic refresh rate (10Hz έως 120Hz), έως 240Hz ρυθμός δειγματοληψίας αφής, φωτεινότητα 1.400 nits HBM/ 2.800 nits μέγιστη, 10-bit color (1 δισ. χρώματα) χρωματική κάλυψη 97% NTSC/100% DCI-P3, πιστοποίηση TÜV Rheinland Intelligent Eye Care, Ceramic Guard προστασία

Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm) με octa-core CPU (1xCortex-X3@3.2GHz & 2xCortex-A715@2.8GHz & 2xCortex-A710@2.8GHz & 3xCortex-A510@2.0GHz, GPU Adreno 740

Μνήμη: 16GB LPDDR5X RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 512GB UFS 4.0

Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με LED φλας και Hasselblad Color Calibration, 48MP Sony LYT-T808 «Pixel Stacked» CMOS με ευρυγώνιο 7P φακό 24mm, f/1.7, 85ο FOV, μέγεθος αισθητήρα 1/1.43″, μέγεθος pixel 1.12µm, multi-directional PDAF, OIS + 64MP OmniVision OV64B με 4P τηλεφακό 70mm, f/2.6, 3x οπτικό zoom, 6x in-sensor zoom, έως 120x ψηφιακό zoom, μέγεθος αισθητήρα 1/2″, μέγεθος pixel 0.7µm, PDAF, OIS + 48MP Sony IMX581 με 6P υπερευρυγώνιο φακό 14mm (114˚), f/2.2, μέγεθος αισθητήρα 1/2″, μέγεθος pixel 0.8µm, PDAF, EIS | βίντεο 4K@30/60fps, 1080p@έως 240fps, 720p έως και 480fps gyro-EIS, HDR10+, Dolby Vision | selfie-cam εσωτερικής οθόνης 20MP, f/2.2, 20mm (υπερευρυγώνιος φακός), 1/4″, 0.7µm | selfie-cam εξωτερικής οθόνης 32MP, f/2.4, 22mm (υπερευρυγώνιος φακός), 1/3.14″, 0.7µm, HDR, βίντεο 4K@30fps, 1080p@30fps, gyro-EIS

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/ax(6e)/7 WiFi, NFC, Bluetooth 5.3 (A2DP, LE, aptX HD)

Extras: A-GPS/GPS (L1+L5 Dual Band)/GLONASS/Galileo (E1+E5a Dual Band)/Beidou/QZSS, φυσικός διακόπτης σίγασης τριών θέσεων, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, dual-SIM & eSIM, Ceramic Guard προστασία εξωτερικής οθόνης, υπέρυθρες, IPX4 αντοχές σε πιτσιλιές νερού

Ήχος: Τρία spatial ηχεία με υποστήριξη Dolby Atmos

Δίκτυο:  5G

Μπαταρία: 4.805mAh διπλή μπαταρία (Dual-cell: 3.295mAh +1.510mAh) με 67W SUPERVOOC φορτιστή στη συσκευασία (100% σε 42 λεπτά)

Λειτουργικό: Android 13 (με OxygenOS 13.2)

Διαστάσεις: Διπλωμένο: 153,4×73,3×11,7 χιλ. / Ανοιχτό: 153,4×143,1×5,8 χιλ.

Βάρος: 245 γρ.