Διαβάστε χρήσιμα tips για να εκμεταλλευθείτε τις πραγματικές προσφορές της περιόδου και όχι το αντίστροφο, δηλαδή οι δήθεν «προσφορές» να στραγγίξουν το πορτοφόλι σας!

Μετράμε αντίστροφα για την εκκίνηση μιας περιόδου προσφορών που δεν περιορίζεται μόνο στην ημέρα της «Μαύρης» Παρασκευής, αλλά που μας καλεί να είμαστε σε καταναλωτική… εγρήγορση για ένα αξιοσέβαστο διάστημα, καθώς οι δελεαστικές προτάσεις σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες διαδέχονται η μία την άλλη. Οι απορίες δεν λείπουν, οπότε οι απαντήσεις σε μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα ακολουθούν…

  1. Πότε πέφτει η «Black Friday» φέτος;

Η «γιορτή» των εκπτώσεων είναι κινητή, καθώς είναι η Παρασκευή μετά την ημέρα των ευχαριστιών, το διάσημο -κυρίως στις ΗΠΑ- «Thanksgiving». Πρακτικά, η «Black Friday» λαμβάνει χώρα την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, ήτοι 24/11 για τη χρονιά που διανύουμε.

  1. Είναι ανάγκη να περιμένω την «Black Friday» για να ψωνίσω;

Κατά γενική ομολογία, προσφορές υπάρχουν πολλές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σαν αυτές της «Black Friday», όμως λίγες! Είναι γεγονός πως στη χώρα μας κάθε λίγες εβδομάδες προκύπτουν εκπτωτικές περίοδοι, εποχές προσφορών με αφορμή γιορτές ή λοιπές προφάσεις για να μειωθούν λιγάκι οι τιμές και να δελεαστούν οι καταναλωτές να περάσουν το κατώφλι των καταστημάτων. Η «βασίλισσα» όλων των παραπάνω, όμως, δεν παύει να είναι η μέρα της «Μαύρης» Παρασκευής, για την οποία καταστήματα και κατασκευαστές κρατούν τις πιο δυνατές τους εκπλήξεις. Παράλληλα, είναι σχεδόν… εγκληματικό να ψωνίσετε λίγο πριν την περίοδο της «Black Friday», καθώς για αρκετές ημέρες κανένας retailer δεν ρίχνει τις τιμές του, ώστε να γίνει ακόμα πιο αισθητή η έκπτωση που θα ακολουθήσει.

  1. Σε τι διαφέρουν οι προσφορές από τις «προσφορές»;

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί καταναλωτές διαμαρτύρονται πως υπάρχουν μερικά καταστήματα τα οποία τείνουν να ανεβάζουν τις τιμές λίγο πριν την «Black Friday» και να τις κατεβάζουν τη συγκεκριμένη μέρα με μια ποσοστιαία έκπτωση που φαντάζει εντυπωσιακή. Φέτος, ωστόσο, η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 35935/2023 «Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων» σε συνδυασμό με την απειλή προστίμων από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) τείνει να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα, τουλάχιστον ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

  1. Πώς μπορώ να μάθω την προϊστορία κάθε τιμής;

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι η έρευνα αγοράς να έχει ξεκινήσει από πλευράς σας αρκετό καιρό πριν, ώστε να έχετε μια πιο σαφή εικόνα της διακύμανσης των τιμών του επόμενου μεγάλου καταναλωτικού σας στόχου. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως δεν υπάρχουν τα ηλεκτρονικά εργαλεία για να εντοπίσετε τα σκαμπανεβάσματα στο κόστος ενός προϊόντος, ακόμη και την τελευταία στιγμή. Τόσο οι δημοφιλείς πλατφόρμες σύγκρισης τιμών όσο και κάποιες ιστοσελίδες μεγάλων αλυσίδων λιανικής προσφέρουν δίπλα από κάθε προϊόν τη δυνατότητα αυτή, με ειδικά κουμπιά που φέρουν τη σήμανση «Εξέλιξη τιμής» ή «Γράφημα τιμής». Με τη βοήθειά τους μπορείτε να έχετε, επομένως, μια ενδεικτική εικόνα της τιμολογιακής συμπεριφοράς κάθε προϊόντος.

  1. Πολύ φθηνό για να είναι αληθινό;

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όταν μια τιμή σας φαντάζει αδιανόητα χαμηλή για να είναι αληθινή, τότε μάλλον… δεν είναι. Αυτό συμβαίνει όταν εμπιστεύεστε παγκοσμίως… άγνωστα ηλεκτρονικά καταστήματα, εντός ή εκτός Ελλάδος, τα οποία συχνά υπερβάλλουν στις υποσχέσεις τους. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βλέπουμε σε «γκρίζα» e-shop με βραχύ χρόνο ζωής και κανένα φυσικό κατάστημα, «ύποπτες» τιμές που κυμαίνονται ακόμα και στο μισό της υπόλοιπης αγοράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως έρχονται συσκευές που δεν είναι ακριβώς αυτές που παραγγείλατε ή που δεν καλύπτονται από την εγγύηση της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο, μετά την ηλεκτρονική πληρωμή από πλευράς σας, να σας ανακοινώσουν ότι το δημοφιλές ολοκαίνουργιο smartphone που θεωρήσατε πως αποκτήσατε μισοτιμής δεν είναι τελικά διαθέσιμο και για να μην περιμένετε δυο μήνες,  να σας προτείνουν μια σαφώς υποδεέστερη εναλλακτική που τελικά μετατρέπεται σε μονόδρομο. Την υπογραφή σας και την… πιστωτική σας, προσέξτε που τη βάζετε!

  1. Πού να αναζητήσω τις πιο ενδιαφέρουσες προσφορές;

Παγούρι με νερό, αθλητικά παπούτσια και βόλτα στα μαγαζιά από τις 9 το πρωί ίσως να μην είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος παρακολούθησης τιμών, ωστόσο έχει το κέφι της αν συνοδεύεστε από καλή παρέα! Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε να παρακολουθείτε τα social media των εταιρειών, όπου οι αλυσίδες προσπαθούν να προμοτάρουν με κάθε τρόπο τις Black Friday εκπτώσεις τους. Ταυτόχρονα, κάντε εγκαίρως εγγραφή στα newsletter των αγαπημένων σας καταστημάτων ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για τις καλύτερες προσφορές. Τέλος, όσο κι αν ακούγεται πλέον παράδοξο, υπάρχουν φυσικά καταστήματα που τιμούν το πραγματικό νόημα της ημέρας και προβαίνουν σε προσφορές έκπληξη την ημέρα της Black Friday. Θα τα εντοπίσετε από τον συνωστισμό στην πόρτα τους και θα διαπιστώσετε πως αξίζει τον κόπο μια μικρή αναμονή στην ουρά. Μια βόλτα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, σίγουρα θα σας αποκαλύψει κάποια από αυτά τα καταστήματα…

  1. Σε ποιες κατηγορίες αναμένονται οι μεγαλύτερες εκπτώσεις φέτος;

Σχεδόν σε κάθε Black Friday τα τελευταία χρόνια, οι τηλεοράσεις πρωταγωνιστούν στις λίστες με τις πιο εντυπωσιακές προσφορές των αλυσίδων τεχνολογίας. Τα smartphone φροντίζουν να διατηρούν τις τιμές τους σχετικά αμετάβλητες σχεδόν όλο το φθινόπωρο προκειμένου να καταγράψουν μια αξιοσημείωτη βουτιά την Black Friday. Η αγορά της πληροφορικής δεν περνάει τις πιο ένδοξες ημέρες της, οπότε οι κατασκευαστές υπολογιστών και περιφερειακών θα αναγκαστούν να μας χαρίσουν δελεαστικές τιμές σε προϊόντα όπως laptop και monitor. Σε εξίσου δύσκολη θέση βρίσκεται και η αγορά του κλιματισμού, έπειτα από ένα εξαιρετικά ζεστό φθινόπωρο, οπότε και εκεί θα δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα, τα οποία αρνήθηκαν να δώσουν οι απρόσμενα υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων εβδομάδων.  Όσον αφορά στον οικιακό εξοπλισμό, οι σκούπες (ρομποτικές, stick αλλά και «παραδοσιακές») παρέα με μικροσυσκευές όπως τα ιδιαιτέρως δημοφιλή air fryers θα διεκδικήσουν και φέτος μέρος του «μαυροπαρασκευιάτικου» budget μας. Τέλος, βάσει πληροφοριών μας, σημαντικές ευκαιρίες αναμένονται στα προϊόντα δικτύωσης, ενώ αρκετά ελκυστικές μα όχι… συγκλονιστικές προσφορές περιμένουν και τους φίλους του gaming.

  1. Πόσο… τολμηρό είναι να ψωνίσω online αυτή την περίοδο;

Ένα από τα λιγοστά θετικά που απέφερε η περίοδος του covid και των διαδοχικών lockdown είναι η «εκπαίδευση» των μεγάλων αλυσίδων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καθώς έμαθαν σταδιακά (και μάλλον επίπονα) να ανταπεξέρχονται σε δυσανάλογα αυξημένους φόρτους εργασίας. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, βέβαια, ειδικά για τα μικρότερα καταστήματα, είναι πάντα στο πρόγραμμα. Όταν, μάλιστα, μεσολαβούν και ανεξάρτητες εταιρείες ταχυμεταφορών που, προφανώς, δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καταστήματος που έχετε κάνει την online παραγγελία σας, τα πράγματα περιπλέκονται. Καλό θα ήταν αυτή την εποχή όπου η εμπορική κίνηση είναι στο απόγειό της να μην πειραματιστείτε με e-shop που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν. Η παραλαβή από το κατάστημα ή από smart lockers δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Επίσης, αυτή την περίοδο δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε email με εντυπωσιακές προσφορές, καθώς οι χάκερ καραδοκούν να σας ξεγελάσουν με την αγαπημένη τους μέθοδο, το phishing. Μέσω phishing επιθέσεων, ο καταναλωτής ξεγελιέται να εισάγει μόνος του τα προσωπικά του στοιχεία (από κωδικούς ebanking και email μέχρι στοιχεία πιστωτικών καρτών) σε κακόβουλες ιστοσελίδες που μιμούνται στην εμφάνιση δημοφιλείς πλατφόρμες συναλλαγών και ηλεκτρονικά καταστήματα.

  1. Έχασα την Black Friday, είναι λόγος να κουλουριαστώ κλαίγοντας σε εμβρυακή στάση;

Μπορεί να είναι, πλέον, λίγες, ωστόσο δεν λείπουν οι μοναδικές προσφορές της ημέρας, οι λεγόμενοι «κράχτες», με αποθέματα που εξαντλούνται μέσα σε χρόνο μηδέν. Παρ’όλα αυτά, όλες οι εταιρείες κρατούν κάποιους κρυφούς άσσους στο μανίκι τους εν αναμονή της Cyber Monday ή αλλιώς της… Κυβερνο- Δευτέρας. Πρόκειται για την πρώτη Δευτέρα αμέσως μετά την Black Friday, η οποία καθιερώθηκε από το 2005 στις ΗΠΑ ως μια απόπειρα ενθάρρυνσης των online αγορών. Αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν τα ψώνια τους κατά τη διάρκεια της Black Friday. Φέτος, η Cyber Monday πέφτει στις 27 Νοεμβρίου.

  1. Πώς να… δραπετεύσω από mindgames και ψυχολογικά τρικ;

Είναι γεγονός πως αυτή την εποχή λόγω του καταιγισμού πληροφορίας από πολλαπλές πηγές (ΜΜΕ, social media, καταστήματα κ.α.) νιώθουμε σχεδόν… υποχρεωμένοι να ψωνίσουμε, να πραγματοποιήσουμε κάποια αγορά, καβαλώντας κι εμείς το «τρένο» των Black Friday προσφορών, ώστε να μην μείνουμε εκτός όλης αυτής της καταναλωτικής φιέστας. Καλό θα ήταν για να μην παρασυρθούμε από τον ενθουσιασμό και την φρενίτιδα των ημερών, να έχουμε ήδη καταγράψει τις ανάγκες, αλλά και τις επιθυμίες μας, να έχουμε εντοπίσει εκ των προτέρων τα προϊόντα που χρειαζόμαστε και να έχουμε μια εικόνα της πραγματικής τους τιμής. Εάν αυτά τα προϊόντα συμμετέχουν στις Black Friday προσφορές, θα είναι κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία, καθώς μια καλή τιμή συνήθως έπεται από εξάντληση των αποθεμάτων. Σας ευχόμαστε, λοιπόν, καλές αγορές, με κύριο οδηγό τις πραγματικές σας ανάγκες και μόνο αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σας, σας προτείνουμε να καταλήξετε σε ένα προϋπολογισμένο ποσό το οποίο θα ξοδέψετε για να καλύψετε καταναλωτικά… απωθημένα, που αυτήν την περίοδο ενδέχεται να γίνουν πιο ελκυστικά από ποτέ!

Δείτε όλες τις προσφορές της Black Friday εδώ.