Ταξιδέψαμε στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, για να δούμε από κοντά τα υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών, που αφορούν την καταγραφή δεδομένων υγείας και φυσικής κατάστασης από τις wearable συσκευές της εταιρείας.

Έναν χώρο περίπου χιλίων τετραγωνικών μέτρων στο… παγωμένο Ελσίνκι επέλεξε η Huawei για να στεγάσει το νέο της R&D κέντρο, ειδικά στοχευμένο στον τομέα της βελτιστοποίησης των αλγορίθμων και των αισθητήρων καταγραφής δεδομένων φυσικής κατάστασης και άθλησης, με έναν εντυπωσιακό εξοπλισμό ικανό να καλύψει τη λεπτομερή εργαστηριακή αποτύπωση των επιδόσεων αθλητών σε πάνω από 20 τύπους σπορ.

Πρόκειται για το τρίτο παγκοσμίως και πρώτο σε ευρωπαϊκό έδαφος Health Lab της εταιρείας (είχαν προηγηθεί τα εργαστήρια στη Xi’an και στη λίμνη Songshan της Κίνας), το οποίο είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε την ημέρα των εγκαινίων του, βλέποντας από κοντά καταξιωμένους Φινλανδούς αθλητές να τροφοδοτούν με δεδομένα τον αξιοθαύμαστο επιστημονικό εξοπλισμό μετρήσεων του κέντρου ερευνών της Huawei.

Έρευνα Ipsos: To 92% των συμμετεχόντων θέλει να βελτιώσει την υγεία και τον τρόπο ζωής του!

To 2023, σε συνεργασία με την Ipsos, η Huawei πραγματοποίησε μια έρευνα υγείας με τη συμμετοχή 8.000 ατόμων από 8 Ευρωπαϊκές χώρες, η οποία αποκάλυψε πως άνω του 92% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θέλει να βελτιώσει τουλάχιστον ένα κομμάτι σε ότι αφορά την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Αντίθετα, μόνο το 50% δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Για να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο, η Huawei επενδύει συνεχώς στην έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς του αθλητισμού και της υγείας. Η ερευνητική ομάδα του Health Lab στη Φινλανδία, αποτελείται από ένα ευρέος φάσματος επιστημονικό προσωπικό με 6 κατόχους PhD και 20 experts σε 5 σημαντικά πεδία – φυσιολογία, ΑΙ, machine learning, software testing & software engineering- από 7 χώρες της Ευρώπης. Αυτή η πληθώρα προσωπικού και γνώσης διασφαλίζει, πως η έρευνα γύρω από την υγεία και τον αθλητισμό είναι εφάμιλλη με την έρευνα που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εγκαταστάσεις δοκιμών προσομοίωσης αθλημάτων παγκόσμιας κλάσης

Στο εργαστήριο δημιουργήθηκαν αληθοφανή περιβάλλοντα άθλησης και σενάρια σε 5 μεγάλα πεδία δοκιμών, που καλύπτουν περισσότερα από 20 αθλήματα και παρακολουθούν πάνω από 200 φυσιολογικούς και εμβιομηχανικούς δείκτες. Τα 5 αυτά πεδία,  περιλαμβάνουν μια πισίνα αντίθετου ρεύματος, έναν προσομοιωτή σκι, έναν πολυλειτουργικό διάδρομο, έναν διάδρομο με όργανα και έναν ανοιχτό χώρο γυμναστηρίου που αποτελείται από διάφορες καρδιαγγειακές προπονήσεις. Η απόδοση των αθλητών καταγράφεται τόσο από τα εξαιρετικά προηγμένα μηχανήματα, όσο και από τη χρήση των τελευταίων wearable συσκευών της Huawei, όπως το HUAWEI WATCH GT 4.

Η Huawei δημιούργησε τη δική της πισίνα αντίθετου ρεύματος επαγγελματικών προτύπων, διασφαλίζοντας ότι οι κολυμβητές μπορούν να αξιολογηθούν με ακρίβεια για την κολυμβητική τους απόδοση. Η πισίνα είναι εξοπλισμένη με δυναμικούς πίδακες νερού που μπορούν να παράγουν ελεγχόμενο ρυθμό ροής ρεύματος έως 350 m3/ώρα και επιτρέπουν επίσης την τροποποίηση της θερμοκρασίας και της ποιότητας του νερού.

Καθώς το σκι παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ευρώπη, το εργαστήριο εισήγαγε έναν προσομοιωτή σκι με ρυθμιζόμενη ταχύτητα, κλίση και διαδραστικές διαδρομές με σήμανση διαδρομής με στύλους. Διαθέτει, επίσης, αισθητήρες που ανιχνεύουν την ταχύτητα, τη θέση, τους ελιγμούς κατεύθυνσης, τις δυνάμεις και τα δεδομένα απόδοσης.

Ο πολυλειτουργικός διάδρομος μπορεί να δοκιμάσει τρέξιμο, ποδηλασία, αγώνες αναπηρικών αμαξιδίων κ.λπ., με ρυθμιζόμενες ταχύτητες έως 50χμλ/ώρα. Ο διάδρομος μπορεί ακόμη και να εισάγει δεδομένα GPX από συσκευές GPS για να προσομοιώσει πραγματικά εδάφη και διαδρομές, δίνοντας στους συμμετέχοντες αληθινά σενάρια που θα δοκιμάσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητές τους στο τρέξιμο / ποδηλασία. Στη συνέχεια, η κάμερα ανιχνεύει επιστημονικά την απόδοσή τους, παρέχοντας άμεση ανατροφοδότηση για να επιτρέψει τη βελτίωση της τεχνικής σε πραγματικό χρόνο.

HUAWEI WATCH GT 4: Το υπερσύγχρονο Smartwatch της Huawei για παρακολούθηση της υγείας

Το εργαστήριο θα διεξάγει τις καθημερινές ερευνητικές δοκιμές του, χρησιμοποιώντας το νέο HUAWEI WATCH GT 4 της Huawei για την ακριβή μέτρηση φυσιολογικών δεδομένων και διαθέτει όλες τις κορυφαίες τεχνολογίες παρακολούθησης υγείας και φυσικής κατάστασης της εταιρείας. Για παράδειγμα, το μοντέλο επιστημονικής κατάρτισης TruSportsTM  του smartwatch είναι σε θέση να ποσοτικοποιήσει την ικανότητα τρεξίματος των χρηστών, να καταγράψει και να αναλύσει δεδομένα προπόνησης, να παρέχει εξατομικευμένες προτάσεις προπόνησης και σχέδια προπόνησης και να βοηθήσει τους χρήστες να διατηρήσουν έναν αθλητικό και υγιεινό τρόπο ζωής με την υποστήριξη της επιστήμης.

Το HUAWEI WATCH GT 4 θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αξιολόγηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας  (μέγιστος όγκος O2), η οποία θα επιτρέψει στους ερευνητές να αξιολογήσουν την αθλητική απόδοση πιο επιστημονικά καθώς και να βαθμολογήσουν το επίπεδο της αθλητικής ικανότητας, με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Επιπλέον, η νεότερη εφαρμογή Stay Fit και τα Activity Rings μπορούν να παρέχουν μια αξιολόγηση της συνολικής κινητικότητας και απόδοσης κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, δίνοντας μια πληρέστερη κατανόηση της ενεργειακής δαπάνης και της υγείας της καρδιάς του χρήστη. Τροφοδοτούμενο από την τελευταία τεχνολογία HUAWEI TruSeenTM 5.5+, το ρολόι παρέχει υψηλή ακρίβεια στον προσδιορισμό της θερμιδικής δαπάνης και των απαιτήσεων πρόσληψης σε σύγκριση με τους βασικούς αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται στην αγορά.

Συνεργασία με ευρωπαϊκά ιδρύματα υγείας και ερευνητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης της ΕΕ για την καρδιαγγειακή υγεία

Για να βελτιώσει πραγματικά τη ζωή των καταναλωτών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών αθλητισμού και υγείας, η Huawei συνεργάστηκε ενεργά με τοπικούς φινλανδικούς θεσμούς και περιφερειακούς Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες.

Το iCARE4CVD αποτελεί μέρος του προγράμματος IHI (Innovative Health Initiative), το οποίο φέρνει σε επαφή την ιατρική και τεχνολογική βιομηχανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία από τις πιο φιλόδοξες ερευνητικές πρωτοβουλίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η Huawei είναι επί του παρόντος ο μόνος κατασκευαστής φορητών συσκευών που συμμετέχει στο iCARE4CVD και θα ηγηθεί του project που θα αναπτύξει μεθόδους για τη βελτίωση των κινήτρων των ασθενών. Επιπλέον, η Huawei θα φέρει έξυπνα wearables που μπορούν να ελέγχουν χαρακτηριστικά όπως η σωματική δραστηριότητα, η ποιότητα του ύπνου, η καρδιακή λειτουργία και η αναπνευστική λειτουργία 24 ώρες την ημέρα. Αυτό το project θα δώσει στους κλινικούς ιατρούς πληροφορίες που θα αλλάξουν τη διαχείριση των χρόνιων καρδιαγγειακών παθήσεων, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες με χρήση φορητών συσκευών Huawei .

Η Huawei έχει συν-ιδρύσει με 6 κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια την κοινοπραξία Interlive, η οποία προσπαθεί να αναπτύξει προτάσεις βέλτιστων πρακτικών για καταναλωτικά wearables με ένα από τα πιο επιστημονικά και αυστηρά πρότυπα δοκιμών για φορητές συσκευές για τη μέτρηση άμεσων και παράγωγων μετρήσεων. Η συνεργασία έχει εδραιώσει περαιτέρω την αξιοπιστία της τεχνολογίας wearable της Huawei και θα διασφαλίσει τη συνεχή επιστημονική εγκυρότητα τους που βασίζονται σε τέσσερα πρότυπα: καρδιακός ρυθμός, αριθμός βημάτων, θερμιδική δαπάνη και VO2 Max (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου).

Επί του παρόντος, η Huawei σχεδιάζει να συνεχίσει την ερευνητική συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και κέντρα υγείας ατόμων με αναπηρία για να προωθήσει την έρευνά της σχετικά με τις ανάγκες των χρηστών με αναπηρίες.

Κατανοώντας τις ανάγκες διαχείρισης αθλημάτων και φυσικής κατάστασης των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και αποκαλύπτοντας περισσότερες λύσεις, οι χρήστες μπορούν να προσβλέπουν σε μια πιο δυναμική τεχνολογία παρακολούθησης αθλητικής υγείας και απόδοσης στα μελλοντικά έξυπνα wearables της Huawei.