Τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ACS εγκαινίασε ο  πρόεδρος του ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ταχυμεταφορών για το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου.

 

Με το συνολικό κόστος επένδυσης να ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, οι σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις της ACS καλύπτουν 36.000 m2  και φιλοξενούν ένα σύνολο 477 εργαζομένων. Αξιοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής στα συστήματα διαλογής, τα οποία κόστισαν 15 εκατ. ευρώ και σχεδόν τετραπλασίασαν την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας στις 50.000 αποστολές ανά ώρα. Η εκτιμώμενη αύξηση παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο ανέρχεται στο 35% την ώρα, ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί η «πράσινη» φιλοσοφία του κτηρίου. Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ικανή να παράξει έως 1 MW θα αναλάβει να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών του κέντρου διαλογής, ενώ έχουν δημιουργηθεί και 100 θέσης στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ. Τα 90 σημεία φορτοεκφόρτωσης φορτηγών σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που ανοίγονται για εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κέντρου και για last mile διανομές προκειμένου να αποφορτιστούν τα καταστήματα, υπόσχονται μια νέα εποχή για τις υπηρεσίες της δημοφιλούς εταιρείας ταχυμεταφορών. Σε αυτό το πλάνο εντάσσεται και η αύξηση των smart lockers, τα οποία εκτιμώνται πως θα φτάσουν τα 1.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.


Με αριθμούς…

Κόστος επένδυσης: 50 εκατ. ευρώ

Κτηριακές εγκαταστάσεις: 36.000 m2

Κόστος συστημάτων διαλογής (τεχνολογίας αιχμής): 15 εκατ. ευρώ

Παραγωγική δυνατότητα: 50.000 αποστολές / ώρα (4πλάσιο capacity)

Εκτιμώμενη αύξηση παραγωγικότητας: 35% την ώρα ανά εργαζόμενο

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση: Έως 1 MW

Σημεία φορτοεκφόρτωσης φορτηγών: 90 σημεία

Χώροι στάθμευσης για ΙΧ: 240 θέσεις

Χώροι στάθμευσης για ηλεκτρικά ΙΧ: 100 θέσεις

Σύνολο εργαζομένων: 477 άτομα


Τεχνικά χαρακτηριστικά εγκαταστάσεων και διαλογέων

Α. Εγκαταστάσεις διαλογής ισόγειου: 9.000 m2

  1. Διαλογέας μεγάλων δεμάτων: σύστημα διαλογής αποστολών τεχνολογίας Cross Belt για την διαλογή αποστολών με μέγιστες διαστάσεις έως 120x70x70cm και βάρος έως 50 kg.
  2. Παραγωγικότητα διαλογέα μεγάλων δεμάτων: 000 δέματα/αποστολές την ώρα.
  3. 7 γραμμές τροφοδοσίας με δυναμική (εν κινήσει) ζύγιση και ανάγνωση των barcodes της κάτω όψης των δεμάτων / αποστολών (bottom scanners). Πλήρως αυτοματοποιημένη προώθηση των δεμάτων στην ταινία διαλογής (parcel induction).
  4. 2 σημεία καταγραφής δεδομένων αποστολών (tunnel areas) με: Σύστημα ανάγνωσης barcodes των 5 πλευρών των δεμάτων, σύστημα για την αυτόματη διαστασιολόγηση (ογκομετρητής), καθώς και για τη λήψη φωτογραφιών των δεμάτων (parcel photo capturing).
  5. Αυτόματα συστήματα στοίβαξης / ομαδοποίησης κιβωτίων.
  6. Έξοδοι προορισμού (Destination chutes): 134 έξοδοι τελικών προορισμών, 2 έξοδοι ειδικών διαχειρίσεων και 2 έξοδοι προώθησης αποστολών στο πατάρι, 2 είσοδοι για την προώθηση αποστολών στο ισόγειο.

Β. Εγκαταστάσεις διαλογής ημιώροφου (πατάρι): 6.000 m2

  1. Διαλογείς μικρών δεμάτων και φακέλων: 2 Συστήματα τεχνολογίας Tray Sorter για την διαλογή φακέλων και μικροδεμάτων βάρους από 5 gr έως 5kg και διαστάσεων έως 45x35x
  2. Παραγωγικότητα διαλογέων μικρών αποστολών: 000 δέματα/αποστολές την ώρα – TS1 (17.000 αποστολές/ώρα) – TS2 (18.000 αποστολές/ώρα).
  3. 6 πλατφόρμες τροφοδοσίας 43 θέσεων εργασίας εγκατεστημένες σε 4 πλατφόρμες ημι-αυτόματης τροφοδοσίας και 2 πλατφόρμες χειροκίνητης τροφοδοσίας.
  4. Αυτόματα συστήματα ανάγνωσης barcodes, δυναμικής ζύγισης και αυτόματης διαστασιολόγησης (ογκομέτρησης) των αποστολών.
  5. Αυτοματοποιημένη διαχείριση των κιβωτίων μεταφοράς από και προς το πατάρι και τις γραμμές τροφοδοσίας (empty & full totes lines).
  6. Έξοδοι προορισμού (Destination chutes): 490 έξοδοι τελικών προορισμών, 240 έξοδοι στον TS1 και 250 έξοδοι στον TS2


Γ. Ταχυδρομικές εγκαταστάσεις κέντρου διαλογής 1ου ορόφου (
ACS Post)

  1. Επιφάνεια 1.500 m2
  2. Δύο συστήματα διαλογής φακέλων επιστολικού ταχυδρομείου με δυναμικότητα διαλογής έκαστο 40.000 φακέλων την ώρα. Συνολική δυναμικότητα διαλογής 80.000 φάκελοι / ώρα.


Δ. Γραφεία και χώροι εργασίας 1ου ορόφου

  1. Επιφάνεια 3.300 m2
  2. Μοντέρνα γραφεία, facilities και χώροι εστίασης για 181 άτομα.
  3. 7 Meeting Rooms με σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

 

  1. E. Λοιπές εγκαταστάσεις 1ου ορόφου (5.200m2)
  2. Αποθήκη Αναλωσίμων
  3. Τμήμα Labeling Μαζικών Αποστολών
  4. Αποθήκη Ανταλλακτικών και Διαχείρισης Ζημιών.

Το αποτύπωμα του Κέντρου Διαλογής της ACS

  1. Ηλεκτρονικό εμπόριο

 

  • Αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της ACS στις θετικές προοπτικές του ηλεκτρονικού εμπορίου.
  • Οι απεριόριστες δυνατότητες του Κέντρου και η τεχνολογική του υπεροχή δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στα συνεργαζόμενα e-shops και την βεβαιότητα ότι η ACS δεν έχει οροφή στους όγκους εξυπηρέτησής τους.
  • Μειώνει τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων των συνεργαζόμενων e-shops δημιουργώντας ευχαριστημένους πελάτες.
  • Με τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργεί έμμεσα νέες θέσεις εργασίας σε αυτό.
  • (Εκτιμώμενη) μέγιστη ημερήσια δυνατότητα διαλογής και αποστολής εισερχόμενων πακέτων από e-shops: 600.000 αποστολές.
  • Εκτιμώμενη αποτελεσματική διαχείριση ετήσιας αύξησης ηλεκτρονικού εμπορίου: >10%.

 

  1. Κλάδος των ταχυμεταφορών

 

  • Ανεβάζει τον πήχη στον κλάδο και βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
  • Οδηγεί την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
  • Συμπαρασύρει και «αναγκάζει» τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου σε ανάλογες επενδύσεις, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
  • Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο.
  • Προσθέτει τεχνολογία και καινοτομία στον κλάδο.

 

  1. Ανθρώπινο δυναμικό

 

  • Για τους εργαζόμενους της διαλογής η χρήση τεχνολογιών αιχμής διευκολύνει την καθημερινή εργασία τους, λόγω μεγαλύτερων αυτοματισμών και λιγότερων χειροκίνητων διαλογών/ελέγχων και μετακινήσεων στον χώρο διαλογής.
  • Για τους εργαζόμενους των Κεντρικών Υπηρεσιών αναβαθμίζει ποιοτικά το επαγγελματικό τους περιβάλλον: καλύτερες συνθήκες εργασίας, μεγαλύτεροι χώροι ανά εργαζόμενο, χώροι εστίασης, καλύτερα facilities.
  • Για τους εργαζόμενους του Δικτύου αλλάζει επίπεδο στην καθημερινή τους λειτουργία: πιο γρήγορες αφίξεις αποστολών, μεγαλύτερη ακρίβεια στη διαλογή, προετοιμασία δρομολογίου courier, ώστε να είναι λιγότερες οι απαιτήσεις προετοιμασίας αποστολών στο κατάστημα.

 

  1. Κοινωνία

 

  • Η περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους της ACS που προσφέρει το νέο Κέντρο Διαλογής, βελτιώνει τη ψυχολογία των εργαζομένων και δημιουργεί καλή εργασιακή διάθεση, η οποία με τη σειρά της επιδρά θετικά και στην οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. Αυτή η θετική επίδραση με τη σειρά της «βγαίνει» στα επιμέρους κοινωνικά σύνολα που συμμετέχουν οι εργαζόμενοι.
  • Αυξάνει το ημερήσιο ταχυδρομικό και μεταφορικό έργο, βοηθώντας στην ενίσχυση της επικοινωνίας με όλους τους πολίτες, ακόμα και στις ακριτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
  • Βελτιώνει σημαντικά τους χρόνους και τη διαχείριση εξαιρετικά μεγάλων όγκων αποστολών για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και MKO.

 

  1. Ελληνική οικονομία

 

  • Δημιουργεί νέες άμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και έμμεσες θέσεις εργασίας από τη θετική του επίδραση του στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
  • Βοηθά σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του κύκλου εργασιών του κλάδου των ταχυμεταφορών, ο οποίος με τη σειρά του συμβάλει στην ενίσχυση του ΑΕΠ.
  • Αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 

  1. Θέσεις εργασίας

 

  • Δημιουργεί νέες άμεσες θέσεις εργασίας στο Κέντρο διαλογής, καθώς οι εγκαταστάσεις του είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν αποδοτικά με μεγάλους όγκους παραγωγής, επομένως με πολλές θέσεις εργασίας.
  • Δημιουργεί νέες έμμεσες θέσεις εργασίας στο Δίκτυο Καταστημάτων της ACS, από την επίδρασή του στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας, λόγω του μεγαλύτερου capacity διαλογής.
  • Δημιουργεί νέες έμμεσες θέσεις εργασίας από την ανάπτυξη της εταιρείας και του Δικτύου καταστημάτων, αλλά και από την επίδραση της αύξησης των αποστολών e-commerce της εταιρείας.

 

  1. Περιβάλλον

 

  • Net-Zero Energy Building, κατηγορίας Α+: φωτισμός με φωτοσωλήνες σε όλο το τμήμα των γραφείων και σε επίλεκτους κοινόχρηστους χώρους, τεχνητός φωτισμός με φωτιστικά LED υψηλής απόδοσης και με αισθητήρες παρουσίας και κίνησης, υποδομή επιτήρησης των κρίσιμων καταναλώσεων με σκοπό τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της χρήσης. Όλα τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός έχουν επιλεγεί με γνώμονα τους βαθμούς απόδοσής τους.
  • Μείωση κατανάλωσης ενέργειας: Συγκριτικά με το 2021, παρόλο που η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 31,1%, λόγω μεγαλύτερων χώρων, μειώθηκε ο συντελεστής εκπομπών για ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τον ΔΑΠΠΕΠ (Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022, σελ. 45)
  • Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος: Για το 2022 παρουσιάστηκε μείωση της έντασης εκπομπών κατά 5,32% από το 2021 (Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022, σελ. 48).
  • Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση έως 1 MW. Με την πλήρη εκμετάλλευση των φωτοβολταϊκών συστημάτων προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για το Κέντρο διαλογής και για την ACS συνολικά, αλλά και περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
  • Πρόβλεψη για 100 θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων που θα φιλοξενεί το Κέντρο Διαλογής θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας. Στόχος ESG έως το 2030 για το σύνολο του στόλου: 60% ηλεκτρικά ΙΧ οχήματα, 30% ηλεκτρικά δίκυκλα, 20% ηλεκτρικά van, συνεισφέροντας στη μείωση των άμεσων εκπομπών κατά 40% (έως το 2030).

 

  1. Ιστορική κληρονομιά

 

  • Στη φάση της κατασκευής η εταιρεία κλήθηκε να διαχειριστεί την ταυτόχρονη διενέργεια αρχαιολογικής ανασκαφής στο οικόπεδο, διασφαλίζοντας την κατά το δυνατόν απρόσκοπτη εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών και την ελαχιστοποίηση καθυστερήσεων.
  • Οι ανασκαφές ανέδειξαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, δύο εκ των οποίων διατηρήθηκαν και αναδεικνύονται στο υπόγειο του κτιρίου, μία εξέλιξη η οποία απαίτησε και την άμεση τροποποίηση μελετών.
  • Την τρέχουσα  περίοδο, σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, η εταιρεία εξετάζει τον τρόπο ανάδειξης και των μικρότερων κεραμικών ευρημάτων εντός του κτιρίου της.

 


Δείτε τα σχετικά βίντεο

  1. 40 χρόνια ACS: Η ιστορική διαδρομή προς το νέο κέντρο διαλογής:
    https://youtu.be/NG3J43ojQuw
  2. ACS σημαίνει… πάνω από 40 χρόνια πρωτοπορίας:
    https://youtu.be/DcSM0bTwre0
  3. ACS new hub and facilities construction – Timelapse Video (55”):
    https://youtu.be/Wvpq-cLJHuA
  4. ACS new facilities and sorting hub:
    https://youtu.be/cFLbT1p0B5k
  5. Ανασκαφή οικοπέδου ACS (νέο κέντρο διαλογής) – Αρχαιολογικά ευρήματα:
    https://youtu.be/UTnq9Age-5U
  6. Πιλοτική πτήση BVLOS / Κως-Ψέριμος:
    https://youtu.be/f1fCoX0bGj0
  7. Η ACS είναι οι άνθρωποί της (short version 1’09’)
    https://youtu.be/nnmeJKI7ops
  8. Η ACS είναι οι άνθρωποί της (long version 16’29”)
    https://youtu.be/2XXX-aETLec