Η Vodafone Ελλάδας θα δώσει το παρών στο φετινό 27ο Government Roundtable του Economist εισάγοντας προς συζήτηση ένα από τα πλέον επίκαιρα, επιδραστικά αλλά και αμφιλεγόμενα πεδία της εποχής μας, την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Για τον σκοπό αυτό, έχει προσκαλέσει την διακεκριμένη επιστήμονα πληροφορικής Nuria Oliver, Chief Scientific Adviser στο Vodafone Institute, η οποία διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχοντας διατελέσει σύμβουλος αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της κυβέρνησης του Καναδά, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η Nuria Oliver πρόκειται να συνομιλήσει με τον Alasdair Ross, Countries Editor στο The Economist’s The World Ahead και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The Economist Intelligence Unit, για τα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη χρήση της, καθώς και για τους τρόπους που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της οικοδόμησης πιο δίκαιων και πιο διαφανών κοινωνιών. 

Η σχέση της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας με μία σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία είναι αμφίδρομη, με τον αντίκτυπό της να εξαρτάται από διαφορετικούς και κρίσιμους παράγοντες, όπως ο ρυθμός της ενσωμάτωσης, ο τρόπος που χρησιμοποιείται και η πιθανή ρύθμιση της χρήσης αυτής, μεταξύ άλλων. Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των αδιαμφισβήτητων πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας αυτής και της ταυτόχρονης άμβλυνσης των πιθανών κινδύνων είναι η μεγάλη πρόκληση που σήμερα αντιμετωπίζουν κυβερνήσεις οργανισμοί και κοινωνίες παγκοσμίως. Αυτό είναι το αντικείμενο ενός διαρκούς διαλόγου που απαιτεί επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία συμβάλλει θετικά στη δημοκρατία και δεν υπονομεύει τις αρχές της.

Όλα τα παραπάνω θα τεθούν επί τάπητος στην ενότητα με τίτλο “WHAT IS THE ROLE OF AI AND TECHNOLOGY? DOES IT BRING MORE OR LESS DEMOCRACY TO THE WORLD?” η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου και ώρα 13.30 στο Lagonissi Grand Resort, ενώ θα προβληθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.hazliseconomist.com/en/home και στο Youtube Economist Impact SE Europe Events – YouTube

Η Nuria Oliver είναι Chief Scientific Adviser στο Vodafone Institute for Society and Communications, συνιδρύτρια και αντιπρόεδρος του European Laboratory of Learning and Intelligent Systems (ELLIS), επικεφαλής επιστήμονας δεδομένων στην Data-Pop Alliance και εκλεγμένο μέλος της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής. Επιπλέον, διευθύνει το ELLIS Alicante, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα αφιερωμένο στην έρευνα σχετικά με την υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη για το κοινό καλό. Έχει πάνω από 20 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στη μοντελοποίηση ανθρώπινης συμπεριφοράς, στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή και στη χρήση Big Data για το κοινωνικό καλό, και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην αντιληπτική νοημοσύνη από το MIT. Όραμά της είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσω της τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, συνεργάζεται τακτικά με μέσα ενημέρωσης προβάλλοντας μη τεχνικές τοποθετήσεις για την επιστήμη και την τεχνολογία σε ευρύ κοινό, και ιδιαίτερα σε εφήβους. Το πλήρες βιογραφικό της σημείωμα βρίσκεται εδώ: https://www.nuriaoliver.com/bio.htm