Η IBM πρόσφατα ανακοίνωσε τη γενική διαθεσιμότητα των πρώτων μοντέλων της σειράς watsonx Granite – μιας συλλογής  μοντέλων  για generative AΙ για την προώθηση της εισαγωγής του σε επιχειρηματικές εφαρμογές και ροές εργασίας.

Η IBM επιβεβαίωσε επίσης ότι η συνήθης συμβατική προστασία αναφορικά με τις παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας για τα προϊόντα της IBM θα ισχύει και για τα μοντέλα watsonx που αναπτύχθηκαν από την IBM. Τα Μοντέλα Granite της ΙΒΜ εφαρμόζουν generative ΑΙ στις λειτουργίες της γλώσσας και του κώδικα.

Αναγνωρίζοντας ότι ένα και μόνο μοντέλο δεν θα ταιριάζει στις μοναδικές ανάγκες κάθε επιχειρησιακής απαίτησης, τα μοντέλα Granite αναπτύσσονται σε διαφορετικά μεγέθη. Τα εν λόγω μοντέλα της IBM – που βασίζονται σε decoder-only αρχιτεκτονική  – έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να εφαρμόσουν τεχνικές  retrieval augmented generation για την αναζήτηση της επιχειρησιακής γνώσης με στόχο τη δημιουργία προσαρμοσμένων απαντήσεων σε ερωτήματα πελατών – να τα χρησιμοποιήσουν για να παράξουν σύντομες περιλήψεις για τη συμπύκνωση περιεχομένου μεγάλης έκτασης – όπως συμβάσεις ή περιεχόμενο κλήσεων – και να αναπτύξουν την εξαγωγή και ταξινόμηση πληροφοριών για τον προσδιορισμό παραγόντων όπως η συναισθηματική αντίληψη των πελατών (customer sentiment).

Με αυτά τα μοντέλα και το watsonx, η IBM δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να γίνουν δημιουργοί αξίας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιχειρήσεις μπορούν να εισάγουν τα δικά τους δεδομένα στα βασικά μοντέλα της IBM και να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που είναι μοναδικό για την επιχείρησή τους και τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Η IBM έχει επενδύσει σημαντικά και επί σειρά ετών στην ανάπτυξη θεμελιωδών μοντέλων. Τα μοντέλα αυτά είναι σχεδιασμένα για τις εξειδικευμένες απαιτήσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες 

είναι εξ ορισμού πολύ πιο εστιασμένες σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) που απευθύνεται σε καταναλωτές και απαιτούν τα υψηλότερα επίπεδα επάρκειας και ακρίβειας. Η εσωτερική συγκριτική αξιολόγηση της IBM δείχνει ότι τα εξειδικευμένα μοντέλα μπορούν να παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και μάλιστα με χαμηλότερες απαιτήσεις υποδομής, ώστε να επιτυγχάνεται βελτιωμένη σχέση κόστους-απόδοσης.

Εκτός από τα δικά της μοντέλα, η IBM παρέχει ευελιξία στη χρήση μοντέλων τρίτων, όπως το Meta’s Llama 2-chat 70 billion parameter model  και μοντέλα από την Hugging Face community.

Η IBM δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τη Μεθοδολογία Εκπαίδευσής της για τα Μοντέλα Granite

Αυτά τα θεμελιώδη μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί από την ΙΒΜ έχουν εκπαιδευτεί με βάση επιχειρηματικά σύνολα δεδομένων από πέντε τομείς – διαδίκτυο, ακαδημαϊκά δεδομένα, κώδικας, νομικά και οικονομικά δεδομένα – που έχουν προσαρμοστεί από την ΙΒΜ για σκοπούς επιχειρησιακής χρήσης. Αυτά τα δεδομένα έχουν φιλτραριστεί για αμφισβητούμενο περιεχόμενο και έχουν συγκριθεί με εσωτερικά και εξωτερικά μοντέλα προς το σκοπό της υπεύθυνης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης βασικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης, της αξιολόγησης κινδύνων, των ζητημάτων της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της αντιμετώπισης της προκατάληψης. Στo πλαίσιo αυτής της διαδικασίας, η IBM χρησιμοποιεί δεξιότητες καθώς και μια ολοκληρωμένη διαδικασία διακυβέρνησης του κύκλου ζωής των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και δεδομένων η οποία αποσκοπεί στη διαχείριση και τη μείωση του κινδύνου των πελατών. Επόμενο βήμα αποτελεί η προγραμματισμένη κυκλοφορία του watsonx.governance, μιας εργαλειοθήκης διακυβέρνησης τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την ενεργοποίηση αξιόπιστων ροών εργασίας τεχνητής νοημοσύνης (AI). Το watsonx.governance θα είναι διαθέσιμο αργότερα μέσα στο τρέχον έτος.

Συμβασιοποιημένη Προστασία της IBM σε όσους χρησιμοποιούν μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)

Η IBM πιστεύει στη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που προωθούν την επιχειρηματική καινοτομία με υπευθυνότητα. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία ανακοινώνει ότι οι συνήθεις ρήτρες περί προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας που εφαρμόζονται στα προϊόντα υλικού και λογισμικού, θα ισχύουν αντίστοιχα και για τα μοντέλα watsonx που αναπτύσσει η IBM.

Η IBM παρέχει αποζημίωση αναφορικά με παραβιάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας (με βάση τη σύμβαση) για τα θεμελιώδη της μοντέλα, επιτρέποντας στους πελάτες της να δημιουργούν τεχνητή νοημοσύνη με περισσότερη αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας τα δικά τους δεδομένα, πράγμα το οποίο αποτελεί την πηγή του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο generative AI. Οι πελάτες μπορούν να αναπτύσσουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) χρησιμοποιώντας τα δικά τους δεδομένα απολαμβάνοντας την προστασία, την ακρίβεια και εμπιστοσύνη που παρέχουν τα θεμελιώδη μοντέλα της IBM.

«Όταν πρόκειται για τη σημερινή έκρηξη της καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι επιχειρήσεις που είναι σε θέση να επιτύχουν είναι εκείνες που είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που επιτυγχάνουν σε μεγάλη κλίμακα, και που ενσωματώνουν πρακτικές προστασίας που επιτρέπουν την υπεύθυνη χρήση τους», δήλωσε ο Dinesh Nirmal, Senior Vice President, των προϊόντων του τομέα λογισμικού της IBM. «Η σημερινή ανακοίνωση για την κυκλοφορία της σειράς Granite της IBM και η δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τα μοντέλα watsonx που αναπτύσσονται από την IBM, αποτελεί απόδειξη της διαδικασίας διαχείρισης του συνολικού κύκλου ζωής των μοντέλων μας στην πλατφόρμα watsonx ΑΙ και δεδομένων, η οποία παρέχει στις επιχειρήσεις πρωτοποριακή τεχνολογία AI προσαρμοσμένη στις μοναδικές επιχειρηματικές τους ανάγκες».

Για περισσότερο από έναν αιώνα, η IBM εργάζεται κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και του κοινωνικού συνόλου, εισάγοντας ισχυρές νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, με υπευθυνότητα και σαφή στόχευση. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει και διαθέσει μια σειρά από εργαλεία ανοικτού κώδικα (open source) και λογισμικό διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) προκειμένου να βοηθήσει στη θεμελίωση της δημιουργίας και χρήσης αυτής της τεχνολογίας στη βάση των αρχών της διαφάνειας, της παραγωγής εξηγήσεων, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ανθεκτικότητας και της επιείκειας και αναλογικότητας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σειρά μοντέλων IBM Granite, που είναι τώρα διαθέσιμη στο watsonx, εδώ.

Οι δηλώσεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση και πρόθεση της IBM μπορούν να αλλάξουν ή να αποσυρθούν χωρίς προειδοποίηση και αντιπροσωπεύουν μόνο στόχους και επιδιώξεις.