Μαζικές απώλειες δεδομένων προκάλεσε σε χρήστες των υπολογιστών Mac ένα κατασκευαστικό πρόβλημα (bug) που εντοπίζεται στο νέο λειτουργικό σύστημα της Apple με την ονομασία Snow Leopard.


os-x_10-6_snow_leopardΤο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε αυτούς που είχαν ενεργοποιημένο προσωρινό λογαριασμό πριν προβούν σε αναβάθμιση του λογισμικού. Σε κάποιες περιπτώσεις, χάθηκε το σύνολο των δεδομένων που περιέχονταν σε ένα προφίλ, συμπεριλαμβανομένων αποθηκευμένων ιστοσελίδων/ bookmarks, εικόνων, βίντεο και άλλων αρχείων.


Το πρόβλημα αναφέρθηκε από πάνω από 100 χρήστες σε διάφορα fora στο Internet, λίγο καιρό μετά από την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος τον Αύγουστο. Αντίστοιχο πρόβλημα είχε εμφανιστεί και στο παρελθόν, με το handset Sidekick (Microsoft). Το όλο θέμα φαίνεται να οφείλεται στο ότι το Snow Leopard αντιμετωπίζει το πρωταρχικό account σαν guest account- κάτι που σημαίνει πως «καθαρίζεται» όταν ο χρήστης αποσυνδεθεί.


Αυτοί που χρησιμοποιούν εφαρμογές backup όπως το Time Machine έχουν τη δυνατότητα επαναφοράς των δεδομένων τους- αυτοί που δεν το κάνουν, πολύ απλά χάνουν όλα τους τα δεδομένα.


Η επίσημη ανακοίνωση της Apple ήταν ότι το πρόβλημα είναι «σπάνιο», ενώ ήδη βρίσκονται εν εξελίξει εργασίες για την επίλυσή του. Μέχρι τότε, συνέστησε τη διαγραφή προηγουμένων guest accounts και τη δημιουργία νέων, εξαρχής από το Snow Leopard.