Η Nikon κυκλοφορεί την D3S, μηχανή για επαγγελματίες της αθλητικής, ειδησεογραφικής και άγριας φύσης φωτογραφίας, ενώ ανακοινώθηκε και η διάθεση του φακού AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3,5G ED VR.


nikon d3sΗ D3S είναι μια μηχανή που επεκτείνει τις δυνατότητες των φωτογράφων σκηνών δράσης, επιτρέποντάς τους να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Βασισμένη στη φημισμένη D3 της Nikon, η D3S ανοίγει νέους ορίζοντες για τη φωτογράφηση με χαμηλό φωτισμό και παρέχει νέες δημιουργικές δυνατότητες για λήψη video multi-media.


Για καταστάσεις χωρίς φλας
Η D3S διαθέτει έναν πλήρως επανασχεδιασμένο αισθητήρα εικόνας 12,1 ενεργών megapixel. Το μεγάλο βήμα pixel, με συνολικά τροποποιημένη εσωτερική δομή, παρέχει στην D3S τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών σε πρωτοφανείς συνθήκες φωτισμού, κάτι που ήταν αδύνατο έως σήμερα. Το εύρος ISO 200 – 12.800 (επτά στοπ) επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών και video σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλού φωτισμού, έτσι ώστε με ελάχιστη επεξεργασία να διασφαλιστεί η ευκρίνεια και η λεπτομέρεια, κάτι που είναι απαραίτητο για τους σημερινούς επαγγελματίες της ειδησεογραφικής και αθλητικής φωτογραφίας. Το γεγονός ότι είναι η πρώτη μηχανή με τρία πρόσθετα επίπεδα αύξησης των ρυθμίσεων ISO έως Hi 3 (που ισοδυναμεί με την εντυπωσιακή τιμή ISO 102.400) είναι μία ακόμη απόδειξη των εξαιρετικών δυνατοτήτων της D3S για λήψη φωτογραφιών σε χαμηλό φωτισμό.


Video HD φορμά FX
Η D3S δίνει μια νέα διάσταση στην αυξανόμενη τάση λήψης video με μηχανή DSLR, αξιοποιώντας τα δημιουργικά εφέ βάθους πεδίου του μεγάλου αισθητήρα φορμά FX και τα πλεονεκτήματα των φακών NIKKOR μεγάλου διαφράγματος, των αγαπημένων φακών των κορυφαίων φωτογράφων στον κόσμο. Γρήγορη και εύκολη στη χρήση, η λειτουργία D-movie της D3S έχει αναπτυχθεί με γνώμονα την υψηλή παραγωγικότητα. Τα video καταγράφονται με 720p/ 24fps σε φορμά motion JPEG και με υποδοχή εισόδου στερεοφωνικού ήχου. Χάρη στο φορμά των αρχείων, μπορούν να αποθηκευτούν επιλεγμένα καρέ, με αποτέλεσμα οι χρήστες να τραβούν ελεύθερα video, γνωρίζοντας ότι υπάρχει επίσης η δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών σημαντικών στιγμιοτύπων.


Αυτόματη εστίαση και στη λήψη video
Με δυνατότητα πλήρους διαμόρφωσης και εξαιρετικά εύκολο στη χρήση, το φημισμένο σύστημα AF Multi-CAM3500 51 σημείων υψηλής πυκνότητας της Nikon, με 15 σημεία διασταύρωσης υψηλής ευαισθησίας, παρέχει στους χρήστες την κορυφαία στη βιομηχανία τεχνολογία παρακολούθησης γρήγορα κινούμενων θεμάτων. Το σύστημα AF ανίχνευσης αντίθεσης της D3S έχει επίσης προσαρμοστεί για υποστήριξη αυτόματης εστίασης κατά τη λήψη video και τη ζωντανή προβολή.


Καθαρισμός αισθητήρα εικόνας
Χάρη στην εκτενή συμβολή επαγγελματιών φωτογράφων, αναπτύχθηκε μια νέα λειτουργία καθαρισμού του αισθητήρα εικόνας για την D3S. Η λειτουργία αυτή προκαλεί δονήσεις σε τέσσερις διαφορετικές συχνότητες έτσι ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις από τη συσσώρευση σκόνης λόγω στατικού ηλεκτρισμού στο οπτικό χαμηλοπερατό φίλτρο του αισθητήρα εικόνας. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται χωρίς να επηρεάζεται η κάλυψη σκοπεύτρου 100% που αναμένει κανείς από μια κορυφαία, επαγγελματική μηχανή της σειράς D.


Απόλυτη ευελιξία
Η D3S προσφέρει πλέον τρεις εναλλακτικές λειτουργίες περικοπής που διατίθενται αυτόματα στο σκόπευτρο. Ο φωτογράφος μπορεί να επιλέξει τη λειτουργία 5:4 (30×24), 1,2x (30×20) και DX (24×16). Η νέα λειτουργία περικοπής έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έναν εύχρηστο συνδυασμό μεγέθυνσης φακού και ελαφρώς μειωμένου μεγέθους αρχείου.


Όταν απαιτείται διακριτικότητα
Η D3S περιλαμβάνει μια νέα λειτουργία αθόρυβης λήψης για μειωμένο θόρυβο κατά την επαναφορά του κατόπτρου. Κατάλληλη για φωτογραφίες άγριας φύσης και άλλες καταστάσεις στις οποίες ο θόρυβος του κλείστρου μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του θέματος, η καινοτομία αυτή αντανακλά και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των φωτογράφων που χρησιμοποιούν μηχανές της σειράς D3 της Nikon.


Βελτιωμένες επιλογές ενεργού D-Lighting
Η D3S προσφέρει πλέον πέντε επιλογές ενεργού D-Lighting κατά τη λήψη θεμάτων υψηλής αντίθεσης ή έντονης φωτεινότητας. Σε συνδυασμό με τη νέα αυτόματη ρύθμιση, οι χρήστες έχουν πλέον στη διάθεσή τους τέσσερα επίπεδα χειροκίνητου ελέγχου: εξαιρετικά υψηλό, υψηλό, κανονικό και χαμηλό.


Επεξεργασία μέσα στη μηχανή
Μια άλλη λειτουργία που βελτιώνει την παραγωγικότητα της D3S είναι οι νέες επιλογές επεξεργασίας RAW στο μενού επεξεργασίας. Μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας οι παρακάτω ρυθμίσεις εικόνας σε αρχεία RAW (NEF) εντός της μηχανής: συμπίεση JPEG, μέγεθος, ισορροπία λευκού, αντιστάθμιση έκθεσης, picture control, αποθορυβοποίηση, χρωματικός χώρος και έλεγχος βινιέτας. Οι επιλογές αυτές διευκολύνουν εξαιρετικά τους πολυάσχολους φωτογράφους, καθώς επιταχύνουν τη ροή εργασιών μετεπεξεργασίας κατά την αποστολή των φωτογραφιών και μειώνουν, συνεπώς, την ανάγκη χρήσης Η/Υ και του λογισμικού Capture NX2.


Έτοιμη για όλα
Ο αισθητήρας της μηχανής είναι τόσο ευαίσθητος που μπορεί να αποτυπώσει ακόμα και θέματα που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, παρέχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς θόρυβο και έτοιμα για εκτύπωση. Η ανθεκτική και στεγανή κατασκευή από μαγνήσιο έχει σχεδιαστεί για αντοχή σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, ώστε οι χρήστες να φέρουν σε πέρας τις αποστολές τους ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά


AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3,5G ED VR της Nikon
AF-S DX Micro NIKKOR 85mmΙδανικός για αρχάριους στη φωτογράφηση macro, ο φακός AF-S DX MICRO NIKKOR 85MM F/3,5G ED VR διαθέτει αναλογία αναπαραγωγής 1:1 που παρέχει τη δυνατότητα αποτύπωσης περίπλοκων δομών και λεπτομερειών με ζωντανές, κοντινές λήψεις, ακόμη και εξαιρετικά μικρών λεπτομερειών στα πέταλα των λουλουδιών ή στα φτερά των εντόμων. Επίσης, το σύστημα VR II παρέχει σταθερή εικόνα στο σκόπευτρο για σύνθεση και ευκρινή αποτελέσματα σε χαμηλές ταχύτητες κλείστρου ή κατά τη λήψη κλιπ video.


Ιδανικός συνδυασμός για όλες τις συνθήκες
Χάρη στο φορμά DX της Nikon, ο φακός είναι συμπαγής και ελαφρύς και μπορεί να συνδυαστεί άριστα με τη σειρά μηχανών DSLR της Nikon, όπως με την D90 και την D5000. Με γωνία λήψης ισοδύναμη με εστιακή απόσταση 127,5mm σε φορμά 35mm, διευρύνει τις δυνατότητες σε σύγκριση με τους τυπικούς φακούς και είναι ιδανικός για πορτραίτα ή ελεύθερες φωτογραφίες.


Το ευρέως αναγνωρισμένο γυάλινο στοιχείο ED της Nikon παρέχει ευκρινή αποτελέσματα υψηλής αντίθεσης με εντυπωσιακό θάμπωμα του φόντου χάρη στο διάφραγμα 9 στρογγυλεμένων λεπίδων. Ο μηχανισμός SWM διασφαλίζει ομαλή και διακριτική αυτόματη εστίαση, ενώ το μη περιστροφικό μπροστινό στοιχείο παρέχει τη δυνατότητα χρήσης εξαρτημάτων φλας που τοποθετούνται στο φακό, όπως του κιτ φωτισμού Macro SB-R1C1.


Τεχνικά χαρακτηριστικά
Εστιακή απόσταση: 85 mm
Μέγ./ελάχ. διάφραγμα: Μέγ.: f/3,5 Ελάχ.: f/32
Κατασκευή φακού: 14 στοιχεία/10 ομάδες (με ένα γυάλινο στοιχείο ED)
Γωνία λήψης: 18°50′
Αριθμός λεπίδων διαφράγματος: 9 (στρογγυλεμένες)
Πλησιέστερη απόσταση εστίασης: 0,286 m
Μέγεθος φίλτρου/εξαρτήματος: 52mm (μη περιστροφικό)
Διάμετρος x μήκος: Περίπου 73 x 98,5 mm
Βάρος : Περίπου 355 g