Ταξιδέψαμε με τη δημοσιογραφική αποστολή της Samsung στο Βερολίνο, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση που πραγματοποίησε η εταιρεία στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2023.

Μια μέρα πριν η έκθεση IFA 2023 ανοίξει τις πύλες της για τους καταναλωτές, η Samsung παρουσίασε στο City Cube της Messe Berlin το όραμά της για το συνδεδεμένο σπίτι, με αφετηρία την πλατφόρμα SmartThings. Κι αν πιστεύατε πως η εφαρμογή SmartThings αποτελεί ακόμα έναν έξυπνο τρόπο για να περιχαρακωθεί ο κορεατικός κολοσσός εντός των “τειχών” του οικοσυστήματός του και να επιβάλλει στους φίλους της εταιρείας την αγορά αποκλειστικά Samsung συσκευών, προκειμένου να βιώσουν την εμπειρία ενός “έξυπνου” σπιτιού, οι παρουσιαστές της σημερινής εκδήλωσης φρόντισαν να υπογραμμίσουν το ακριβώς αντίθετο.

Αφού, λοιπόν, η εταιρεία ανακοίνωσε και επισήμως πως επιτρέπει για πρώτη φορά τον έλεγχο συσκευών της από πλατφόρμες άλλων κατασκευαστών (διαβάστε περισσότερα εδώ: Η Samsung επιτρέπει έλεγχο των συσκευών της και από άλλα μέλη της Home Connectivity Alliance, όπως οι LG και Vestel), καλωσόρισε με τον πιο θερμό τρόπο κάτω από την φιλόξενη “στέγη” της πλατφόρμας οικιακού αυτοματισμού και έξυπνου σπιτιού SmartThings οποιονδήποτε κατασκευαστή επιθυμεί να καταστήσει προσβάσιμες και μέσω της εν λόγω εφαρμογής τις έξυπνες λειτουργίες των συσκευών του.

Οι αναρίθμητες ευκολίες και οι αυτοματισμοί που χαρίζει ο συντονισμός κάθε τεχνολογικού συστατικού ενός σύγχρονου smart home, ανεξαρτήτως brand, είναι μόνο η αρχή όσων φιλοδοξεί η κορεατική εταιρεία να προσφέρει στους χρήστες του SmartThings app. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο με την εποπτεία της κατανάλωσης ρεύματος κάθε συσκευής, όσο και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αποφυγή κάθε σπατάλης. Έγινε, μάλιστα, ενδεικτική αναφορά και στις οικονομικές έξυπνες πρίζες Tapo άλλου κατασκευαστή (TP-Link), οι οποίες συνεργάζονται άψογα με την πλατφόρμα SmartThings και εκτός από τον απομακρυσμένο έλεγχο της τροφοδοσίας συσκευών που δεν χρειάζεται να είναι smart, παρέχουν και τη δυνατότητα ακριβούς καταγραφής της κατανάλωσης ρεύματος, ώστε να έχετε τεκμηριωμένη εικόνα ποιος ευθύνεται για κάθε φουσκωμένο λογαριασμό!

Το πνεύμα συνεργασίας της Samsung επεκτείνεται και σε λύσεις που οραματίζεται για το άμεσο μέλλον, όπως η ασφάλεια και η ενεργειακή αυτονομία κάθε νοικοκυριού, αναβαθμίζοντας τις συνέργειές της με την ABB Smart Buildings και την SMA, έναν από τους κορυφαίους παρόχους τεχνολογίας φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Σημαντικό μέρος της ζωής στο σπίτι είναι και η ψυχαγωγία, όπου και εδώ η Samsung επέλεξε να προβάλλει τις συνεργασίες της με εμβληματικές εταιρείες της βιομηχανίας του θεάματος και του gaming, όπως η Disney και η Microsoft. Όσον αφορά στην πρώτη, με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών της, κυκλοφορεί η «The Frame – Disney 100 Edition», ενώ η εκτενής ενότητα της παρουσίασης που αφορούσε την παιχνιδομηχανή Xbox της Microsoft και τον πολυαναμενόμενο αποκλειστικό τίτλο Starfield, δεν περιείχε κανένα Xbox! Πώς γίνεται αυτό; Οι συνδρομητές της υπηρεσίας Game Pass μπορούν στις χώρες που η Microsoft υποστηρίζει cloud gaming (δεν συμπεριλαμβάνεται προς το παρόν η Ελλάδα), να απολαύσουν τα παιχνίδια του Xbox χωρίς να διαθέτουν καν την ίδια την παιχνιδομηχανή, μέσω του streaming app των πιο πρόσφατων μοντέλων τηλεοράσεων της Samsung.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την παρουσίαση της Samsung στην IFA 2023 και τα προϊόντα που πρωταγωνίστησαν μπορείτε να βρείτε εδώ: IFA 2023: Το Samsung SmartThings συνδέει τους ανθρώπους με τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία.